TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Εικονική Πραγματικότητα – Συσκευές και τιμές

Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality στα αγγλικά και εν συντομία VR) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Μέσω αυτής, ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί σε πραγματικούς ή φανταστικούς κόσμους και να νιώσει συναρπαστικές εμπειρίες. Όμως, όπως και όλες οι νέες τεχνολογίες στα πρώτα τους βήματα,  είναι αρκετά ακριβές και όχι εύκολα προσβάσιμες από την πλειονότητα των χρηστών (εκτός βέβαια από εκθέσεις και καταστήματα του είδους, για δοκιμές λίγων λεπτών).

Τα Γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (headsets),  τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τις πολλές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές εφαρμογές και πλήθος βίντεο που κυκλοφορούν,  χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Τα  headsets Εικονικής Πραγματικότητας για κινητά,

Όπως το Xiaomi Mi VR Play, τα οποία είναι θήκες με φακούς, στους οποίους τοποθετείται το κινητό. Οι φακοί διαχωρίζουν την οθόνη σε δύο εικόνες για τα μάτια μας, μετατρέποντας το smartphone σε συσκευή VR. Είναι σχετικά φθηνά, (κάτω από τα 100€) και όλη η επεξεργασία της εφαρμογής από όπου προέρχεται η εικόνα γίνεται στο τηλέφωνο, άρα δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ποιότητας.

Τα headsets Εικονικής Πραγματικότητας συνδεδεμένα με καλώδιο,

όπως τα HTC Vive Pro και Vive Cosmos, που συνδέονται με υπολογιστή. Εδώ λόγω του ότι όλη η επεξεργασία βίντεο γίνεται στον υπολογιστή, υπάρχει ειδική οθόνη στα γυαλιά, καθώς και ενσωματωμένοι αισθητήρες κίνησης, η ποιότητα εικόνας και γενικά όλη η εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας είναι πολύ καλύτερες. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως καταλαβαίνουμε, αυξάνονται κατά πολύ και οι τιμές τους, πέρα και από το κόστος του οπωσδήποτε ισχυρού υπολογιστή (κοντά στα 1000€). Υπάρχει επίσης και το Sony PlayStation VR που συνδέεται με συσκευή PlayStation με κόστος γύρω στα 300-400€.

Τα αυτόνομα headsets Εικονικής Πραγματικότητας,

το Oculus Quest (1 και 2), το οποίο θεωρείται το καλύτερο για την τιμή που προσφέρεται (300€ περίπου στο εξωτερικό και πάνω από 400€ στην Ελλάδα). Αυτό έχει ενσωματωμένο το μηχανισμό που χρειάζεται (επεξεργαστή, μνήμη), για τη λειτουργία των εφαρμογών και την προβολή της εικόνας κι έτσι είμαστε ανεξάρτητοι από άλλες συσκευές και καλώδια, ενώ η ποιότητα και η εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας είναι κι εδώ πολύ καλές.

Παρόλο που η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας είναι πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα, δεν έχει ακόμα ωριμάσει με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διάφορες ατέλειες (όπως το Screen Door Effect). Καλό είναι λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί κάποια από τις παραπάνω συσκευές, να τις δοκιμάσει πρώτα σε κάποιο φίλο ή σε ειδικό κατάστημα.

Δείτε τι είναι και πώς χρησιμοποιείται η εικονική πραγματικότητα.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *