TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Τα καλύτερα δωρεάν antivirus για το 2018

Οι χρήστες των Windows χρειάζονται τα προγράμματα προστασίας από ιούς (τα γνωστά Antivirus στην απλή τους μορφή ή τα Internet Security με περισσότερε δυνατότητες), για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και να διασφαλίσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Τα εμπορικά προγράμματα αυτού του είδους διαθέτουν πολλές επιπλέον δυνατότητες όπως firewall (για έλεγχο εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης στο ίντερνετ), γονικό έλεγχο για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, διαχείριση της ασφάλειας σε κινητές συσκευές και πολλές άλλες λειτουργίες. Αλλά μερικοί χρήστες δεν θέλουν – ή δεν μπορούν – να πληρώνουν ετήσια συνδρομή για αυτά τα επιπλέον χαρακτηριστικά. Οι επιλογές χωρίς οικονομικό κόστος που έχουν για την ασφάλεια του συστήματος τους είναι:

  1. Να χρησιμοποιήσουν το ενσωματωμένο στα Windows 8.1 και Windows 10, πρόγραμμα Windows Defender. Μια απλή, δωρεάν και έτοιμη λύση για πολλούς χρήστες. Ωστόσο έχει πολλές περιπτώσεις λάθος αναγνώρισης κινδύνων, δεν προστατεύει τα προγράμματα περιήγησης που δεν ανήκουν στη Microsoft και επιβαρύνει πολύ το σύστημα κατά τη διάρκεια της σάρωσης.
  2. Να εγκαταστήσουν κάποια από τις δωρεάν εκδόσεις των γνωστών προγραμμάτων προστασίας από ιούς, που πολλές εταιρείες προσφέρουν για τους οικιακούς χρήστες. Τα πιο ολοκληρωμένα απ’ αυτά είναι:



AVG AntiVirus Free

Το AVG AntiVirus Free είναι ένα πλήρες εργαλείο προστασίας από ιούς και antispyware, περιλαμβάνει έλεγχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προειδοποίηση για τυχόν ύποπτες ή επικίνδυνες ιστοσελίδες, αυτόματες ενημερώσεις και πολλά άλλα. Πολλά premium χαρακτηριστικά, συχνές ενημερώσεις, εύκολη εγκατάσταση.

avast! Free Antivirus

Εκτός από την  real-time προστασία από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα που παρέχει, περιλαμβάνει και μηχανισμό για την ανίχνευση άγνωστων απειλών.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Είναι πολύ απλό στην εγκατάσταση και στη ρύθμισή του και χρησιμοποιεί πολύ λίγους πόρους του συστήματος (άρα κάνει και για παλαιότερους ή αδύναμους υπολογιστές). Δεν υποδεικνύει συνεχώς να αναβαθμίσουμε στην πληρωτή έκδοσή του, όπως τα άλλα antivirus.

Avira Free Antivirus

Προστατεύει από ιούς, trojans, worms, spyware, adware και διάφορα άλλα είδη κακόβουλων απειλών, καθιστώντας το ένα πλήρως λειτουργικό εργαλείο και ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας. Υπάρχει κι εδώ heuristic engine για την ανίχνευση άγνωστων απειλών.

360 Total Security

Η πιο ολοκληρωμένη σε χαρακτηριστικά λύση, για δωρεάν πρόγραμμα προστασίας του υπολογιστή, προέρχεται από την Κίνα. Προσφέρει πολλαπλή προστασία (Multiple-Engine Protection) από τους περισσότερους κινδύνους που υπάρχουν στο ίντερνετ (ιούς, malware, ransomware, κ.α.). Διαθέτει επίσης ωραίο και μοντέρνο περιβάλλον, εύκολο στην πλοήγηση.  Του λείπει μόνο το firewall.



Πολλά από τα παραπάνω προγράμματα ζητούν κατά την εγκατάστασή τους να εγκαταστήσουν επιπλέον προγράμματα ή πρόσθετα για τους browsers. Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτές τις επιλογές χωρίς πρόβλημα, αρκεί να τις προσέξουμε. Επίσης θα πρέπει να ανεχόμαστε τα μάλλον ενοχλητικά μηνύματά τους για αναβάθμιση με αγορά της πληρωτής έκδοσης.

  1. Να εγκαταστήσουν κάποια από τις δοκιμαστικές – ισχύος 1 μηνός συνήθως – εκδόσεις, των γνωστών προγραμμάτων προστασίας από ιούς, που πολλές εταιρείες προσφέρουν. Μετά το τέλος της περιόδου μπορούν να βρεθούν νέοι κωδικοί, με αναζήτηση στο ίντερνετ όρων όπως trial key, demo key κ.α. μαζί με το όνομα του προγράμματος. Αυτά θα ισχύουν πάλι για μικρό χρονικό διάστημα. Κατόπιν  η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *