TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Δωρεάν φωτογραφίες στο ίντερνετ

Οι εικόνες αποτελούν ζωτικό τμήμα του  περιεχομένου, σε ένα μπλογκ, σε μια παρουσίαση, σε ένα εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό πρότζεκτ. Πολλοί και αν το θέμα το επιτρέπει, τραβάμε μόνοι μας τις απαραίτητες φωτογραφίες των οποίων όμως η ποιότητα ή το ενδιαφέρον εξαρτώνται από τις φωτογραφικές γνώσεις μας και το καλλιτεχνικό μας ταλέντο.

Αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι για τα παραπάνω και θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι υψηλού επιπέδου τότε θα αναζητήσουμε τις κατάλληλες φωτογραφίες στο ίντερνετ. Έχουμε αναφερθεί στο άρθρο μας Κατέβασμα φωτογραφιών από το ίντερνετ, για διάφορους τρόπους για να κατεβάζουμε φωτογραφίες που βρίσκουμε είτε στην Αναζήτηση στη Google, είτε σε διάφορα σάιτς. Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε μεν να χρησιμοποιήσουμε κάθε φωτογραφία, συνήθως όμως αυτές είναι είτε χαμηλής ανάλυσης (με αποτέλεσμα ερασιτεχνική εργασία) είτε προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (με κίνδυνο νομικών συνεπειών).

Ευτυχώς, υπάρχουν online υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν εικόνες υψηλής ανάλυσης και ποιότητας, τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα. Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές:

Pixabay

Το Pixabay καλύπτει σχεδόν κάθε κατηγορία εικόνων που μπορεί κανείς να αναζητήσει. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης και πολλές άλλου είδους εικόνες, κλιπάρτς, γραφικά, καθώς και βίντεο. Μπορούμε να ψάχνουμε ρυθμίζοντας φίλτρα για τύπο, προσανατολισμό, κατηγορία, μέγεθος, χρώμα ή και φωτογραφική μηχανή. Διαθέτει και εξελληνισμένο περιβάλλον αλλά και αναζήτηση με ελληνικές λέξεις. Υπάρχει και η (προαιρετική) δυνατότητα να ανταμείψουμε με ένα μικρό ποσό το φωτογράφο, για τη φωτογραφία που κατεβάζουμε, έτσι ένας καλός φωτογράφος μπορεί να βγάλει και κάποια χρήματα από το Pixabay.

Αναζήτηση για τη λέξη φθινόπωρο: 50.000 περίπου αποτελέσματα

Flickr

Το Flickr είναι βασικά μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για φωτογράφους, οι οποίοι δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους, τις σχολιάζουν, τις αξιολογούν, σχηματίζουν άλμπουμς ή γκρουπς για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη φωτογραφία. Και εδώ βέβαια μπορούμε να αναζητήσουμε και να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες που μας ενδιαφέρουν, αν και αρκετές καλύπτονται από απαγορεύσεις και δικαιώματα χρήσης.

Αναζήτηση για τη λέξη φθινόπωρο: 12.000 περίπου αποτελέσματα

Unsplash

Το Unsplash είναι μια από τις καλύτερες πηγές για δωρεάν λήψη ποιοτικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, ελεύθερων για οποιαδήποτε χρήση. Δημιουργήθηκε από επαγγελματίες φωτογράφους από όλο τον κόσμο που άρχισαν να μοιράζονται τις φωτογραφίες τους.

Αναζήτηση για τη λέξη autumn: 8.000 περίπου αποτελέσματα

Freerange

Προσφέρει και αυτό ποιοτικές φωτογραφίες δωρεάν για προσωπική ή και εμπορική χρήση. Οι φωτογράφοι που ανεβάζουν μπορούν και να πληρώνονται, όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις που εμφανίζονται δίπλα στις φωτογραφίες τους.

Αναζήτηση για τη λέξη autumn: 1.500 περίπου αποτελέσματα

Pexels

Το Pexels παρέχει εντελώς δωρεάν και με ελεύθερη δικαιωμάτων άδεια χρήσης, φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και μεγάλων μεγεθών, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρωτότυπες και δημιουργικές. Είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους σχεδιαστές εφαρμογών και ίντερνετ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εικόνες του στα project τους. Διαθέτει κι αυτό εξελληνισμένο περιβάλλον, αλλά όχι αναζήτηση με ελληνικές λέξεις.

Αναζήτηση για τη λέξη autumn: 1.000 περίπου αποτελέσματα

Εκτός από τις 5  δημοφιλείς πλατφόρμες για δημοσίευση και δωρεάν κατέβασμα φωτογραφιών, υπάρχουν και πολλές άλλες το ίδιο αξιόλογες, όπως Morguefile, FreeImages, StockSnap, PicJumbo

Και βέβαια για όποιους ενδιαφέρονται για φωτογραφίες και κάθε άλλου είδους γραφικά μόνο επαγγελματικής ποιότητας, για χρήση σε μεγάλες επιχειρήσεις ενημέρωσης, διαφήμισης κ.α., υπάρχουν και πλατφόρμες κατεβάσματος και χρήσης φωτογραφιών με συνδρομή ή πληρωμή όπως Shutterstock, iStock, AdobeStock κ.α.

Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *