Ιδέες για τη δημιουργία σχολικών ημερολογίων
Βλέπουμε κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μαθητές του Λυκείου κυρίως αλλά και χαμηλότερων βαθμίδων, να διαθέτουν τα γνωστά προκάτ ημερολόγια (τα οποία αγοράζουν μαζικά από εκδοτικές επιχειρήσεις και τα πουλάνε ακριβότερα), για να ενισχύσουν το ταμείο τους. Το ίδιο κάνουν και πολλά σχολεία, ξεχωριστές τάξεις και σύλλογοι γονέων. Τα ημερολόγια αυτά είναι γενικού ενδιαφέροντος (συνήθως με τοπία της Ελλάδας, συνταγές, θρησκευτικά, κ.α.) και δεν έχουν σχέση με την κάθε περιοχή, σχολείο ή τάξη.
Θα ήταν μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα να αναλάβει κάποιος εκπαιδευτικός μαζί με την τάξη του και με τη συνεργασία και άλλων συναδέλφων, π.χ. πληροφορικής, καλλιτεχνικών, τη δημιουργία τέτοιων ημερολογίων που θα είχαν σχέση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών, τα μαθήματά τους, την περιοχή τους και τα αξιοθέατά της. Και θα ήταν πολύ πιο παρακινητικό, αν συμμετείχαν και οι μαθητές στο σχεδιασμό και στη δημιουργία με διάφορους τρόπους, όπως να τραβήξουν εκείνοι τις φωτογραφίες ή να φωτογραφηθούν αυτοί (με τη συναίνεση των γονέων εννοείται) για το θέμα που έχει επιλεγεί.
Στο άρθρο μας Ιδέες για κατασκευή ημερολογίων, είχαμε παρουσιάσει μερικές ιδέες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε γενικότερα για την κατασκευή ημερολογίων. Μερικές ακόμα ιδέες ειδικά για σχολικά ημερολόγια, τις οποίες κατά καιρούς έχουμε υλοποιήσει σε σχολεία, με μεγάλη επιτυχία και στο ενδιαφέρον και την ενασχόληση των μαθητών και στην αποδοχή, είναι:
- Ένα μάθημα η μία ενότητα μαθήματος, π.χ. ΦΥΣΙΚΗ ή ειδικότερα Εξοικονόμηση ενέργειας. ΙΣΤΟΡΙΑ και ειδικότερα Μουσεία της περιοχής και τα εκθέματά τους. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ή ειδικότερα οι εκκλησίες ή τα ξωκλήσια της περιοχής.
- Η ανακήρυξη από τον ΟΗΕ κάθε έτους σαν Διεθνές έτος εορτασμού συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων. Για παράδειγμα το 2022 που ήταν το Διεθνές Έτος Γυαλιού, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ημερολόγιο με φωτογραφίες μαθητών να κρατούν γυάλινα αντικείμενα.
- Οι παραδόσεις ή οι δραστηριότητες μιας περιοχής. Για παράδειγμα μπορούμε να δημιουργήσουμε ημερολόγια με παραδοσιακά αντικείμενα, τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές, την κτηνοτροφία της περιοχής, την καλλιέργεια της ελιάς, κ.α.
- Χώροι του σχολικού συγκροτήματος (εργαστήρια χημείας ή πληροφορικής, αίθουσες εκδηλώσεων, τάξεις, αυλή, γήπεδα, κ.α.).
- Εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου (θεατρικά, αγώνες, παρελάσεις, παρουσιάσεις, κ.α.). Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει υλικό από τις εκδηλώσεις της περασμένης χρονιάς.
- Με φωτογραφίες μαθητών με αμφίεση σχετική με την εποχή ή τον κάθε μήνα και σε σχετικό περιβάλλον (ψηφιακό ή πραγματικό).
- Ένα κόνσεπτ που θα επιλέξουν οι ίδιοι μαθητές και θα έχει σχέση με τη ζωή τους, όπως το ζώο μου, η γειτονιά μου, το επάγγελμα των γονιών μου, κ.α.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, αν γίνουν φωτογραφήσεις μαθητών (κάτι που οι ίδιοι το απολαμβάνουν), θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων.
Πολλά από τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αφορμή για να επισκεφτούν, να μελετήσουν, να γνωρίσουν οι μαθητές σε βάθος το κάθε θέμα που θα ασχοληθούν και να σπάσουν την καθημερινή ρουτίνα των μαθημάτων. Ακόμα να γνωρίσουν χρήσιμες δεξιότητες, όπως η σωστή λήψη φωτογραφιών, η γραφιστική σχεδίαση και παραγωγή εντύπου, η σωστή οργάνωση χρόνου και πολλά άλλα κατά περίπτωση.
Το ημερολόγιο μπορεί πολύ απλά να δημιουργηθεί στο PowerPoint με τον τρόπο που δείξαμε στο άρθρο Κατασκευή ημερολογίου. Υπάρχουν φυσικά πιο εξειδικευμένα προγράμματα για γραφιστικές εργασίες, για τα οποία μπορούν να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται από τον πληροφορικό, από φίλους, από το ίντερνετ.
Η εκτύπωση μπορεί να γίνει στον δικό μας εκτυπωτή, αν έχουμε λίγα αντίτυπα. Για να το δέσουμε χρειαζόμαστε μηχανή βιβλιοδεσίας σπιράλ, σπιράλ βιβλιοδεσίας, κρεμασταράκια ημερολογίων. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε ειδικά καταστήματα ή στο ίντερνετ. Αν δε θέλουμε να μπλέξουμε με όλα αυτά, απευθυνόμαστε σε υπηρεσίες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας (κόστος γύρω στα 5-6€ το ένα, για ημερολόγιο 13 σελίδων Α4) ή σε τυπογραφείο, όπου όσα περισσότερα τα αντίτυπα, τόσο φθηνότερο το κόστος ανά κομμάτι.