TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Πώληση μεταχειρισμένου κινητού

Όλοι μας βρισκόμαστε αργά ή γρήγορα στην ανάγκη αντικατάστασης του παλιού κινητού μας. Είτε λόγω της διαφημιστικής πίεσης και προώθησης των νέων μοντέλων με τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά, στα οποία δυσκολευόμαστε να μείνουμε ασυγκίνητοι και ονειρευόμαστε την αγορά τους. Είτε γιατί το παλιό μας κινητό δε καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μας (πραγματικές ή δημιουργημένες) ή και του λείπουν κάποιες δυνατότητες που μας ενδιαφέρουν. Είτε γιατί από απροσεξία δημιουργήθηκε κάποια γρατζουνιά ή χτύπημα και δε μπορούμε να τα βλέπουμε, καθώς και για πολλούς άλλους λόγους.

Τι να κάνουμε με το παλιό κινητό μας που για ψυχολογικούς λόγους θέλουμε να αισθανόμαστε ότι διατηρεί ακόμα μια χρησιμότητα; Συνήθως θα το χαρίσουμε σε κάποιον από την οικογένεια (ή σε πολύ μεγαλύτερο για να αντικαταστήσει ένα κινητό ακόμα πιο παλιό ή σε πολύ μικρότερο για να αποκτήσει το πρώτο του κινητό). Η άλλη περίπτωση είναι να το πουλήσουμε σαν μεταχειρισμένο, για να καλύψουμε εν μέρει και το κόστος της αγοράς του νέου κινητού.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να πουλήσουμε το παλιό μας κινητό:

Πριν την πώληση του μεταχειρισμένου κινητού

  1. Αν δεν έχουμε ρυθμίσει το λογαριασμό μας στην Google για αποθήκευση εκτός από το κινητό και online των δεδομένων μας (μηνύματα, επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, σημειώσεις και άλλα αρχεία), τα αποθηκεύουμε σε υπολογιστή ή στο ίντερνετ. Το κάνουμε και χειροκίνητα αν μπορούμε να βρούμε τη θέση τους αλλά και με εφαρμογές backup. Από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup) και επαναφορά τους είναι το Backup & Restore.
  2. Επαναφέρουμε το κινητό στις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις, για να διαγραφούν τα δεδομένα μας και η οποιαδήποτε δραστηριότητά μας. Αυτό γίνεται είτε από τις ρυθμίσεις της συσκευής είτε αν δυσκολευόμαστε να το βρούμε, με εφαρμογές όπως το Reset Phone Mobile Full Factory Reset.
  3. Βρίσκουμε τη συσκευασία του, με ό,τι άλλο υπήρχε μέσα (φορτιστή, ακουστικά, έντυπα, κ.α.), τα οποία έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε, για καλύτερη εμφάνιση και παράδοση.
  4. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε την κάρτα μνήμης αν υπάρχει και βέβαια την κάρτα SIM!

Πού πουλάμε το μεταχειρισμένο μας κινητό

Αρχικά πρέπει να προσδιορίσουμε την αξία του, αναζητώντας πωλήσεις παρόμοιων μεταχειρισμένων μοντέλων αλλά και καινούργιων (στο ίντερνετ και σε φυσικά καταστήματα), αν ακόμα διατίθενται και συνυπολογίζοντας το χρόνο κατοχής, τις τυχόν γρατζουνιές, χτυπήματα και άλλες φθορές που υπάρχουν.

  1. Η καλύτερη λύση για πώληση του μεταχειρισμένου κινητού μας, στην οποία θα πετύχουμε την πιο συμφέρουσα τιμή είναι σε κάποιο γνωστό μας.
  2. Αν δε λειτουργεί για μας η προηγούμενη περίπτωση, ψάχνουμε για σελίδες πωλήσεων μεταχειρισμένων στο ίντερνετ, στις οποίες αφού εγγραφούμε, καταχωρούμε τη συσκευή μας με την τιμή της και τις απαραίτητες ωραίες φωτογραφίες και περιμένουμε τηλεφωνήματα από τους ενδιαφερόμενους. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι το Χρυσή Ευκαιρία στην Ελλάδα και το eBay διεθνώς.
  3. Αν δε θέλουμε να μπούμε ούτε σ’ αυτή τη διαδικασία και προτιμούμε την ταχύτερη μέθοδο, πηγαίνουμε σ’ ένα από τα πολλά καταστήματα αγοράς πώλησης μεταχειρισμένων (τα οποία βρίσκονται κυρίως γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας στην Αθήνα), όπου διαπραγματευόμαστε την πώληση του μεταχειρισμένου κινητού μας ή και την ανταλλαγή του με καινούργιο με επιπλέον χρέωση.

Αν και είναι πια γνωστό σε όλους, επαναλαμβάνουμε ότι τα ακριβότερα κινητά (iPhone, Samsung Galaxy), διατηρούν για περισσότερο χρόνο υψηλότερη αξία μεταπώλησης και ότι οι τιμές των κινητών κάθε εταιρείας, πέφτουν περισσότερο μετά την παρουσίαση των νέων μοντέλων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *