TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Αφαίρεση υδατογραφημάτων (watermarks)

Οι εικόνες αποτελούν ζωτικό τμήμα του  περιεχομένου σε μια παρουσίαση, σε ένα εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό πρότζεκτ, ακόμα και σε ένα φύλλο ασκήσεων για το σπίτι ή ένα διαγώνισμα. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα έντυπα που μπορεί να σχεδιάσουμε, όπως αφίσες ή ημερολόγια.

Έχουμε αναφερθεί στο άρθρο μας Κατέβασμα φωτογραφιών από το ίντερνετ, για διάφορους τρόπους για να κατεβάζουμε φωτογραφίες που βρίσκουμε είτε στην Αναζήτηση στη Google, είτε σε διάφορα σάιτς. Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε μεν να χρησιμοποιήσουμε κάθε φωτογραφία, σε πολλές περιπτώσεις όμως, αυτές είναι είτε χαμηλής ανάλυσης είτε έχει εφαρμοστεί υδατογράφημα (watermark) πάνω τους, με αποτέλεσμα η εργασία να δείχνει προχειρότητα ή ερασιτεχνισμό.

Το υδατογράφημα τοποθετείται σε μια φωτογραφία από το φωτογράφο που τη δημιούργησε ή από την εταιρεία στην οποία αυτός μεταβίβασε τα δικαιώματα, έτσι ώστε να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς άδεια και αγορά. Φυσικά και δεν είναι σωστή και δεν συνιστάται η χρήση πνευματικού περιεχομένου χωρίς πληρωμή, για τις ανάγκες όμως μιας παρουσίασης σε μια τάξη ή για μερικές προσκλήσεις ενός παιδικού πάρτι και όχι για επιχειρηματικούς λόγους, δεν δημιουργείται και τεράστιο θέμα.

Αν λοιπόν θέλουμε σε τέτοιου είδους απλές εργασίες να χρησιμοποιήσουμε μια εικόνα που ταιριάζει πάρα πολύ, αλλά περιέχει υδατογράφημα, μπορούμε με διάφορους τρόπους να προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε.

Αφαίρεση υδατογραφημάτων με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας

Σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, όπως το Photoshop ή και το δωρεάν paint.net, υπάρχει ένα εργαλείο για την αντιγραφή τμημάτων της εικόνας σε άλλα σημεία της, το οποίο λέγεται Clone Stamp ή κάτι παρόμοιο.. Με αυτό το εργαλείο επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να αντιγράψουμε, με Ctrl+κλικ στο paint.net  ή Alt+κλικ στο Photoshop και μετά αυτή αντιγράφεται πάνω από την περιοχή που κάνουμε κλικ και σέρνουμε με το ποντίκι. Έτσι μπορούμε να εξαφανίσουμε εκτός από υδατογραφήματα και πρόσωπα, να σβήσουμε καλώδια, να αντιγράψουμε δέντρα ή λουλούδια για να κρυφτούν αντικείμενα κ.α.

Αφαίρεση υδατογραφημάτων στο ίντερνετ

Αν δεν έχουμε ευχέρεια με τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και θέλουμε κάτι πιο γρήγορο, υπάρχουν πολλά διαδικτυακά εργαλεία που διευκολύνουν την αφαίρεση ενός υδατογραφήματος από τις φωτογραφίες:

  • Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Inpaint το οποίο αφαιρεί εκτός από υδατογραφήματα και γρατσουνιές ή άλλα περιττά. Ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει εύκολα, μια που το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει με ένα μολύβι ποιες περιοχές θέλει να αφαιρεθούν και ποιες να διατηρηθούν.
  • Άλλα με παρόμοια λειτουργία είναι τα Cutout.pro και το PixCut, τα οποία όμως απαιτούν εγγραφή.

Όλες αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν πολύ καλά, ειδικά αν το υδατογράφημα έχει πίσω του μονόχρωμο φόντο. Αν όχι, χρειάζεται προσοχή στη σχεδίαση επισήμανσης των περιοχών αφαίρεσης, για να υπάρξει αποδεκτό αποτέλεσμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν δε θέλουμε καθόλου να μπούμε σε αυτές τις διαδικασίες χρήσης προστατευμένου με πνευματικά δικαιώματα υλικού και αφαίρεσης υδατογραφημάτων; Αν το θέμα το επιτρέπει, τραβάμε μόνοι μας τις απαραίτητες φωτογραφίες, των οποίων όμως η ποιότητα ή το ενδιαφέρον εξαρτώνται από τις φωτογραφικές γνώσεις μας και το καλλιτεχνικό μας ταλέντο. Ακόμα μπορούμε να ψάξουμε για δωρεάν εικόνες στο ιντερνέτ, υψηλής ανάλυσης και ποιότητας, οι οποίες προσφέρονται σε online υπηρεσίες (υπάρχουν και τέτοιες), τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *