TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Τι είναι τα Deep web και Dark Web

Sharing

Γνωρίζουμε όλοι τον παγκόσμιο ιστό (web), τους ιστότοπους (web sites) στους οποίους περιηγούμαστε καθημερινά και ενημερωνόμαστε ή ψυχαγωγούμαστε μέσω των συνδέσεων ίντερνετ. Πολλοί  τον παρομοιάζουν με έναν απέραντο ωκεανό, όπου πλοηγούμαστε μέσω των γνωστών μας προγραμμάτων (web browsers). Όπως ακριβώς και στον ωκεανό, κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει ο βυθός που δεν φαίνεται από την επιφάνεια, έτσι και στο web, υπάρχει μια πολύ πιο εκτεταμένη περιοχή, άγνωστη και κρυμμένη στην πλειοψηφία, το deep web.

Τα σάιτς στον επιφανειακό ιστό, είναι αυτά που είναι προσβάσιμα από τις μηχανές αναζήτησης σαν την Google και κατά συνέπεια και σε όλους τους χρήστες που τα αναζητούν και μπορούν να τα επισκεφτούν. Αυτά όμως αντιπροσωπεύουν μόνο το 4-5% περίπου του συνολικού περιεχομένου που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, ενώ το υπόλοιπο είναι  απροσπέλαστο και ορίζεται ολόκληρο σαν deep web και σαν υποσύνολό του, το dark web. Μπορούμε να παρομοιάσουμε το κανονικό ίντερνετ ως την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου, του οποίου ο όγκος παραμένει κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια.

Σ’ ένα πρώτο επίπεδο το βαθύ web έχει να κάνει με πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν όλους και δεν έχουν σχέση με παράνομες δραστηριότητες, όπως η ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, οι τραπεζικοί  μας λογαριασμοί, τα φορολογικά ή τα ασφαλιστικά μας, οι αγορές μας, κ.α. τα οποία προστατεύονται με passwords. Πιο βαθιά όμως υπάρχει κι άλλο πιο κρυμμένο περιεχόμενο (dark web), στο οποίο δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς ειδικά εργαλεία. Αυτή η περιοχή χρησιμοποιείται από χρήστες που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, τόσο για νόμιμους όσο και για παράνομους σκοπούς.

Στο γνωστό ίντερνετ, η διαδρομή των δεδομένων από το server του σάιτ μέχρι το router του σπιτιού μας, είναι συγκεκριμένη και διαφανής, οπότε η παρακολούθηση της δραστηριότητάς μας είναι πολύ εύκολη. Αντιθέτως στο dark web, η κυκλοφορία δρομολογείται μέσω ενός διαφορετικού πρωτοκόλλου σύνδεσης (του TOR που σημαίνει The Onion Router) και διεξάγεται μέσω πολλών διακομιστών σε όλο τον κόσμο, για να κρύψει τις διευθύνσεις μας και να παρέχει ιδιωτική περιήγηση, δίνοντας την πιο ασφαλή εμπειρία περιήγησης. Τίποτα δεν παρακολουθείται, τίποτα δεν αποθηκεύεται, αρκεί να μη γίνονται ενέργειες online που αποκαλύπτουν την ταυτότητά μας. Τα πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης στο δίκτυο, παρομοιάζονται με τα πολλά στρώματα ενός κρεμμυδιού, εξ ου και το σχήμα του κρεμμυδιού στο “Ο” του λογότυπου TOR.

Ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης στον σκοτεινό ιστό είναι μέσω του Tor Browser, ο οποίος είναι  ένα πρόγραμμα περιήγησης, όπως τα γνωστά μας Google Chrome και Mozilla Firefox. Με αυτό μπορούμε να επισκεφτούμε, εκτός από τις κανονικές διευθύνσεις του επιφανειακού web και σελίδες του dark web με κατάληξη .onion, οι οποίες δεν μπορούν να ανοιχτούν από τους συνηθισμένους browsers.

Πώς μπορούμε να βρούμε ιστότοπους onion

Α. Μέσω ιστότοπων που διαθέτουν έτοιμες λίστες onion σάιτς, όπως:

The Hidden Wiki

Το Hidden Wiki βρίσκεται στο κανονικό ίντερνετ και είναι η πρώτη στάση για τους νέους επισκέπτες του dark web. Περιέχει  συνδέσμους για αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων, υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, darknet εκδόσεις δημοφιλών κοινωνικών δικτύων, αγορές, διάφορα κανάλια και πολλά άλλα.

Β. Μέσω μηχανών αναζήτησης onion σάιτς, όπως:

Ahmia

Αν και εκ της φύσης του, δεν είναι δυνατή η αναζήτηση στο dark web, υπάρχουν μηχανές αναζήτησης γι’ αυτό το σκοπό. Το Ahmia είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία αναζήτησης που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή για το dark web. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αναζήτηση μέσω του κανονικού ίντερνετ, αλλά έχει και διεύθυνση onion.

 Το dark web είναι αλήθεια ότι διευκολύνει μια αθέατη αγορά που χρησιμοποιούν εξελιγμένοι εγκληματίες για τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, παιδικής πορνογραφίας και άλλων παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών, για τα οποία οι δοσοληψίες γίνονται κυρίως με κρυπτονομίσματα. Από την άλλη, βοηθάει όσους ενδιαφέρονται για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους, από την επιτήρηση και τον έλεγχο αυταρχικών κυβερνήσεων και υπηρεσιών.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *