TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Οι καλύτεροι browsers

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν από συνήθεια, τα ίδια  προγράμματα πλοήγησης στο ίντερνετ (web browsers στα Αγγλικά), για χρόνια, χωρίς να σκέφτονται ότι κι αυτοί εξελίσσονται, καινοτομούν, αποκτούν νέα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται νέοι browsers που κερδίζουν κι αυτοί αναγνώριση και ποσοστό των χρηστών, σε βάρος βέβαια των παλαιοτέρων και κερδίζουν ή χάνουν χρήστες. Πολύ γνωστός κάποτε ο Internet Explorer της Microsoft, κυριαρχούσε σε μερίδιο, ενώ σήμερα έχει υποβαθμιστεί και από τους χρήστες και από την εταιρεία του.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις  για τους καλύτερους web browsers για το 2020, οι οποίοι κάνουν πολλά περισσότερα από το να μας απεικονίζουν τις σελίδες του ίντερνετ:

Google Chrome

best_internet_browsers_2018_chrome

Απλός και με λιτό περιβάλλον, αλλά με ένα ισχυρό σύνολο χαρακτηριστικών, που επεκτείνεται και ολοκληρώνεται πλήρως με όλο το οικοσύστημα των εφαρμογών του Λογαριασμού Google (mail, αποθήκευση, Office, Ημερολόγιο, Youtube και πολλά άλλα), τα οποία συνδέονται πλήρως και με τις αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά, έτσι ώστε όλα τα δεδομένα μας να συγχρονίζονται εύκολα και παντού, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Google Chrome κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστό χρηστών στα προγράμματα περιήγησης ίντερνετ.  Ταυτόχρονα διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη επεκτάσεων (extensions), οι οποίες εγκαθίστανται μέσα στο πρόγραμμα και του προσδίδουν νέες λειτουργίες.

Πολύ χρήσιμος γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google. Μειονέκτημά του η χαμηλή απόδοση σε υπολογιστές χωρίς αρκετή μνήμη RAM, ειδικά αν χρησιμοποιούνται πολλές επεκτάσεις και ανοίγονται πολλές καρτέλες ταυτόχρονα.  Δε συνιστάται σε όσους φοβούνται ότι η Google παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους για διαφημιστικούς ή και άλλους λόγους, δεν θέλουν να ακολουθούν την «μάζα», ενδιαφέρονται για πιο εξειδικευμένες προτάσεις.

Mozilla Firefox

best_internet_browsers_2018_firefox

Αγαπημένος των παλαιότερων χρηστών, γνωστός από παλιά για την υποστήριξή του στις επεκτάσεις και για την προστασία της ιδιωτικότητας. Τα τελευταία χρόνια υστερούσε σε ταχύτητα και χρήση πόρων. Τελευταία η έκδοση (Quantum), αναθεώρησε εντελώς τον κώδικα του προγράμματος, με ταχύτητες συγκρίσιμες τώρα με του Google Chrome και οικονομικότερη χρήση της μνήμης RAM, ακόμη και με ανοιχτές αρκετές καρτέλες. Υπάρχει κι εδώ η μεγάλη βιβλιοθήκη επεκτάσεων (Add-ons) η προαιρετική δυνατότητα για τον συγχρονισμό σελιδοδεικτών, κωδικών πρόσβασης μεταξύ συσκευών.

Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις του περιλαμβάνουν ακόμα καλύτερη προστασία απορρήτου και ιδιωτικότητας, πλήρη απενεργοποίηση tracking (παρακολούθησης δρραστηριότητας), προστασία από τα Supercookies, ενισχυμένη διαχείριση περιβάλλοντος και καρτελών, κ.α.

Opera

best_internet_browsers_2018_opera

Γρήγορος, ασφαλής και εύχρηστος browser, συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Firefox και του Chrome μαζί με εξοικονόμηση μπαταρίας, ενσωματωμένο αποκλεισμό διαφημίσεων, και δωρεάν VPN ( η διεύθυνση IP του υπολογιστή, αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP κι έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας στο  ίντερνετ και η περιήγηση σε δημόσια δίκτυα είναι πιο ασφαλής). Ο Opera εισήγαγε καινοτομίες που υιοθετήθηκαν αργότερα από άλλους browsers, όπως η περιήγηση με πολλές καρτέλες, ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων, το εύκολο άνοιγμα σελίδων που έκλεισαν πρόσφατα, η ιδιωτική περιήγηση. Πολύ καλός για αργές συνδέσεις μια που τις επιταχύνει μέσω των διακομιστών του, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία του Turbo. Μειονέκτημα για κάποιους το ότι διαθέτει πολύ λιγότερα plugins από τους 2 προηγούμενους browsers.

Microsoft Edge

best_internet_browsers_2018_edge

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα πλοήγησης στο ίντερνετ των Windows 10, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσουμε άλλο πρόγραμμα πλοήγησης, συνδυάζεται καλύτερα με όλα τα νέα χαρακτηριστικά τους (δουλεύει και σαν εφαρμογή  στη λειτουργία tablet). Πολύ γρήγορο, απλό και εύχρηστο και με τη χαμηλότερη χρήση των πόρων του υπολογιστή. Το Microsoft Edge προσφέρει εύκολα εργαλεία προεπισκόπησης, ομαδοποίησης και αποθήκευσης των καρτελών ιστοσελίδων, δυνατότητα πληκτρολόγησης ή χειρόγραφου απευθείας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα για αποθήκευση και μοίρασμα σχολίων και σημειώσεων και ενσωματωμένη λειτουργία ανάγνωσης.

Τώρα πια και ο Edge όπως και ο Chrome, στηρίζεται στον κώδικα του Chromium, άρα υποστηρίζονται και μπορούν να εγκατασταθούν κι όλες οι επεκτάσεις του Chrome, για την επέκταση της λειτουργικότητάς του.

Vivaldi

 

best_internet_browsers_2018_Vivald

Ένας ξεχωριστός browser με μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης (αλλαγής θέσεων καρτελών, μενού, θεμάτων) και γενικά αλλαγής του περιβάλλοντος εργασίας με άπειρους τρόπους. Διαθέτει και αυτός αποκλεισμό ενοχλητικών διαφημίσεων, προστασία από trackers, εργαλείο σημειώσεων, όπου μπορούν να κρατηθούν σημειώσεις, σύνδεσμοι κ.α. Δείχνει το Ιστορικό με πολλές λεπτομέρειες, στατιστικά και εύκολη εύρεση προηγουμένων επισκέψεων. Δέχεται όλα τα πρόσθετα του Google Chrome. Διατίθενται τώρα πια και εκδόσεις του για κινητά, οπότε μπορεί να υπάρχουν κοινές ρυθμίσεις και συγχρονισμός σελιδοδεικτών, κωδικών πρόσβασης κ.α. Πολύ χρήσιμος για συγγραφείς, δημοσιογράφους, bloggers για την ευκολία διαχείρισης και ομαδοποίησης πολλών καρτελών. Ενα ακόμα θετικό του Vivaldi ότι είναι ελαφρύ στην κατανάλωση RAM σε σύγκριση με άλλα προγράμματα περιήγησης.

Tor

best_internet_browsers_2018_torbrowser

Απαραίτητος για όσους η δραστηριότητα στο ίντερνετ αγγίζει ή ξεπερνάει τα όρια της παρανομίας, ο Tor Browser χρησιμοποιείται για να διαφυλαχτεί το απόρρητο της πλοήγησης και συσχετίζεται κι όχι άδικα με τον υπόκοσμο του ίντερνετ. Η διαδικτυακή κίνηση δρομολογείται μέσω τυχαίων κόμβων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της και δίνοντας την πιο ασφαλή εμπειρία περιήγησης. Τίποτα δεν παρακολουθείται, τίποτα δεν αποθηκεύεται, αρκεί να μη γίνονται ενέργειες online που αποκαλύπτουν την ταυτότητά μας. Αποτελείται από μια τροποποιημένη έκδοση του Firefox που συνδυάζεται με μια σειρά από άλλα εργαλεία απορρήτου και μπορεί να εκτελεστεί κι από ένα στικάκι USB έτσι ώστε να μην αφήνει ίχνη ούτε και στον υπολογιστή.

Brave

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι best_internet_browsers_2020_brave.png

Εστιάζοντας κι αυτός κυρίως στην ασφάλεια, στην προστασία από παρακολούθηση και στον αποκλεισμό των διαφημίσεων, κατάφερε να κερδίσει μεγάλη αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης (private mode), γίνεται με τη χρήση του Tor που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Υποστηρίζει επίσης ότι μοιράζεται μέρος των εσόδων από τις διαφημίσεις που δέχονται να βλέπουν οι χρήστες, μαζί τους. Δέχεται και όλα τα πρόσθετα του Chrome, αφού στηρίζεται κι αυτός στον ίδιο κώδικα.

Torch

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι best_internet_browsers_2020_Torch.jpg

Νεώτερος browser, χρήσιμος για όσους έχουν σαν βασική τους ασχολία το κατέβασμα από το ίντερνετ, καθώς έρχεται με ενσωματωμένο torrent downloader και download accelerator (επιταχυντή κατεβασμάτων). Διαθέτει επίσης και media grabber (εργαλείο για να κατεβάζουμε τα βίντεο και audio που υπάρχουν στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και μας ενδιαφέρουν). Γι’ αυτούς τους λόγους, αν πάμε να μπούμε στο σάιτ του, υπάρχει προειδοποίηση για επικίνδυνο περιεχόμενο.

Μοιάζει αρκετά με τον Chrome, μια που στηρίζεται κι αυτός στον ίδιο κώδικα του Chromium και υποστηρίζει το λογαριασμό που μπορεί να έχουμε στη Google.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε το παγκόσμια ποσοστά χρήσης (για όλες τις συσκευές) των πιο δημοφιλών browsers για το 2022-23 από την σελίδα gs.statcounter.com:

Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

Δείτε και τους καλύτερους web browsers για κινητά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *