TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Hardware

Διακοπή λειτουργίας λάπτοπ

Sharing

Όσο περνάει ο καιρός που έχουμε και λειτουργούμε το φορητό υπολογιστή μας, τόσο πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός της ξαφνικής διακοπής της λειτουργίας του. Η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη βέβαια και μας τρομάζουν σκέψεις για καταστροφή του μηχανήματός μας ή για την διαδικασία και το κόστος της επιδιόρθωσης. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα και αρκούν μερικές απλές κινήσεις για να λύσουμε μόνοι μας ή καλύτερα με τη βοήθεια κάποιου φίλου ή συγγενή το πρόβλημα.

Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες για την ξαφνική διακοπή της λειτουργίας του λάπτοπ και τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε με τις έστω και περιορισμένες μας γνώσεις:

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τά λάπτοπ έχουν μέσα ανεμιστήρα -ες και οπές εξαερισμού στο κάτω ή και στο πλάγιο τμήμα τους, για την ψύξη τους κατά τη λειτουργία τους. Με τον καιρό η σκόνη, τρίχες, κ.α. που υπάρχει σε χαλιά, καναπέδες, κρεβάτια, και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εργαζόμαστε, συγκεντρώνεται στον ανεμιστήρα και στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα τα συστήματα να κινδυνεύουν από υπερθέρμανση κι έτσι κλείνουν αυτόματα για προστασία.

Για να το αποφύγουμε, θα πρέπει να εργαζόμαστε ή πάνω σε σκληρές καθαρές επιφάνειες ή να πάρουμε μια ειδική βάση τοποθέτησης (κόστος από 10€ περίπου). Αν μας έχει συμβεί, θα πρέπει να καθαριστούν οι οπές εξαερισμού και οι ανεμιστήρες. Το πρώτο μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, με σεσουάρ σε χαμηλή ταχύτητα, με καλαμάκι φυσώντας ή καλύτερα με σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Οι ανεμιστήρες καθαρίζονται μόνο αν ανοιχτεί το πίσω καπάκι του λάπτοπ με πανάκι ή βαμβάκι και μετά με σεσουάρ σε χαμηλή ταχύτητα ή σπρέι πεπιεσμένου αέρα, αφού πρώτα έχει κλείσει η συσκευή, έχει αποσυνδεθεί από το ρεύμα κι έχουμε βγάλει αν γίνεται τη μπαταρία.

ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα απαιτούν πόρους από τον επεξεργαστή, τη μνήμη ή την κάρτα γραφικών για να λειτουργήσουν. Οι μεσαίου ή χαμηλού κόστους υπολογιστές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν  όταν τρέχουν πολλά ή βαριά προγράμματα και κλείνουν όταν οι ανάγκες των προγραμμάτων ξεπερνούν τις προδιαγραφές του υπολογιστή. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε ότι το λάπτοπ κλείνει κατά τη διάρκεια απαιτητικών εφαρμογών όπως παιχνίδια, επεξεργασία μεγάλων εικόνων ή βίντεο, κ.α., θα πρέπει ή να αναβαθμίσουμε κάποια στοιχεία του ή και να τον αντικαταστήσουμε.

ΣΦΑΛΜΑ ΥΛΙΚΟΥ

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για την τυχαία απενεργοποίηση είναι λόγω βλάβης στα εσωτερικά εξαρτήματα, που μπορεί να έχει προέλθει είτε από πτώση είτε από προβλήματα στην τάση του ηλεκτρικού δικτύου είτε και από παλαιότητα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του και τη μεταφορά του και να αποσυνδέουμε την πρίζα από το ρεύμα, όταν τελειώνουμε την εργασία μας. Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε σε ειδικό.

ΙΟΙ

Τέλος μια αιτία τυχαίου τερματισμού της λειτουργίας ενός υπολογιστή μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι ιοί που μπορεί να έχουν εισέλθει στο σύστημά μας και χρησιμοποιούν τους πόρους του, για διάφορους λόγους ή δημιουργούν άλλα προβλήματα. Αν δεν εντοπίζονται ή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το antivirus (ίσως  επειδή τους δώσαμε πρόσβαση αποδεχόμενοι κάποια προτροπή κάποιας ύποπτης ιστοσελίδας ή πατώντας σε κάποιο μέιλ), η μόνη λύση είναι να γίνει format, δηλαδή να εγκατασταθούν εκ νέου τα Windows, αφού σβηστεί ότι υπάρχει στο δίσκο.

Περισσότερα για Ενδείξεις ότι ο υπολογιστής έχει προσβληθεί από ιούς.


Οι υπολογιστές είναι πολυσύνθετα μηχανήματα και δεν είναι εύκολη η διάγνωση των προβλημάτων που παρουσιάζουν και ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν εμβαθύνει περισσότερο σε θέματα υλικού – υποσυστημάτων – λογισμικού, πέρα από τις βασικές λειτουργίες τους. Είναι ευκολότερο λοιπόν για να αποφεύγουμε δυσλειτουργίες και διακοπές στη λειτουργία τους, τα οποία μπορεί και να είναι δαπανηρά, να μην τους μεταχειριζόμαστε με προχειρότητα και αδιαφορία αλλά με προσοχή και υπευθυνότητα. Έτσι θα τους κρατήσουμε σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *