Δημιουργία ιστοτόπου (site)
Αν και το ίντερνετ έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό σαν ο βασικός τρόπος επικοινωνίας και προβολής, πολλοί είναι οι φορείς ή οι επιχειρήσεις που δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα γι’ αυτόν το σκοπό. Σχολεία ή φροντιστήρια, σύλλογοι, επαγγελματίες, στην καλύτερη περίπτωση αναρτούν μόνο στα κοινωνικά δίκτυα τα νέα τους, τα οποία όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς ενημέρωσης. Η πιο σωστή λύση είναι βέβαια η δημιουργία ιστοτόπου (site), ο οποίος προσδίδει μια αξιοπιστία και επαγγελματισμό στην ταυτότητα του φορέα.
Εκτός από την προβολή των δραστηριοτήτων και των προϊόντων, τα οποία θα δώσουν ώθηση στις πωλήσεις και στην αναγνωρισιμότητα, δημιουργείται και μια θετική ανατροφοδότηση στους υπαλλήλους της επιχείρησης, στα μέλη του φορέα ή στους μαθητές του σχολείου, μια που θα βλέπουν το έργο τους να γνωστοποιείται και να αναγνωρίζεται.
Για τη δημιουργία ενός σωστού επαγγελματικού σάιτ σίγουρα χρειάζονται οι γνώσεις ενός ειδικού ή και μιας ομάδας ειδικών και φυσικά αρκετά χρήματα που μπορεί να αρχίζουν από μερικές εκατοντάδες ευρώ και να φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες ανάλογα με τα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα ζητήσουμε.
Για να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος απαιτούνται:
- Ένα όνομα της μορφής mysite.gr το οποίο στοιχίζει 20-25€ κάθε 2 χρόνια. Θα έχουμε δει και καταλήξεις της μορφής .eu, com, .org, κ.α., όμως αυτές είναι δεν ενδείκνυνται για Ελλάδα και συνήθως είναι φθηνότερες και δείχνουν ερασιτεχνισμό.
- Μια εταιρεία φιλοξενίας του σάιτ που οι τιμές ξεκινούν από 40€ περίπου το χρόνο (για μικρά σάιτς, λίγων σελίδων) και φτάνουν αρκετά ψηλότερα ανάλογα με τις ανάγκες.
- Και όπως είπαμε κάποιος που θα δημιουργήσει το σάιτ (το περιβάλλον, τα μενού τα κουμπιά, τα links, κ.α), χρησιμοποιώντας και το ανάλογο υλικό που θα του δώσουμε ή θα ετοιμάσει μόνος του (φωτογραφίες, κείμενα, κ.α.), τα οποία θα ανεβάσει στους servers της εταιρείας φιλοξενίας.
- Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και η συνεχής ενημέρωση του σάιτ με νέο υλικό, εργασία την οποία μπορεί εύκολα να την κάνει και ο ιδιοκτήτης ή ένας εργαζόμενος της επιχείρησης με μια μικρή εκπαίδευση.
Όμως, όλα αυτά μπορούμε να τα παραλείψουμε, μια που για την κατασκευή απλών μικρών σάιτς, υπάρχουν στο ίντερνετ πλατφόρμες, στις οποίες μπορούμε να τα δημιουργήσουμε εύκολα, δωρεάν και χωρίς να απαιτούνται καθόλου γνώσεις σχεδιασμού ή προγραμματισμού. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες δωρεάν κατασκευής ιστοτόπων στο ίντερνετ είναι Wix, WordPress, Weebly, Jimdo. Αυτές μας παρέχουν:
- Πολλά έτοιμα θέματα και πρότυπα, δηλαδή το σκελετό του σάιτ, πάνω στα οποία θα βασιστούμε για να τοποθετήσουμε απλώς τα κείμενα, τις εικόνες, τα βίντεο, κ.α. που θέλουμε.
- Εργαλεία δημιουργίας και προσαρμογής που μας διευκολύνουν να ανεβάζουμε και να επεξεργαζόμαστε το υλικό μας, καθώς και να βλέπουμε άμεσα τις αλλαγές που εφαρμόζονται στον ιστότοπο (what-you-see-is-what-you-get, WYSIWYG).
- Φιλοξενία του σάιτ μας και του υλικού μας σε δικούς τους servers.
- Υποστήριξη στις απορίες και στα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν.
Όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στο ίντερνετ, το δωρεάν σημαίνει προβολή διαφημίσεων, καθώς και λίγες δυνατότητες, οι οποίες αυξάνονται με την αγορά πακέτων συνδρομών.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε και τη Δημιουργία ιστοσελίδας στο Google sites
Ακόμα, το όνομα του σάιτ θα είναι της μορφής mysite.onomaplatformas.com. Για μια αρχή όμως και για μικρές επιχειρήσεις με λίγες ανάγκες χώρου και επισκεψιμότητας δε χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε κάποιες από τις παραπάνω και αν δούμε θετικά αποτελέσματα να εξελίξουμε το σάιτ μας αργότερα.