TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Προτζέκτορες – νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Οι βιντεοπροβολείς ή προτζέκτορες από την (αγγλική λέξη projector), εμφανίστηκαν στην αγορά στα τέλη του προηγούμενου αιώνα σαν αντικαταστάτες των μηχανών προβολής ταινιών και μ’ αυτούς εξοπλίζονταν αρχικά οι αίθουσες παρουσιάσεων των επιχειρήσεων και τα συστήματα home theater με τα πολλά ηχεία για απόλαυση κινηματογραφικής εμπειρίας στο σπίτι. Σιγά σιγά και με την πτώση των τιμών τους, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην εκπαίδευση, αντικαθιστώντας τον υπάρχοντα εξοπλισμό παρουσιάσεων, όπως προβολείς διαφανειών, επιδιασκόπια και τηλεοράσεις με βίντεο.

Όμως καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτή η βασική δυνατότητα προβολής των συσκευών αυτών, δεν είναι πια αρκετή στους καταναλωτές κι έτσι οι κατασκευαστές τις εξοπλίζουν με όλο και περισσότερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, όπως:

  • Μπορούν να προβάλουν μεγάλη εικόνα από εξαιρετικά μικρή απόσταση κι έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε τραπέζι κάτω από την οθόνη προβολής ή στον τοίχο πάνω από τον πίνακα, αποφεύγοντας εγκαταστάσεις και καλωδιώσεις στην οροφή.
  • Μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια προβολής σε διαδραστική –χωρίς αγορά πρόσθετου εξοπλισμού- κι έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να γράψουν, να σχεδιάσουν  πάνω στην εικόνα της προβολής με ειδικές γραφίδες που παρέχονται ή και με τα δάχτυλα και μάλιστα περισσότεροι από ένας ταυτόχρονα.
  • Μπορούν επίσης να προβάλλουν υλικό από λάπτοπ ή και τάμπλετ (Android και iOS) και μάλιστα σε λειτουργία συνεργασίας και βιντεοδιάσκεψης από διάφορες πηγές και πολλούς χρήστες π.χ. από το κινητό του εκπαιδευτικού ή τα τάμπλετ των μαθητών .
  • Ο υπολογιστής δεν είναι πλέον απαραίτητος γιατί μπορεί να συνδεθεί απευθείας USB stick στην είσοδο USB που υπάρχει και να προβληθούν παρουσιάσεις, αρχεία PDF, εικόνες, βίντεο από το στικάκι.
  • Συνδέονται ενσύρματα και ασύρματα (LAN και WiFi) στο δίκτυο της αίθουσας έχοντας έτσι τη δυνατότητα προβολής χωρίς τη χρήση καλωδίων.
  • Διαθέτουν ενσωματωμένα ηχεία ικανής έντασης για χρήση σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ηχητικό σύστημα.
  • Η προβολή μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει άμεσα, καθώς δεν απαιτείται προθέρμανση ή αποθέρμανση.
  • Υποστηρίζουν υψηλότερες αναλύσεις εικόνας ως 4Κ, άρα και προβάλλουν καλύτερη εικόνα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από άλλα χαρακτηριστικά τους, όπως φωτεινότητα, αντίθεση, κ.α.
  • Κάποιοι υποστηρίζουν και προβολή 3D υλικού, με τη χρήση βέβαια 3D γυαλιών και κατάλληλου 3D player.

Αν λοιπόν πρόκειται να εξοπλίσουμε κάποια αίθουσα με ένα νέο προτζέκτορα, φροντίζουμε να ζητήσουμε μοντέλα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αν όχι όλα, τουλάχιστον όσα από αυτά χρειαζόμαστε. Μπορεί να είναι αρκετά ακριβότερα, θα μας αποζημιώσουν όμως με όσα θα μπορούμε να κάνουμε αλλά και θα διαρκέσουν περισσότερο στο χρόνο.

Δείτε πώς συνδέουμε τον προτζέκτορα με το λάπτοπ ή τον υπολογιστή 


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *