TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Τι αποθηκεύει η Google για μένα;

Η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες παγκοσμίως εταιρείες, με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πιο γνωστή από τις υπηρεσίες που παρέχει, είναι βέβαια η μηχανή αναζήτησης, η οποία καλύπτει πάνω από τα 90% των αναζητήσεων παγκοσμίως. Ταυτόχρονα παρέχει και πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως το Youtube, το Gmail, τους χάρτες Maps, τον πιο δημοφιλή browser Chrome, το λειτουργικό σύστημα των κινητών Android, την υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στο ίντερνετ Google Drive,  το δικό της Office Έγγραφα Google, μεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες και πάρα πολλές άλλες υπηρεσίες, στην πλειονότητά τους δωρεάν.

Πώς λοιπόν καταφέρνει να δημιουργεί και να συντηρεί όλα αυτά και ταυτόχρονα να βγάζει και πάρα πολλά κέρδη; Η απάντηση, όπως όλοι ξέρουμε είναι μέσω των διαφημίσεων, οι οποίες για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν στοχευμένες. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες, τις αγοραστικές συνήθειες, τις καταναλωτικές προτιμήσεις και τις γενικότερες απόψεις των χρηστών του ίντερνετ. Αυτό γίνεται παρακολουθώντας την συμπεριφορά τους στο ίντερνετ, μέσω των αναζητήσεών τους κυρίως, αλλά και των άλλων πτυχών της δραστηριότητάς τους.

Τι παρακολουθεί και τι αποθηκεύει λοιπόν για μας η Google;

  • Τις αναζητήσεις και άλλες ενέργειες που πραγματοποιούνται σε προϊόντα και υπηρεσίες της Google, όπως οι Χάρτες, το Playstore, το Youtube, το Gmail κ.α.
  • Το ιστορικό περιήγησης στον Chrome.
  • Πληροφορίες της συσκευής, όπως πρόσφατες εφαρμογές ή ονόματα επαφών.
  • Την τοποθεσία, τη γλώσσα, τη διεύθυνση IP, καθώς και το πρόγραμμα ή την εφαρμογή που χρησιμοποιείται.
  • Διαφημίσεις οι οποίες ανοίγονται ή αγορές που πραγματοποιούνται μέσω αυτών.
  • Ιστοτόπους και εφαρμογές που συνεργάζονται με την Google και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της για την προβολή διαφημίσεων και οι οποίοι έχουν στοιχεία για μας.

Αυτά όλα γίνονται μέσω όλων των συσκευών που χρησιμοποιούμε (υπολογιστές, τάμπλετ και ειδικά μέσω των κινητών μας). Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι δεν ενοχλούνται που η Google γνωρίζει τι ψάχνουν και από πού. Έτσι κι αλλιώς, ούτε η εταιρεία υπάρχει περίπτωση να τα δημοσιοποιήσει ή να της τα υποκλέψουν, ούτε κουτσομπόληδες γνωστοί μας μπορούν να τα δουν, αν δεν γνωρίζουν τους κωδικούς μας. Πολλοί άλλοι όμως, πιο ευαισθητοποιημένοι για την ιδιωτικότητα τους και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τους, ακόμα κι αν είναι πλήρως νόμιμοι στη δραστηριότητά τους, θα ήθελαν όσο μπορούν να αποφύγουν αυτή την καταγραφή των κινήσεών τους.

Πώς θα αποφύγουμε την παρακολούθηση και την αποθήκευση των δεδομένων μας από την Google;

Στην περιοχή του λογαριασμού μας Η δραστηριότητά μου, η Google μας επιτρέπει να δούμε το συνολικό ιστορικό μας (σε αναζητήσεις, επισκέψεις, βίντεο, διαφημίσεις, όλα αυτά συσχετισμένα με πληροφορίες όπως τοποθεσίες και μέρη που αναζητήσαμε ή επισκεφθήκαμε). Μας δίνει ακόμα το δικαίωμα να απενεργοποιήσουμε τα στοιχεία που δεν θέλουμε να αποθηκεύονται, αλλά και να διαγράψουμε όλα ή όσα από αυτά νομίζουμε.

Καλό είναι να κάνουμε μια επίσκεψη στη σελίδα Η δραστηριότητά μου, όχι μόνο για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω αλλά και για να πάρουμε μέσω αυτής, ενδιαφέρουσες εικόνες του εαυτού μας και των αλλαγών του, στην πορεία του χρόνου.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *