TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareInternet

Μετατροπή υπολογιστή σε WiFi hotspot

Sharing

Πολλές από τις κοινές δραστηριότητες που γίνονται στην τάξη είτε για την εμπέδωση του μαθήματος είτε για εξάσκηση ή και για διασκέδαση σε ελεύθερες ώρες, πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ίντερνετ. Έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα μας, αρκετές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για τέτοιους σκοπούς όπως:

Έχουμε αναφερθεί επίσης στις πολλές εποικοδομητικές χρήσεις που μπορούν να βρουν τα κινητά στις τάξεις.

Γι’ αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκτός βέβαια της σύνδεσης του υπολογιστή της τάξης με το διαδίκτυο, απαιτείται και μια σύνδεση wi-fi για τις συσκευές των μαθητών. Πολλά σχολεία δεν είναι πρακτικό και εύκολο να παρέχουν συνδέσεις wi-fi σε κάθε αίθουσα, παρά μόνο μία σύνδεση (ενσύρματη) του υπολογιστή της τάξης στο δίκτυο του σχολείου.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε κοινή χρήση της σύνδεσής του στο Internet, με άλλες συσκευές μετατρέποντάς τον σε wi-fi hotspot, για όλους τους μαθητές, Αρκεί είτε ο υπολογιστής να είναι λάπτοπ με Windows 10 είτε αν είναι σταθερός να του βάλουμε έναν Wifi Adapter:

Από το κουμπί Έναρξη, επιλέγουμε Ρυθμίσεις, από το παράθυρο που θα ανοίξει,  Δίκτυο και Internet και μετά Κινητό hotspot. Εδώ ενεργοποιούμε τη σύνδεση, επιλέγουμε ποια σύνδεση θα χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε περισσότερες, από Κοινή χρήση της σύνδεσης μου στο Internet από.

Μπορούμε αν θέλουμε από Επεξεργασία να δώσουμε δικό μας όνομα στο νέο wi-fi δίκτυο και να ορίσουμε κωδικό.

Τώρα για να συνδεθούν οι μαθητές στο νέο δίκτυο που δημιουργήθηκε, πρέπει στο κινητό ή στο τάμπλετ τους μεταβούν στις ρυθμίσεις Wi-Fi, να βρουν το όνομα του δικτύου, και αφού το επιλέξουν, να εισάγουν τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθούν.

Δεν είναι απαραίτητη η ενσύρματη σύνδεση για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μοιραστούμε τη σύνδεση του υπολογιστή ακόμα κι αν είναι με wi-fi και δεν θέλουμε να δώσουμε τον κωδικό του στους μαθητές. Όπως και να είναι, καλό είναι να θυμόμαστε να κλείνουμε τη σύνδεση μετά το τέλος της δραστηριότητας για πολλούς και διάφορους λόγους.

Τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι για τις απλές συνδέσεις ίντερνετ που έχουν τα περισσότερα σχολεία, θα υπάρχουν καθυστερήσεις αν συνδέονται ταυτόχρονα πολλοί μαθητές. Σ’ αυτή την περίπτωση και ειδικά αν εργαζόμαστε συχνά με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση της ΄σύνδεσης του σχολείου στο ίντερνετ. Κάτι που ούτως ή άλλως θα γίνει στο μέλλον.

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *