TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Laptop ή desktop

Sharing

Είναι βέβαιο ότι με τις φορητές συσκευές (κινητό ή τάμπλετ) μπορούμε πια να κάνουμε πολλές από τις εργασίες που θέλουμε στην καθημερινότητά μας. Να περιηγηθούμε στο ίντερνετ, να δούμε το facebook ή το instagram, να ακούσουμε μουσική στο youtube, να λάβουμε και να στείλουμε emails, να παίξουμε παιχνίδια, να διαβάσουμε ή και να επεξεργαστούμε αρχεία Office και pdf και πολλά άλλα ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Είναι επίσης βέβαιο όμως, ότι θα έρθει και για τους περισσότερους η ώρα για να αποφασίσουν την αγορά υπολογιστή.

Είτε σα νεότεροι επειδή θέλουν να παίζουν παιχνίδια απαιτητικά, είτε σαν φοιτητές για να κάνουν εργασίες και παρουσιάσεις επιπέδου ή να εργάζονται σε εξειδικευμένα προγράμματα είτε σαν εργαζόμενοι για να δημιουργούν με ταχύτητα και ποιότητα τα απαραίτητα για την εργασία τους. Πολλοί επίσης είναι κι αυτοί που δεν ικανοποιούνται με τις μικρές οθόνες των φορητών συσκευών και θέλουν τις μεγαλύτερες οθόνες των υπολογιστών για όλες τις εργασίες τους.

Όπως και να είναι, το ερώτημα που θα τους απασχολήσει, όταν πάρουν την αρχική απόφαση αγοράς υπολογιστή, είναι αν αυτός θα είναι laptop ή desktop, δηλαδή φορητός ή σταθερός υπολογιστής. Με μια πρώτη ματιά, το ένα εξυπηρετεί ανάγκες μετακίνησης και φορητότητας, ενώ το άλλο περισσότερης ισχύος και εύκολης αναβάθμισης και επεκτασιμότητας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των δύο ειδών:

DesktopLaptop
ΙΣΧΥΣΜε επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, που είναι πιο ισχυρά στις ίδιες κατηγορίες τιμής.Αν και σε υψηλές τιμές συγκρίνονται με τους desktop, παραμένουν πιο περιορισμένοι σε ισχύ.
ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣχεδιασμένοι για να είναι μόνιμα τοποθετημένοι. Επίπονη η αποσύνδεση και μεταφορά τους.Ελαφρύτεροι και άνετα μεταφερόμενοι, με σακίδιο ή τσάντα.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΠολύ ευκολότερο να αλλαχτεί οποιοδήποτε από τα ξεχωριστά εξαρτήματά του, να προστεθούν επιπλέον (μνήμη, δίσκος, κ.α.), να αντικατασταθούν με νεότερες εκδόσεις, οπότε μεγαλύτερος χρόνος χρήσης.Τα περισσότερα μέρη του είναι ενσωματωμένα. Μπορούν να αλλαχτούν μόνο ο δίσκος και η μνήμη.
ΕΠΙΣΚΕΥΗΕυκολότερο (ακόμα και από απλό χρήστη) να ανοιχτεί, να καθαριστεί, να αντικατασταθεί κάποιο τμήμα του ή να χρησιμοποιηθεί αλλού.Σε περίπτωση βλάβης κάποιου τμήματος, αχρηστεύεται ολόκληρο το laptop. Δυσκολότερο να βρεθούν ανταλλακτικά.
ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΧρησιμοποιούν μεγάλο πληκτρολόγιο και αριθμητικό στο πλάι. Χρήσιμα για όσους εισάγουν πολλά δεδομένα, αριθμητικά ή λεκτικά.Μικρό και πιο δύσχρηστο πληκτρολόγιο, χωρίς αριθμητικό στα δεξιά. Δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους.
ΟΘΟΝΗΦτηνές μεγάλες οθόνες, πάνω από 19″. Άνετο περιβάλλον εργασίας, καλύτερη εμπειρία σε παιχνίδια, ταινίες.Οι βασικές οθόνες είναι 15″. Υπάρχουν και των 17″, αλλά η συσκευή είναι πιο μεγάλη, βαριά και πιο δύσχρηστη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, καταλήγουμε στο ότι οι desktop υπολογιστές είναι καταλληλότεροι για όσους:

  • Παίζουν βαριά παιχνίδια με πολλά γραφικά
  • Χρησιμοποιούν απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές όπως επεξεργασία βίντεο, τρισδιάστατη σχεδίαση, κ.α.
  • “Συναρμολογούν μόνοι τους, σκαλίζουν” τα μηχανήματά τους και αναβαθμίζουν συχνά.

Ενώ οι φορητοί υπολογιστές ή laptop για όσους:

  • Δεν τους ενδιαφέρουν όλα τα προηγούμενα και θέλουν ένα μικρό, μαζεμένο μηχάνημα.
  • Δεν διαθέτουν μεγάλο χώρο.
  • Μετακινούνται για τις ανάγκες της εργασίας τους (η οποία απαιτεί και χρήση υπολογιστή) συχνά, όπως φωτογράφοι, στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι, κ.α.
  • Αλλάζουν κατοικία συχνά, όπως εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι τέτοιοι υπάλληλοι.

Καλό είναι λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται για τέτοια αγορά, να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις ανάγκες τους, καθώς και τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε λύσης, για να αποκτήσουν αυτή που θα τους ταιριάζει περισσότερο.

Αν οπωσδήποτε θέλουμε φορητή συσκευή και ανάλογα με τις ανάγκες μας και τη χρήση που θα κάνουμε, μπορούμε να εξετάσουμε αν μας ταιριάζει να επιλέξουμε Tablet ή Laptop.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *