TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Τι είναι τα torrents

Μετά από μια κοπιαστική και αγχωτική μέρα στη δουλειά, όλοι δικαιούνται και χρειάζονται κάποιες στιγμές χαλάρωσης και αποφόρτισης. Οι περισσότεροι προτιμούν να το κάνουν είτε παίζοντας κάποια παιχνίδια στο κινητό ή στον υπολογιστή είτε ακούγοντας μουσική είτε παρακολουθώντας ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες γνωρίζουν τελευταία μεγάλη άνθηση.

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι προτιμούν να τα κατεβάζουν όλα αυτά, χρησιμοποιώντας την ευκολία, την ατέλειωτη ποικιλία και τη δωρεάν διαθεσιμότητα των torrent sites. Τα torrents είναι μικρά αρχεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν και περιέχουν πληροφορίες και τρόπους για το κατέβασμα αρχείων βίντεο, ήχου, προγραμμάτων και οποιουδήποτε άλλου αρχείου είναι σε ψηφιακή μορφή. Αυτά μπορεί να είναι αποθηκευμένα σε διάφορους υπολογιστές χρηστών σε όλο τον κόσμο και διαμοιράζονται μεταξύ τους. Μάλιστα τα δεδομένα κατεβαίνουν τμηματικά και από όσους τα διαθέτουν, έτσι ώστε ακόμα  και να σταματήσει  το κατέβασμα, να μπορεί να συνεχίσει αργότερα απ’ το ίδιο σημείο.

Για να βρούμε και να κατεβάσουμε torrents χρειάζονται 2 πράγματα:

  1. Ιστοσελίδες που έχουν συγκεντρωμένα πολλά αρχεία τέτοιου είδους (torrent trackers) και κατηγοριοποιημένα (π.χ. μουσική, βίντεο, παιχνίδια, κλπ), αλλά και με δυνατότητα αναζήτησης για να εντοπίσουμε αυτό που ψάχνουμε. Μια από τις πιο γνωστές και συγχρόνως η παλαιότερη είναι το The Pirate Bay, το οποίο οι υπηρεσίες κλείνουν ή διακόπτουν την πρόσβαση συνεχώς, μετά από μηνύσεις εταιρειών, για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας,  αλλά οι διαχειριστές του βρίσκουν τρόπους και το ξανανοίγουν.
  2. Ειδικά προγράμματα για το κατέβασμα αυτών των αρχείων (torrent clients), όπως τα δωρεάν uTorrent,  Deluge, BitComet, κ.α. , τα οποία διαχειρίζονται την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών και την ανταλλαγή (ανεβάσματα – κατεβάσματα) των αρχείων.

Κάθε τόσο οι φορείς προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εταιρειών τηλεοπτικών – κινηματογραφικών έργων, μουσικής  και software, προχωρούν σε μηνύσεις εναντίον αυτών των  sites, απαιτώντας την παύση λειτουργίας τους ή την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά. Υποστηρίζουν ότι εξ αιτίας τους χάνονται πάρα πολλά από τα κέρδη τους καθώς και οι αντίστοιχοι φόροι. Απ’ την άλλη υπάρχει ο αντίλογος ότι πολλές από τις εταιρείες παραγωγής περιεχομένου, κατά βάθος, δεν ενοχλούνται και τόσο, διότι μια που η πειρατεία είναι δύσκολο να ελεγχθεί εντελώς, το βλέπουν σαν ένα τρόπο ανέξοδης διαφήμισης και διάδοσης των έργων τους και κατά συνέπεια αναγνωρισιμότητας. Λέγεται ότι η πειρατεία ήταν η πιο έξυπνη διαφήμιση της Microsoft, μια που αν δεν κυκλοφορούσαν πειρατικά Windows θα είχαμε όλοι το δωρεάν Linux και αντί  για το Microsoft Office θα είχαμε κάποιο από τα αξιόλογα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα  Office.

Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση γιατί δεν ελέγχονται οι τελικοί χρήστες, αν και έχει ακουστεί κατά καιρούς  η επιβολή μεγάλων προστίμων σε άλλες χώρες (ακόμα και σε γιαγιάδες ή εφήβους). Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη χώρα μας. Πάντως καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι:

  • δεν είναι νόμιμο να διατίθενται και να χρησιμοποιούνται έργα πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς την άδεια των δημιουργών ή ιδιοκτητών τους και χωρίς βέβαια την ανάλογη πληρωμή.
  • είναι πολύ εύκολος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο εντοπισμός και η απόδοση ευθυνών και όσων διαθέτουν τέτοια έργα μέσω των sites τους αλλά και όσων χρηστών τα κατεβάζουν και τα χρησιμοποιούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *