TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Προσωρινό ή μιας χρήσης mail

Πολλά σάιτς, forum, blogs ή και  ιδιοκτήτες Wi-Fi δικτύων, ζητούν από τους επισκέπτες να εγγραφούν πριν μπορέσουν να δουν περιεχόμενο, να δημοσιεύσουν σχόλια ή να κατεβάσουν κάτι. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό απ’ αυτά απαιτούν εξατομίκευση στη διαδικασία της εγγραφής με πλήρη στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο). Τα περισσότερα ζητούν μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την εγγραφή. Στη συνέχεια μας στέλνουν ένα μήνυμα μ’ ένα link, πάνω στο οποίο κάνοντας κλικ, ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής (registration).

Όλοι όμως ξέρουμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε εύκολα το mail μας οπουδήποτε και για βασικούς λόγους ασφάλειας στο ίντερνετ αλλά και για να μη γεμίζει συνεχώς το γραμματοκιβώτιό μας με spam, διαφημίσεις ή άλλου είδους ενοχλητικά μηνύματα.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τα ανεπιθύμητα μηνύματα, υπάρχουν οι υπηρεσίες προσωρινού ή μιας χρήσης mail (temporary ή disposable), που επιτρέπουν τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια προσωρινή διεύθυνση, όπου δεν απαιτείται εγγραφή και που αυτοκαταστρέφεται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή μπορούμε να τη διαγράψουμε εμείς μαζί με όλα τα στοιχεία χρήσης της.

Με τη βοήθεια αυτών των υπηρεσιών προσωρινής αλληλογραφίας μπορούμε να:

  • Κάνουμε εγγραφή σε όχι έμπιστα ή και ύποπτα σάιτς.
  • Κάνουμε εγγραφή σε σάιτς ή σε κοινωνικά δίκτυα, όπου θα σχολιάζουμε ή θα ανεβάζουμε υλικό και δεν θέλουμε να φαίνεται η πραγματική μας ταυτότητα.
  • Εγγραφούμε σε ένα σάιτ για μία μόνο φορά, για παράδειγμα για κάποιο κατέβασμα ταινιών ή παιχνιδιών και στο μέλλον να μην το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
  • Ψηφίζουμε σε διάφορες ψηφοφορίες που υπάρχουν στο ίντερνετ.

Μερικές από τις πιο γνωστές υπηρεσίες προσωρινού mail μίας χρήσης είναι:

Guerrilla Mail
disposable_mail_Guerrilla

Το Guerrillamail παρέχει στους χρήστες την επιλογή να επιλέξουν ένα δικό τους όνομα για το μέιλ, από το οποίο μάλιστα μπορούν όχι μόνο να δεχτούν αλλά και να στείλουν mails και αν χρειαστεί να συνοδεύονται και με συνημμένα. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές  domain διευθύνσεις (αυτό που είναι μετά το @). Όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονται στο φάκελο εισερχομένων διαγράφονται μετά από 1 ώρα. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη χρήση του. Διαθέσιμη είναι και εφαρμογή Android στο Google Play.

TempMail
disposable_mail_TempMail

Κι εδώ έχουμε την επιλογή δικού μας ονόματος για το μέιλ και εναλλακτικής  domain διεύθυνσης. Όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονται διαγράφονται μετά από 25 λεπτά. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη χρήση του. Η υπηρεσία διατίθεται και σαν plugin για τον Google Chrome.

Mailinator
disposable_mail_Mailinator

Ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια με τα προηγούμενα. Το όνομα που επιλέγουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από οποιονδήποτε άλλο. Υπάρχει όμως και premium plan (με πληρωμή), στο οποίο κανείς δε μπορεί να πάρει το όνομα που διαλέξαμε κι έτσι κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, μπορούμε να δεχθούμε χιλιάδες mails και παρέχεται χώρος και για συνημμένα.

SharkLasers
disposable_mail_SharkLasers

Κι εδώ έχουμε την επιλογή δικού μας ονόματος για το μέιλ και εναλλακτικής  domain διεύθυνσης. Όλες οι διευθύνσεις διαρκούν για πάντα, και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές, αν γνωρίζουν το όνομα. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη χρήση του. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κρατούνται για μία ώρα πριν διαγραφούν, ανεξάρτητα αν ελεγχθούν ή όχι.

10minutemail
disposable_mail_10 Minute Mail

Είναι το πιο απλό χωρίς πολλές δυνατότητες. Για παράδειγμα δε μπορούμε να επιλέξουμε δικό μας ονόματος για το μέιλ, αυτό παράγεται τυχαία από το σάιτ. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι όπως φαίνεται κι απ’ το όνομά του, το ότι όλα σβήνονται μετά από χρόνο 10 λεπτών, αρκετό για να προλάβουμε όλες τις διαδικασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο χρόνος μπορεί να ανανεώνεται, αν χρειαστεί από το κουμπάκι δεξιά.

Αν κάνουμε συχνά χρήση αυτών των υπηρεσιών προσωρινού email, θα μας διευκολύνει να τις έχουμε σαν επεκτάσεις στον browser, όπως το Trashmail, το οποίο διατίθεται και για Google Chrome και για Mozilla Firefox.

Πολλοί ιστότοποι γνωρίζοντας αυτές τις υπηρεσίες, δεν επιτρέπουν εγγραφές με τέτοιου είδους mails, τουλάχιστον τις πιο γνωστές. Η λύση είναι να αναζητήσουμε στο Google κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες κάνοντας αναζήτηση για disposable email, μέχρι να βρούμε κάποια που θα τους έχει ξεφύγει.

Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πραγματική ανωνυμία στο ίντερνετ και πρέπει να προσέχουμε τις ενέργειες ή τα σχόλια που κάνουμε, έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι καλυπτόμαστε πίσω από αυτές τις υπηρεσίες προσωρινού mail μίας χρήσης. Κι αν στέλνουμε ή δεχόμαστε «ευαίσθητα» mail κάθε είδους, υπάρχει και η λύση των πολύ Ασφαλών υπηρεσιών email.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *