Ίντερνετ χωρίς ίχνη
Ξέρουμε καλά όλοι μας ότι «ουδείς αναμάρτητος» και ότι οι περισσότεροι έχουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά και πλευρές της ζωής μας που θα προτιμούσαμε να παραμείνουν ιδιωτικές και άγνωστες. Ειδικά στον ψηφιακό κόσμο του ίντερνετ όπου νομίζουμε ότι κανείς δεν μας βλέπει, όταν περιηγούμαστε με το ατομικό κλειδωμένο μας κινητό ή με τον προσωπικό μας υπολογιστή στο κλειστό και σκοτεινό δωμάτιό μας. Ακούγονται όμως κάθε λίγο ειδήσεις που μας διαψεύδουν, για το πώς π.χ. διάφορες υπηρεσίες κάνουν «φύλλο και φτερό» τις συσκευές υπόπτων, βρίσκοντας ενοχοποιητικά στοιχεία που στηρίζουν κατηγορίες ή καχύποπτοι σύντροφοι, ψάχνοντας τη συσκευή των άλλων, ανακαλύπτουν πληροφορίες για την κρυφή τους δραστηριότητα.
Πώς γίνονται όλα αυτά και γιατί δεν μένει κρυφή η ψηφιακή μας ζωή; Μα γιατί -όπως και όλοι οι παράνομοι- αφήνουμε ίχνη, τα οποία και καταγράφονται και είναι 3 ειδών:
Α. Στη συσκευή μας, στον browser (πρόγραμμα περιήγησης στο ίντερνετ, όπως ο Google Chrome), παραμένουν στο Ιστορικό του σελίδες που έχουμε επισκεφτεί, αναζητήσεις που έχουμε κάνει, αρχεία που έχουμε κατεβάσει ή ανεβάσει, στοιχεία που έχουμε εισάγει σε διάφορες φόρμες και πολλά άλλα.
Β. Στις πλατφόρμες υπηρεσιών του ίντερνετ (κοινωνικών δικτύων, μηχανών αναζήτησης, email, online καταστημάτων, κ.α. ), οι οποίες αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την πλήρης δραστηριότητά μας σε αυτές.
Γ. Στους παρόχους τηλεφωνικών γραμμών και ίντερνετ, όπου καταγράφονται -τουλάχιστον- οι αριθμοί τηλεφώνων, οι χρόνοι και οι τοποθεσίες, από όπου μπαίνουμε στο ίντερνετ.
Υπάρχουν τρόποι για να σερφάρουμε ανώνυμα, περιορίζοντας τα ίχνη που αφήνει η πλοήγησή μας στο διαδίκτυο ή και να απαλλαγούμε εντελώς από αυτά.
Α. Από τη συσκευή μας
Τα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούμε, αποθηκεύουν στο Ιστορικό τους τις σελίδες που επισκεφτήκαμε καθώς και τις αναζητήσεις που έχουμε κάνει, τα οποία ο καθένας μπορεί τυχαία ή σκόπιμα να δει. Αποθηκεύονται επίσης cookies, δεδομένα δηλαδή που αποστέλλονται από ιστοσελίδες για να παρακολουθείται η δραστηριότητά μας και να είναι εύκολο να συνεχιστεί αργότερα. Για να το αποφύγουμε, πρέπει να ανοίγουμε το πρόγραμμα σε κατάσταση Ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης (incognito ή private mode), έτσι ώστε να μην αποθηκεύεται η δραστηριότητά μας.
Για να διαγράψουμε προηγούμενη δραστηριότητα η οποία δεν έχει γίνει με τον παραπάνω τρόπο πάμε στις Ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης (browser) και στην περιοχή Απόρρητο και ασφάλεια επιλέγουμε τη Διαγραφή των Δεδομένων περιήγησης.
Β. Από τις εταιρείες υπηρεσιών του ίντερνετ
Εκτός των παραπάνω και για ενέργειες που δεν θέλουμε να συνδέονται με την ταυτότητά μας μπορούμε να μπαίνουμε με εικονικούς λογαριασμούς (που έχουν δημιουργηθεί με προσωρινά ή μιας χρήσης emails). Επιπρόσθετα χρησιμοποιούμε VPN (δίκτυο υπολογιστών με κρυπτογραφημένες συνδέσεις από όλο τον κόσμο, στο οποίο η διεύθυνση IP του υπολογιστή μας, αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP κι έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας), είτε σαν ξεχωριστή εφαρμογή είτε σαν πρόσθετο – επέκταση στον browser.
Γ. Από τους παρόχους,
για να μην καταγράφουν τη δραστηριότητά μας στο ίντερνετ και για επιπλέον ασφάλεια, αφού κάνουμε όλα τα προηγούμενα, να μπαίνουμε στο ίντερνετ με τη συσκευή μας (όχι όμως το κινητό) αλλά από άλλο δίκτυο wifi π.χ. δημόσιο.
Τέλος για την ύψιστη ασφάλεια στην περιήγηση στο ίντερνετ χωρίς ίχνη, υπάρχει το dark web και το δίκτυο Tor, τα οποία χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν πολλά να κρύψουν.