Εικονική Πραγματικότητα – Συσκευές και τιμές

Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality στα αγγλικά και εν συντομία VR) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Μέσω αυτής, ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί σε πραγματικούς ή φανταστικούς κόσμους και να νιώσει συναρπαστικές εμπειρίες. Όμως, όπως και όλες οι νέες τεχνολογίες στα πρώτα τους βήματα,  είναι αρκετά ακριβές και όχι εύκολα προσβάσιμες από την πλειονότητα των χρηστών (εκτός βέβαια από εκθέσεις και καταστήματα του είδους, για δοκιμές λίγων λεπτών).

Τα Γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (headsets),  τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τις πολλές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές εφαρμογές και πλήθος βίντεο που κυκλοφορούν,  χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Τα  headsets Εικονικής Πραγματικότητας για κινητά,

Όπως το Xiaomi Mi VR Play, τα οποία είναι θήκες με φακούς, στους οποίους τοποθετείται το κινητό. Οι φακοί διαχωρίζουν την οθόνη σε δύο εικόνες για τα μάτια μας, μετατρέποντας το smartphone σε συσκευή VR. Είναι σχετικά φθηνά, (κάτω από τα 100€) και όλη η επεξεργασία της εφαρμογής από όπου προέρχεται η εικόνα γίνεται στο τηλέφωνο, άρα δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ποιότητας.

Τα headsets Εικονικής Πραγματικότητας συνδεδεμένα με καλώδιο,

όπως τα HTC Vive Pro και Vive Cosmos, που συνδέονται με υπολογιστή. Εδώ λόγω του ότι όλη η επεξεργασία βίντεο γίνεται στον υπολογιστή, υπάρχει ειδική οθόνη στα γυαλιά, καθώς και ενσωματωμένοι αισθητήρες κίνησης, η ποιότητα εικόνας και γενικά όλη η εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας είναι πολύ καλύτερες. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως καταλαβαίνουμε, αυξάνονται κατά πολύ και οι τιμές τους, πέρα και από το κόστος του οπωσδήποτε ισχυρού υπολογιστή (κοντά στα 1000€). Υπάρχει επίσης και το Sony PlayStation VR που συνδέεται με συσκευή PlayStation με κόστος γύρω στα 300-400€.

Τα αυτόνομα headsets Εικονικής Πραγματικότητας,

το Oculus Quest (1 και 2), το οποίο θεωρείται το καλύτερο για την τιμή που προσφέρεται (300€ περίπου στο εξωτερικό και πάνω από 400€ στην Ελλάδα). Αυτό έχει ενσωματωμένο το μηχανισμό που χρειάζεται (επεξεργαστή, μνήμη), για τη λειτουργία των εφαρμογών και την προβολή της εικόνας κι έτσι είμαστε ανεξάρτητοι από άλλες συσκευές και καλώδια, ενώ η ποιότητα και η εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας είναι κι εδώ πολύ καλές.


Δείτε ακόμα

Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality στα αγγλικά και εν συντομία VR) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως όπως και όλες οι νέες τεχνολογίες στα πρώτα τους βήματα,  είναι αρκετά ακριβές και όχι εύκολα προσβάσιμες από την πλειονότητα των χρηστών (εκτός βέβαια από εκθέσεις και καταστήματα του είδους, για δοκιμές λίγων λεπτών).

Τα Γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  •  Στα φορητά τα οποία είναι θήκες με φακούς, στους οποίους τοποθετείται το κινητό. Οι φακοί διαχωρίζουν την οθόνη σε δύο εικόνες για τα μάτια μας, μετατρέποντας το smartphone σε συσκευή VR. Τα φορητά γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας όπως το Samsung Gear VR ή το Google Daydream View είναι σχετικά φθηνά, (γύρω στα 100€) και όλη η επεξεργασία γίνεται στο τηλέφωνο.
  • Στα συνδεδεμένα όπως το Oculus Rift, το HTC Vive και το PlayStation VR που συνδέονται με καλώδιο με ισχυρό υπολογιστή (ή στην περίπτωση του PS VR, με PlayStation 4). Εδώ λόγω του ότι όλη η επεξεργασία βίντεο γίνεται στον υπολογιστή, υπάρχει ειδική οθόνη στα γυαλιά, καθώς και ενσωματωμένοι αισθητήρες κίνησης, η ποιότητα εικόνας και γενικά όλη η εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας είναι πολύ καλύτερες. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως καταλαβαίνουμε, αυξάνονται κατά πολύ και οι τιμές τους, πέρα και από το κόστος του υπολογιστή.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές του εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας, έτσι που να μπορούν περισσότεροι να προμηθευτούν και να απολαύσουν τα αντίστοιχα παιχνίδια ή εκπαιδευτικές και άλλες εφαρμογές.Ας δούμε λοιπόν τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας που κυκλοφορούν στην αγορά και τις τιμές τους για να δούμε αν μπορούμε να τις αγοράσουμε:

Συσκευή Εταιρεία Απαιτείται μαζί Τιμή Παρατηρήσεις
HTC Vive HTC Ισχυρός σε επεξεργαστή, μνήμη, γραφικά υπολογιστής κόστους 800€ και πάνω

 

 

580€ / 400€ Η τιμή είναι μόνο για τη μάσκα, για το χειριστήριο απαιτούνται ακόμα 150€
Oculus Rift Facebook Ισχυρός σε επεξεργαστή, μνήμη, γραφικά υπολογιστής κόστους 800€ και πάνω

 

 

480€ / 350€ Η τιμή αναφέρεται στην έκδοση Bundle (Headset/2 Sensors/2 Touch Controllers
Mixed Reality Microsoft Ισχυρός σε επεξεργαστή, μνήμη, γραφικά υπολογιστής κόστους 800€ και πάνω 350€ / 300€ Οι συσκευές μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές
PlayStation VR Sony PlayStation IV με κόστος γύρω στα 300€ 200€ / 160€ Κυκλοφορούν και εκδόσεις με κάμερα και παιχνίδια
Daydream VR Google Κορυφαία κινητά Android τελευταίας τεχνολογίας, όπως Pixel 2, Galaxy S8, κ.α. 140€ / 80€  
Gear VR Samsung Κινητό high-end της Samsung τελευταίων ετών, όπως Galaxy S8, S7, S6 120€ / 80€ Στην τιμή περιλαμβάνεται και Controller

Οι συσκευές έχουν ταξινομηθεί κατά αύξουσα τιμή, από την οποία βέβαια εξαρτάται και η ποιότητα εικόνας.  Οι πρώτες τιμές σε κάθε συσκευή αναφέρονται στην ελληνική αγορά, ενώ οι δεύτερες αναφέρονται σε τιμές που βρίσκουμε σε σάιτς του εξωτερικού.Παρόλο που η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας είναι πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα, δεν έχει ακόμα ωριμάσει με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διάφορες ατέλειες (όπως το Screen Door Effect). Καλό είναι λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί κάποια από τις παραπάνω συσκευές, να τις δοκιμάσει πρώτα σε κάποιο φίλο ή σε ειδικό κατάστημα.

Δείτε τι είναι και πώς πώς χρησιμοποιείται η εικονική πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.