TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Ψηφιακοί πίνακες στο ίντερνετ

Οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί θα θυμούνται την εποχή των ξύλινων μαυροπινάκων με τις κιμωλίες και τα σφουγγάρια που κάθε φορά που έσβηναν, άφηναν αχνά να διαφαίνονται και τα προηγούμενα μαθήματα. Αρκετοί νεότεροι επίσης θα έχουν εργαστεί στις νεότερες εκδοχές τους, τους βαμμένους με ειδική μπογιά τοίχου, όπου κι εδώ η σκόνη από το γράψιμο με τις κιμωλίες και το σβήσιμο τους, γέμιζε την ατμόσφαιρα και λέρωνε τα περιποιημένα δάχτυλα των καθηγητριών. Όλα αυτά βέβαια σιγά σιγά εκλείπουν, μια που αντικαθίστανται με τη νεότερη εκδοχή, τους λευκούς πίνακες με μαρκαδόρους. Εδώ αποφεύγονται πολλά από τα προηγούμενα, με ανεβασμένο όμως το κόστος χρήσης (συχνή αγορά ακριβότερων μαρκαδόρων ή μελανιών γεμίσματος για τους πιο ψαγμένους για οικονομία).

Τελευταία, όπως και πολλά άλλα και οι πίνακες έκαναν την μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο του ίντερνετ, με πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες, χρήσιμες και στην τηλεκπαίδευση, όπως :

  • Απεριόριστη χρήση χωρίς καθόλου αναλώσιμα.
  • Οθόνη αφής για γράψιμο ή σχέδιο με τα δάχτυλα.
  • Δυνατότητες πολλών χρωμάτων, βασικών εργαλείων σχεδίασης και επεξεργαστή κειμένου.
  • Δυνατότητες επιπλέον σελίδων για διαφορετικά θέματα.
  • Υποστήριξη για ανέβασμα και προβολή εικόνων, pdf και άλλων αρχείων, από τη συσκευή μας ή από το ίντερνετ (Dropbox, Google Drive, κ.α.)
  • Συνεργασία και κοινή χρήση σε πραγματικό χρόνο τοπικά ή και από απόσταση (ο καθένας τον χρησιμοποιεί από τη δική του συσκευή και από τη θέση του).
  • Συνομιλία σε πραγματικό χρόνο μέσω της φωνής και chat (κείμενο).
  • Μόνιμη αποθήκευση όλων των σελίδων των μαθημάτων ή εξαγωγή τους σε αρχεία διαφόρων μορφών (βίντεο, εικόνες, pdf), για πρόσβαση αργότερα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε.
  • Ανεξάρτητοι από συσκευές ή λειτουργικά συστήματα.

Υπάρχουν πολλοί πίνακες στο ίντερνετ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν από όλους. Μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες είναι:

Twiddla

Ο πιο απλός, εύκολος και γρήγορος πίνακας, μια που δεν χρειάζεται καν εγγραφή, για ν’ αρχίσουμε την εργασία μας. Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να δείξουμε πάνω του αρχεία εικόνας, pdf και Office καθώς και ιστοσελίδες. Για να συμμετέχουν οι μαθητές, τους δίνουμε τη μοναδική διεύθυνση που μας παρέχεται κάθε φορά από το Twiddla και όταν μπουν, βλέπουν την ίδια οθόνη με τον εκπαιδευτικό και μπορούν όταν τους ζητηθεί να γράψουν ή να σχεδιάσουν και οι ίδιοι. Δυστυχώς η δωρεάν έκδοση επιτρέπει μέχρι 10 συμμετέχοντες και για μόνο 20 λεπτά.

Explain Everything

Ένας από τους πιο γνωστούς ψηφιακούς πίνακες με εκατομμύρια χρήστες εκπαιδευτικούς και μαθητές. Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά, επιπλέον υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης της παρουσίασης σε screencast βίντεο ή και μόνο ήχο, για χρήση του από όσους απουσίαζαν ή θέλουν να τα ξαναδούν, οποτεδήποτε. Αναλυτική παρουσίαση όλων των δυνατοτήτων του Explain Everything εδώ. Υπάρχουν και εφαρμογές για Android και iOS.

Miro

Το Miro, το οποίο χρησιμοποιούν παγκόσμια πάνω από 15 εκατομμύρια χρήστες, απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις και στελέχη και εκτός από τη βασική πλούσια εφαρμογή ψηφιακού πίνακα, είναι σχεδιασμένο για διαχείριση projects, brainstorming, ανάθεσης εργασιών, παρουσίασης αποτελεσμάτων και όλα αυτά με αυξημένη ασφάλεια. Στη δωρεάν μορφή του μπορούν να παρακολουθούν απεριόριστοι μαθητές, έχουμε δικαίωμα χρήσης 3 πινάκων και σύνδεση με Dropbox, Box, Microsoft Teams, Google Drive, One Drive, κ.α. Διατίθενται και εφαρμογές για Android και iOS.

Όπως και πολλές άλλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, τα δωρεάν χαρακτηριστικά των πινάκων στο ίντερνετ, είναι περιορισμένα (μικρός αριθμός συμμετεχόντων, λιγοστός χρόνος συνεδρίας, και διάφορα άλλα), ενώ διαφημίζονται οι έξτρα και πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες, με σκοπό βέβαια την αγορά τους με συνδρομές που αρχίζουν από 7€ περίπου μηνιαίως. Παρ’ όλα αυτά, εκπαιδευτικοί ενός – δύο τμημάτων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν, πολλές από τις παραπάνω προτάσεις πινάκων στο ίντερνετ. Υπάρχουν επίσης παρόμοιες ενδιαφέρουσες προτάσεις ψηφιακών πινάκων από Microsoft και Google, στις οποίες όμως θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, για να εργαστούν σ’ αυτούς.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *