TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Εκπαιδευτικές πλατφόρμες στο ίντερνετ

Το Edmodo μια από τις δημοφιλέστερες εκπαιδευτικές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, που έγινε γνωστό και χρησιμοποιήθηκε και από πολλούς εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κλείνει σε λίγο καιρό. Τα πλεονεκτήματά του ήταν, ότι συνέδεε τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρέχουν τα μαθήματά τους μαζί με άλλες πηγές (έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, links κ.α.), να αναθέτουν εργασίες ατομικές ή και ομαδικές, να δημιουργούν διαδραστικές ασκήσεις και τεστ για την εμπέδωση του μαθήματος και την αξιολόγηση. Όλα αυτά δωρεάν και χωρίς την υποχρέωση εγγραφής των μαθητών με email παρά μόνο με απλό κωδικό.

Υπάρχουν τώρα άλλες παρεμφερείς λύσεις για να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί με τα ίδια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα; Κατ’ αρχήν διατίθενται από το Υπουργείο Παιδείας 2 πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο (αλλά μόνο από τα μέλη της σχολικής κοινότητας):

E-class

Η γνωστή σε όλους πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και χρησιμοποιείται από πολλά σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Σ’ αυτή μπορεί να παρουσιαστεί το κάθε μάθημα με τις πληροφορίες, τα βιβλία του και όποια άλλα πρόσθετα αρχεία απαιτούνται (pdf, βίντεο, ηχητικά, εικόνες, κ.α.). Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν ασκήσεις διαφόρων ειδών και εργασίες, ανακοινώσεις για ενημέρωση των  χρηστών, βαθμολόγιο, κ.α. Δυστυχώς ο σχεδιασμός και το περιβάλλον είναι παρωχημένα και δύσχρηστα, απέχοντας πολύ από σύγχρονες ξένες πλατφόρμες του είδους.

e-me

Λίγο πιο σύγχρονη από την προηγούμενη και με έμφαση στη συνεργασία, την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας διατίθεται κι αυτή από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να αποτελέσει τον ψηφιακό χώρο εργασίας και συνεργασίας για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Η e-me διαθέτει ένα περιβάλλον πιο φιλικό και ταυτόχρονα ασφαλές, επιτρέποντας μόνο πιστοποιημένους χρήστες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) με χρήση των λογαριασμών του σχολικού δικτύου. Παρέχει ψηφιακά “εργαλεία” για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης, επιτρέποντας τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, την οργάνωση, αποθήκευση και ανταλλαγή αρχείων και την επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση μαθητών/ και εκπαιδευτικών.

Κατόπιν, μπορούμε να κοιτάξουμε, ανάλογα και με τις ανάγκες μας, εκπαιδευτικές πλατφόρμες από το εξωτερικό, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα παρουσίας της τάξης μας στο ίντερνετ, επέκτασης των μαθημάτων με πρόσθετα αρχεία, links, κ.α., επικοινωνίας και επίλυσης αποριών:

ClassDojo

Χρησιμοποιώντας το ClassDojo οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνδέονται με τους μαθητές τους και να παρέχουν πηγές διδασκαλίας για το μάθημα τους, να αναθέτουν εργασίες ατομικές ή και ομαδικές, να χρησιμοποιούν επιβραβεύσεις και να ενθαρρύνουν τους μαθητές για θετική και ευγενική συμπεριφορά και να ενημερώνουν τους γονείς για τις δραστηριότητες της τάξης και την πρόοδο των παιδιών τους. Πλεονεκτήματά του, η εντελώς δωρεάν χρήση του, ο πρωτότυπος σχεδιασμός του με χρήση καρτούνς, η εύκολη σύνδεση με λινκ ή QR κωδικό που θα παρέχει ο εκπαιδευτικός και η διάθεση εφαρμογής για κινητά και τάμπλετς. Το μόνο που του λείπει είναι ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν online διαδραστικές ασκήσεις και τεστ. Μπορούμε όμως να τα δημιουργούμε σε άλλες πλατφόρμες στο ίντερνετ και να μοιραζόμαστε τα links στο ClassDojo, όπως δείξαμε στο άρθρο μας Δημιουργία ασκήσεων στο ίντερνετ.

CANVAS

To CANVAS έχει όλες τις δυνατότητες που περιμένουμε, όπως αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, ημερολόγια, ασκήσεις – τεστ, βαθμολόγηση – αξιολογήσεις, στατιστικά, διαδικτυακές συζητήσεις, κ.α. Προσφέρει μια επιλογή Free-for-Teacher στην οποία αρκετά από τα χρήσιμα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται, με τον περιορισμό 500ΜΒ χώρο αποθήκευσης δικών μας αρχείων.

Moodle

Το Moodle είναι μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές πλατφόρμες. Το μεγάλο του  πλεονέκτημα είναι ότι είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις ανάγκες μας. Διαθέτει για το σκοπό αυτό πλήθος plugins (προσαρμογών για να προσθέσουμε λειτουργικότητες). Ωστόσο, ενδείκνυται καλύτερα για σχολεία με διαθέσιμους πληροφορικούς που το γνωρίζουν ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, για να βοηθήσουν και  τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικές πλατφόρμες, ανήκουν στην κατηγορία LMS (Learning Management System), δηλαδή ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο για την παροχή και διαχείριση μαθημάτων όλων των ειδών. Υπάρχουν και πολλές ακόμα, πιο εύχρηστες, με πλουσιότερα χαρακτηριστικά (για παράδειγμα τα μαθήματα να είναι προσβάσιμα με πληρωμή), αλλά διατίθενται με συνδρομή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *