Ψηφιακές γραφίδες σχεδίασης
Οι σχεδιαστές γραφικών στον υπολογιστή χρησιμοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό ψηφιακές γραφίδες στη δουλειά τους. Το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης εξοικειώθηκαν με τη χρήση της πολλοί εκπαιδευτικοί, για να κάνουν το μάθημά τους σαν να είναι στον πίνακα της τάξης. Ας δούμε τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει μια Ψηφιακή Γραφίδα.
Η Ψηφιακή Γραφίδα (θα τη βρούμε και σαν digitizer, pen tablet, graphic tablet) είναι μια συσκευή εισόδου που μετατρέπει το σχέδιο που κάνουμε πάνω της σε ψηφιακή μορφή, εμφανίζοντάς το στην οθόνη του υπολογιστή. Αποτελείται από δύο μέρη. Την γραφίδα που ο χρήστης χρησιμοποιεί σαν στυλό, μολύβι ή πινέλο, πιέζοντας την άκρη της και την επιφάνεια πάνω στην οποία σχεδιάζει, η οποία συνδέεται με τον υπολογιστή. Η συσκευή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για αντικατάσταση ποντικιού.
Η χρήση αυτής της συσκευής είναι πολύ απλή. Πρώτα συνδέουμε τη συσκευή μέσω του καλωδίου Usb με τον υπολογιστή και μετά κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε τους drivers. Μετά όπως και ένας καλλιτέχνης που σχεδιάζει με μολύβι πάνω σε χαρτί, σχεδιάζουμε ή γράφουμε με τη γραφίδα πάνω στην συνοδευτική επιφάνεια. Ο υπολογιστής θα μετατρέψει τις γραμμές του σχεδίου σε ψηφιακή μορφή και θα βλέπουμε το αποτέλεσμα στην οθόνη πάνω σε όποιο πρόγραμμα εργαζόμαστε. Και δεν είναι μόνο αυτά. Όλες οι ψηφιακές γραφίδες έχουν και άλλες δυνατότητες, όπως
- πρόσθετα κουμπάκια τα οποία ρυθμίζουμε εμείς στη λειτουργία που θέλουμε
- να μετατρέπονται σε ψηφιακές γόμες συνήθως με το πάτημα ενός κουμπιού, για να σβήνουμε
- να αναγνωρίζουν την δύναμη με την οποία πιέζουμε τη γραφίδα και να δημιουργούν διαφορετικό πάχος γραμμών.
- Να συνδέονται με διάφορους τύπους συσκευών, όπως Windows, macOS και Android.
- Οθόνη στην επιφάνεια που σχεδιάζουμε στην οποία βλέπουμε χωρίς να χρειάζεται μα σηκώνουμε τα μάτια μας στον υπολογιστή (ακριβότερα μοντέλα).
Χρησιμοποιώντας τα προγράμματα επεξεργασίας pdf μπορούμε ακόμα να συμπληρώσουμε αλλά και να υπογράψουμε ψηφιακά πολλά έγγραφα, μια που σχεδόν όλα από αυτά είναι στη μορφή pdf και να τα στείλουμε ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί η εκτύπωσή τους. (παρουσιολόγια, υπερωρίες, βεβαιώσεις, κ.α.)
Οι ψηφιακές γραφίδες χρησιμεύουν σε μια σειρά από επαγγέλματα στα οποία μπορεί να είναι από απλώς βοηθητικές έως και πολύ απαραίτητες, όπως:
- Σκιτσογράφοι
- Σχεδιαστές και ζωγράφοι
- Γραφίστες
- Σχεδιαστές μόδας
- Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί
- Φωτογράφοι
- και βέβαια εκπαιδευτικοί και όχι μόνο για τηλεκπαίδευση, αλλά και μέσα στην τάξη, αφού πάρα πολλές τάξεις είναι εξοπλισμένες με υπολογιστή και προτζέκτορα και το μάθημα μπορεί να γίνεται χωρίς μαρκαδόρο ή κιμωλία.
Οι καλύτερες ψηφιακές γραφίδες είναι της Wacom και της Huion και οι τιμές των φθηνότερων από αυτές αρχίζουν από τα 35€ περίπου.