TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΓνώσεις

Αφαίρεση φόντου εικόνας στο ίντερνετ

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας για την Αφαίρεση φόντου, τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να χρειαστούμε εικόνες χωρίς φόντο. Για να δημιουργήσουμε φωτογραφίες χωρίς φόντο, δεν χρειάζεται καν να έχουμε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας, όπου βέβαια αυτού του είδους η εργασία μπορεί να γίνει σωστότερα και λεπτομερέστερα. Η αφαίρεση φόντου μπορεί να γίνει και κάνοντας χρήση εφαρμογών στο ίντερνετ. Σ’ αυτά τα σάιτς υπάρχουν εργαλεία, τα οποία αναγνωρίζουν αυτόματα τα ξεχωριστά τμήματα της κάθε φωτογραφίας και κάνουν την εργασία της αφαίρεσης φόντου πανεύκολη. Όταν τελειώσουμε μπορούμε να αποθηκεύσουμε το αποτέλεσμα και να το χρησιμοποιήσουμε.

Remove.bg

Το Remove.bg είναι ένας ιστότοπος με αποκλειστικό σκοπό την απομάκρυνση του φόντου από εικόνες. Για να το χρησιμοποιήσουμε, ανεβάζουμε την εικόνα μας και χωρίς άλλη ενέργεια αφαιρείται το φόντο, μετατρέποντάς την σε αρχείο png του αντικειμένου ή του προσώπου, με ένα διαφανές φόντο. Αυτό μπορούμε να το κατεβάσουμε δωρεάν σε χαμηλή ανάλυση, η οποία όμως είναι αρκετή για απλές ερασιτεχνικές χρήσεις. Για καλύτερη ποιότητα, πρέπει να εγγραφούμε δίνοντας email και για περισσότερες φωτογραφίες να πληρώσουμε (με το κομμάτι ή με συνδρομή). Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα  διορθώσεων, πατώντας Edit.  

Για τέτοιου είδους εγγραφές, καλό είναι να μη δίνουμε εύκολα το mail μας και κάνουμε  χρήση προσωρινών ή μιας χρήσης ανώνυμων mail.

photoscissors

Το Remove.bg έχει πρόβλημα με αρκετές εικόνες που έχουν ασαφή διαχωρισμό φόντου κυρίως θέματος ή υπάρχουν περισσότερα διαφορετικά αντικείμενα στο θέμα. Αν έχουμε τέτοιες φωτογραφίες υπάρχει μια εναλλακτική λύση το photoscissors. Εδώ μπορούμε να επισημάνουμε τα τμήματα της εικόνας που θέλουμε να κρατήσουμε με πράσινο πινέλο και αυτά που θέλουμε να αφαιρεθούν με κόκκινο, υπάρχουν επίσης και άλλα εργαλεία βελτίωσης. Έτσι μπορούμε να απομονώσουμε οποιεσδήποτε περιοχές της εικόνας θέλουμε και όχι μόνο το φόντο. Για το κατέβασμα ισχύουν τα ίδια με τα προηγούμενα.

Background Burner

Υπάρχουν κι εδώ παρόμοια εργαλεία για αφαίρεση φόντου και διόρθωσης του αποτελέσματος. Δυστυχώς στις περισσότερες εικόνες απαιτείται επιπλέον διόρθωση, μάλλον για να εξαναγκαστούν οι χρήστες να προχωρήσουν στην Professional Edition με πληρωμή.

Γεγονός είναι πάντως ότι για σωστή αφαίρεση του φόντου πρέπει να γίνει χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και βέβαια τα άριστα αποτελέσματα θα έρθουν μετά από πολλή εξάσκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *