Κατέβασμα και προβολή ταινιών
Αρχικά για να δει κάποιος μια ταινία έπρεπε να πάει στην αίθουσα όπου προβαλλόταν, στον κινηματογράφο. Αυτό κράτησε ως τα μέσα του εικοστού αιώνα, όταν εμφανίστηκε η τηλεόραση (στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60) και όποιος ήθελε να απολαύσει μια ταινία ή μια σειρά από αυτές που άρχισαν να παίζονται μπορούσε να το κάνει στη μικρή οθόνη του σαλονιού του. Στη δεκαετία του ’80 παρουσιάστηκαν τα καταναλωτικά βίντεο και τα βιντεοκλάμπ, στα οποία μπορούσαν να νοικιαστούν βιντεοκασέτες αρχικά και αργότερα DVD ανώτερης ποιότητας. Τώρα όχι μόνο μπορούσαμε να επιλέγουμε τον τόπο (το σαλόνι μας ή την κρεβατοκάμαρα ή και το παιδικό δωμάτιο), μα και να μη δεσμευόμαστε από το χρόνο έναρξης της ταινίας ή από κάποια διακοπή που θέλαμε να κάνουμε. Επιπλέον υπήρχε μεγάλη ποικιλία επιλογής ταινιών και σειρών κάθε είδους.
Σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ, δε χρειάζεται ούτε να μετακινούμαστε από το σπίτι μας για να βρούμε την ταινία που θέλουμε. Ακόμα μπορούμε να δούμε ταυτόχρονα με όλο τον κόσμο, ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί μαζί με τις βαθμολογίες και τα σχόλια όχι μόνο των κριτικών αλλά και των προηγουμένων θεατών, για να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε.
Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε, να κατεβάσουμε ή να δούμε ταινίες από το ίντερνετ:
Streaming πλατφόρμες (με πληρωμή)
Ο μόνος απόλυτα νόμιμος τρόπος για παρακολούθηση ταινίας ή σειράς, είναι να εγγραφούμε συνδρομητές σε μία από τις υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, to Hulu ή το Amazon Prime με τιμές λίγων ευρώ το μήνα, οι οποίες αποκτούν διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. Το Netflix μάλιστα κυκλοφορεί και σε ελληνική έκδοση. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε από τις συσκευές μας εκτός από την τηλεόραση (tablet, κινητό, laptop, παιχνιδομηχανή). Δεν υπάρχουν διαφημίσεις και συνήθως καθίστανται συνολικά διαθέσιμα όλα τα επεισόδια της σεζόν, κι όχι ένα κάθε εβδομάδα, όπως στα “παραδοσιακά” τηλεοπτικά κανάλια.
Κατέβασμα ταινιών
Εδώ αφού μπούμε σε κάποια sites τα οποία διαθέτουν καταλόγους ταινιών, σειρών, κ.α. και επιλέξουμε όποια μας αρέσει, εμφανίζονται τα links, για το κατέβασμά τους στον υπολογιστή μας. Αυτά μπορεί να είναι είτε από sites αποθήκευσης αρχείων και τα κατεβάζουμε μέσω του browser μας, είτε από torrents και τα κατεβάζουμε μέσω των ειδικών προγραμμάτων (torrent trackers). Μπορεί να γίνει επιλογή ποιότητας βίντεο – μεγέθους αρχείου. Η ταινία μετά μπορεί να προβληθεί και σε σύστημα Home theater για καλύτερη εμπειρία. Αν το βίντεο δεν συνοδεύεται από ελληνικούς υπότιτλους, πρέπει να αναζητηθούν και να κατεβούν και αυτοί, από αντίστοιχα sites.
Για να βρούμε τέτοια sites κάνουμε αναζήτηση για “ταινίες torrents κατέβασμα”, “download torrents” ή κάτι παρόμοιο. Για sites με υπότιτλους ψάχνουμε για “Greek subs” ή κάτι παρόμοιο.
Προβολή ταινιών online
Αυτό γίνεται σε sites τα οποία παρέχουν players (προγράμματα προβολής μέσω ίντερνετ). Οι ταινίες προβάλλονται (μαζί με τους υπότιτλους) μέσω του browser μας, χωρίς να κατεβαίνει τίποτα στον υπολογιστή μας. Μειονέκτημα η χαμηλή ποιότητα που περιορίζει τη θέαση μόνο στην οθόνη του υπολογιστή.
Για να βρούμε τέτοια sites κάνουμε αναζήτηση Google για “ταινίες online” ή κάτι παρόμοιο.
Στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να προσέχουμε γιατί πολλά από αυτά τα sites είτε μας ζητούν να δώσουμε τον αριθμό του κινητού για εγγραφή είτε μας ζητούν να κατεβάσουμε διάφορα είτε προβάλλουν συνεχώς διαφημίσεις. Αν παρατηρήσουμε τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα, πολύ απλά κλείνουμε αυτά τα sites που τα προκαλούν και προσπαθούμε με άλλα.
Προβολή ταινιών με προγράμματα
Αν δε θέλουμε να μπαίνουμε σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος. Εγκαθιστώντας κάποιο πρόγραμμα media player για την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο και ήχου που βρίσκονται τοπικά στον υπολογιστή αλλά και δικτυακά σε διάφορα κανάλια και πλατφόρμες στο ίντερνετ.
Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι το Kodi, η δύναμη του οποίου έγκειται στο ότι μπορεί να δεχθεί πλήθος πρόσθετων, για προβολή όλων των ειδών περιεχομένου (βίντεο, μουσικής, τηλεοπτικών καναλιών, live, κ.α). Αρνητικό για τη χρήση του είναι το γεγονός ότι χρειάζεται πολλές ρυθμίσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (τελικά όσοι προσπαθούν τα καταφέρνουν) αλλά και ο πόλεμος που δέχεται εξ αιτίας ακριβώς της δημοφιλίας του, από τις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Εναλλακτικά αντί για το Kodi, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Stremio, το και πολλά άλλα.
Προβολή ταινιών με TV Box
Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε TV Box, το οποίο όπως λέει και το όνομά του, είναι ένα κουτί που συνδέεται στη τηλεόραση όπου μπορεί να προβάλλει είτε ταινίες που βρίσκονται σε δίσκο συνδεδεμένο με αυτό είτε και streaming περιεχόμενο από το ίντερνετ, όπως τα προηγούμενα. Αυτό γίνεται με το Kodi, που αναφέραμε πριν, το οποίο βρίσκεται προεγκατεστημένο και συνήθως και σεταρισμένο, έτοιμο για χρήση.
Τα TV Box διαθέτουν λειτουργικό Android κι έτσι μπορούμε να εγκαταστήσουμε κι όποια άλλη εφαρμογή θέλουμε (π.χ. παιχνίδια).
Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι αν και το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμα ασαφές, χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τρόπους προβολής ή κατεβάσματος βίντεο, συμμετέχουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, σε κάποιο είδος παρανομίας, μια που η προβολή και ακόμα πιο πολύ το κατέβασμα, χωρίς άδεια και πληρωμή, υλικού που τα δικαιώματα ανήκουν σε άλλους, θεωρούνται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο δεν επιτρέποντα αλλά και τιμωρούνται. Μέχρι τώρα βέβαια οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας, στρέφονται εναντίον όσων διανέμουν ταινίες μέσω ίντερνετ, κλείνοντας τα sites ή απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτά. Οι απλοί χρήστες που κατεβάζουν ταινίες ή τις παρακολουθούν, δεν έχουν προς το παρόν συνέπειες, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους καθησυχάζει.