Οι καλύτεροι browsers για το 2018

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν από συνήθεια, τα ίδια  προγράμματα πλοήγησης στο ίντερνετ (web browsers στα Αγγλικά), για χρόνια, χωρίς να σκέφτονται ότι κι αυτοί εξελίσσονται, καινοτομούν, αποκτούν νέα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται νέοι browsers που κερδίζουν κι αυτοί αναγνώριση και ποσοστό των χρηστών, σε βάρος βέβαια των παλαιοτέρων και κερδίζουν ή χάνουν χρήστες. Πολύ γνωστός κάποτε ο Internet Explorer της Microsoft, κυριαρχούσε σε μερίδιο, ενώ σήμερα έχει υποβαθμιστεί και από τους χρήστες και από την εταιρεία του.Ας δούμε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις  για τους καλύτερους web browsers για το 2018, οι οποίοι κάνουν πολλά περισσότερα από το να μας απεικονίζουν τις σελίδες του ίντερνετ:

Google Chrome

best_internet_browsers_2018_chromeΜε ένα ισχυρό σύνολο χαρακτηριστικών, που επεκτείνεται και ολοκληρώνεται πλήρως με όλο το οικοσύστημα των εφαρμογών του Λογαριασμού Google (mail, αποθήκευση, Office, Ημερολόγιο, Youtube και πολλά άλλα), τα οποία συνδέονται πλήρως και με τις αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά, έτσι ώστε όλα τα δεδομένα μας να συγχρονίζονται εύκολα και παντού, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Google Chrome κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστό χρηστών στα προγράμματα περιήγησης ίντερνετ.  Μειονέκτημα η χαμηλή απόδοση σε υπολογιστές χωρίς αρκετή μνήμη RAM, ειδικά αν χρησιμοποιούνται πολλές επεκτάσεις και ανοίγονται πολλές καρτέλες ταυτόχρονα.

Πολύ χρήσιμος γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google. Δε συνιστάται σε όσους φοβούνται ότι η Google παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους για διαφημιστικούς ή και άλλους λόγους, δεν θέλουν να ακολουθούν την «μάζα», ενδιαφέρονται για πιο εξειδικευμένες προτάσεις.

Mozilla Firefox

best_internet_browsers_2018_firefoxΓνωστός από παλιά για την υποστήριξή του στις επεκτάσεις και για την προστασία της ιδιωτικότητας, τα τελευταία χρόνια υστερούσε σε ταχύτητα και χρήση πόρων. Η τελευταία έκδοση (Quantum), αναθεώρησε εντελώς τον κώδικα του προγράμματος, με ταχύτητες συγκρίσιμες τώρα με το Google Chrome και οικονομικότερη χρήση της μνήμης RAM, ακόμη και με ανοιχτές αρκετές καρτέλες. Υπάρχει κι εδώ η προαιρετική δυνατότητα για τον συγχρονισμό σελιδοδεικτών, κωδικών πρόσβασης και προσθέτων μεταξύ συσκευών.

Υπήρχε από παλιά η άποψη ότι ο  Mozilla, σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός,  υποστήριζε την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν έκανε χρήση προσωπικών δεδομένων για κερδοσκοπία, όμως φαίνεται ότι αρχίζουν σιγά σιγά να ξεφεύγουν από τους αρχικούς τους σκοπούς.

Microsoft Edge

best_internet_browsers_2018_edgeΤο προεπιλεγμένο πρόγραμμα πλοήγησης στο ίντερνετ των Windows 10, συνδυάζεται καλύτερα με όλα τα νέα χαρακτηριστικά τους (δουλεύει και σαν εφαρμογή  στη λειτουργία tablet) και γι’ αυτό μη διαθέσιμο για τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα. Το Microsoft Edge προσφέρει εύκολα εργαλεία προεπισκόπησης, ομαδοποίησης και αποθήκευσης των καρτελών ιστοσελίδων, δυνατότητα πληκτρολόγησης ή χειρόγραφου απευθείας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα για αποθήκευση και μοίρασμα σχολίων και σημειώσεων και ενσωματωμένη λειτουργία ανάγνωσης.

Opera browser

best_internet_browsers_2018_operaΓρήγορος, ασφαλής και εύχρηστος browser, συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Firefox και του Chrome μαζί με εξοικονόμηση μπαταρίας, ενσωματωμένο αποκλεισμό διαφημίσεων, και δωρεάν VPN ( η διεύθυνση IP του υπολογιστή, αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP κι έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας στο  ίντερνετ και η περιήγηση σε δημόσια δίκτυα είναι πιο ασφαλής).  Πολύ καλός για αργές συνδέσεις μια που τις επιταχύνει μέσω των διακομιστών του, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία του Turbo. Μειονέκτημα για κάποιους το ότι διαθέτει πολύ λιγότερα plugins από τους 2 προηγούμενους browsers.

Vivaldi

best_internet_browsers_2018_Vivald Ένας ξεχωριστός browser με μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης (αλλαγής θέσεων καρτελών, μενού, θεμάτων) και γενικά αλλαγής του περιβάλλοντος εργασίας με άπειρους τρόπους. Διαθέτει εργαλείο σημειώσεων, όπου μπορούν να κρατηθούν σημειώσεις, σύνδεσμοι κ.α. Δείχνει το Ιστορικό με πολλές λεπτομέρειες, στατιστικά και εύκολη εύρεση προηγουμένων επισκέψεων. Δέχεται όλα τα πρόσθετα του Google Chrome. Μειονέκτημα για κάποιους ότι δεν διατίθενται προς το παρόν εκδόσεις του για κινητά, οπότε δεν μπορεί να  υπάρχουν κοινές ρυθμίσεις και συγχρονισμός σελιδοδεικτών, κωδικών πρόσβασης κ.α.

Tor Browser

best_internet_browsers_2018_torbrowserΑπαραίτητος για όσους η δραστηριότητα στο ίντερνετ αγγίζει ή ξεπερνάει τα όρια της παρανομίας,  ο Tor Browser χρησιμοποιείται για να διαφυλαχτεί το απόρρητο της πλοήγησης και συσχετίζεται κι όχι άδικα με τον υπόκοσμο του ίντερνετ. Η διαδικτυακή κίνηση δρομολογείται μέσω τυχαίων κόμβων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της και δίνοντας την πιο ασφαλή εμπειρία περιήγησης. Τίποτα δεν παρακολουθείται, τίποτα δεν αποθηκεύεται, αρκεί να μη γίνονται ενέργειες online που αποκαλύπτουν την ταυτότητά μας. Αποτελείται από μια τροποποιημένη έκδοση του Firefox που συνδυάζεται με μια σειρά από άλλα εργαλεία απορρήτου και μπορεί να εκτελεστεί κι από ένα στικάκι USB έτσι ώστε να μην αφήνει ίχνη ούτε και στον υπολογιστή.Παρακάτω μπορούμε να δούμε το παγκόσμια ποσοστά χρήσης (μόνο για υπολογιστές) των πιο δημοφιλών browsers για το 2017 από την σελίδα gs.statcounter.com.

StatCounter-browsers-2017

Και εδώ φαίνονται τα αντίστοιχα ποσοστά των browsers που χρησιμοποίησαν το 2017 οι χρήστες του σάιτ techteacher.gr:

techteacheer-browsers-stats-2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.