Κατασκευή αφίσας

Πολλές φορές ένα σχολείο, ένας σύλλογος, ένας φορέας θέλει να γνωστοποιήσει στην ευρύτερη κοινωνία κάποια εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιήσει. Συνήθως αυτό γίνεται με την δημιουργία μιας αφίσας (poster στα Αγγλικά), η οποία θα αναρτηθεί σε σημεία από τα οποία περνάει αρκετός κόσμος (πλατείες, καταστήματα κ.α.).

Δεν θα ήταν άσχημο να γνωρίζουμε μερικές βασικές πληροφορίες για την κατασκευή αφίσας και τον τρόπο να δημιουργηθούν σωστές και ελκυστικές αφίσες για προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κοινού.

 • Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφέρονται εκτός από τον τίτλο και το είδος της εκδήλωσης, ο φορέας που τη διοργανώνει, ποιοι θα συμμετέχουν, ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της και τέλος τα στοιχεία επικοινωνίας των υπεύθυνων ή κι ένα τηλέφωνο για πληροφορίες. Όλα αυτά με απλό και σύντομο τρόπο.
 • Χρησιμοποιούμε 1 ή 2 το πολύ γνωστές γραμματοσειρές (Times New Roman, Arial, Tahoma, Trebuchet, Verdana, Garamond, Book Antiqua, Bookman Old Style) σε διάφορες παραλλαγές (μεγέθους, έντονα ή πλάγια για να τονίσουμε κάτι).
 • Ο τίτλος, το κεντρικό μήνυμα, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα από όχι κοντινή απόσταση. Σε γενικές γραμμές τα μεγέθη τους πρέπει να είναι:
  • για τους τίτλους πάνω από 70
  • για τους υπότιτλους 40 με 60
  • για τα κείμενα 20 με 30 Αυτά μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα και με τις διαστάσεις της αφίσας (Α4 ή Α3).
 • Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή αντίθεση ανάμεσα στο φόντο και το κείμενο. Καλό είναι να χρησιμοποιείται λευκό ή απαλό χρώμα στο φόντο (και για λόγους οικονομίας μελανιών μια και που τις περισσότερες φορές οι αφίσες θα εκτυπωθούν στον inkjet εκτυπωτή του σχολείου) και μαύρο ή σκούρο κείμενο.
 • Είναι καλό επίσης να υπάρχει μία ενιαία στοίχιση για τα τμήματα της αφίσας μας (συνήθως αριστερή, μερικές φορές κεντρική).
 • Χρήση συμβόλων, εικόνων, χρωμάτων για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Προσοχή γιατί οι εικόνες ή τα γραφικά που βρίσκουμε στο διαδίκτυο είναι συχνά χαμηλής ανάλυσης ή μικρές σε διαστάσεις, με αποτέλεσμα όταν τις μεγεθύνουμε για την αφίσα να μη φαίνονται σωστά.
 • Οι αφίσες διαβάζονται όπως τα βιβλία, από αριστερά προς τα δεξιά κι από πάνω προς τα κάτω. Άρα τραβάμε την προσοχή με τον τίτλο ή κάτι άλλο πάνω ή και αριστερά και συνεχίζουμε με πληροφορίες και άλλα προς τα κάτω δεξιά.

Μπορούμε να κατασκευάσουμε αφίσες με πολλούς τρόπους και με πολλά προγράμματα.

Πολλές έτοιμες αφίσες σε PowerPoint, για κατέβασμα, υπάρχουν στην περιοχή downloads του techteacher.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.