TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Hardware

Προβολή εικόνας από λάπτοπ ή υπολογιστή σε προτζέκτορα ή τηλεόραση

Προσπαθώντας να προβάλλουμε μια επαγγελματική ή εκπαιδευτική παρουσίαση ή μια ψυχαγωγική ταινία, δεν είναι σπάνιο  να παρατηρηθεί αδυναμία προβολής της εικόνας σε προτζέκτορα ή τηλεόραση.



Οι πιθανές αιτίες είναι:

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έχει αλλάξει η ρύθμιση του λάπτοπ ή του υπολογιστή για την προβολή εικόνας σε δεύτερη οθόνη. Για να το ελέγξουμε πατάμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win (αυτό με το εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά) και Π P στα αγγλικά) για να εμφανιστούν οι επιλογές προβολής της εικόνας:
  • project_menu
    • Μόνο στην οθόνη του υπολογιστή. Η εικόνα εμφανίζεται μόνο στην οθόνη του υπολογιστή ή του λάπτοπ. Αν ήδη υπάρχει σύνδεση σε προβολέα, αυτή η επιλογή αλλάζει σε “Αποσύνδεση”.
    • Αναπαραγωγή. Φαίνεται η ίδια εικόνα και στις δύο οθόνες. Χρησιμοποιείται στις παρουσιάσεις, για να βλέπει ο παρουσιαστής αυτό που προβάλλεται.
    • Επέκταση. Η εικόνα συνεχίζεται στη δεύτερη οθόνη και μπορούμε να σύρουμε και να μετακινήσουμε στοιχεία μεταξύ τους. Κατάλληλο για περιπτώσεις όπου θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, όπως παιχνίδια, θέαση και επεξεργασία πολλών εγγράφων κα.
    • Μόνο στη δεύτερη οθόνη. Η εικόνα εμφανίζεται μόνο στη συνδεδεμένη οθόνη ενώ η οθόνη του υπολογιστή ή του λάπτοπ είναι κενή. Κυρίως για προβολές ταινιών.
  • Το καλώδιο που χρησιμοποιούμε, HDMI (στάνταρ για τις νεώτερες συσκευές, μεταφέρει και ήχο μαζί με την εικόνα) ή RGB (μόνο για εικόνα, κυρίως για προτζέκτορες), να είναι ελαττωματικό. Αυτό το διαπιστώνουμε βέβαια αντικαθιστώντας το με κάποιο άλλο.
  • Αν και οι περισσότερες συσκευές αναγνωρίζονται αυτόματα από τους σύγχρονους υπολογιστές με τα τελευταία λειτουργικά μπορεί να χρειάζεται η εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων ή κάποιων drivers. Σ’ αυτή την περίπτωση κοιτάζουμε τις συνοδευτικές οδηγίες των συσκευών ή κάνουμε αναζήτηση στο ίντερνετ. Καλό είναι επίσης να δούμε αν αναγνωρίζεται σωστά η συσκευή μας από Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Υλικό και Ήχος > Προβολή συσκευών (στα Windows 8 και 10 με δεξί κλικ στο Έναρξη). Στα αγγλικά Start > Control Panel | Hardware and Sound | Devices and Printers.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη Σύνδεση προτζέκτορα υπολογιστή  και για Σύνδεση και Προβολή οθόνης κινητού στον υπολογιστή.



Μια σκέψη για το “Προβολή εικόνας από λάπτοπ ή υπολογιστή σε προτζέκτορα ή τηλεόραση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *