TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Καταγραφή στιγμιότυπου οθόνης (screenshot) στον υπολογιστή

Πολλές φορές χρειαζόμαστε να καταγράψουμε ένα στιγμιότυπο από την οθόνη της συσκευής μας (ένα απόκομμα όπως λέγεται στην ελληνική έκδοση των Windows ή screenshot η αγγλική πιο γνωστή του ονομασία). Τα στιγμιότυπα οθόνης μάς επιτρέπουν να καταγράψουμε ακριβώς αυτό που βλέπουμε στην οθόνη (ολόκληρη ή ένα τμήμα της)  για να το αποθηκεύσουμε και να το μοιραστούμε αν θέλουμε και  με άλλους.

Το στιγμιότυπο οθόνης ή screenshot θα το χρειαστούμε αργότερα. για διάφορους λόγους, όπως:

Α. Επίδειξη  λειτουργίας

Με μερικά  screenshots δείχνουμε σε συνεργάτες, μαθητές, υπαλλήλους τα βήματα που θα  ακολουθήσουν, για να χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία της συσκευής, ένα άγνωστο πρόγραμμα, ένα τρόπο σύνδεσης.

Β. Αίτημα τεχνικής βοήθειας

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, η οπτική αναπαραγωγή της οθόνης, βοηθά τους τεχνικούς να δουν ακριβώς τι συμβαίνει και να εντοπίσουν τι μπορεί να φταίει.

Γ. Χρήση για εργασία

Μια εικόνα από ένα έγγραφο (π.χ. αρχείο Word ή Excel), από μια ιστοσελίδα, μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εργασία ή σε μια αναφορά για να καταδείξει τα γραφόμενα.

Δ. Αποθήκευση στοιχείου

Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποια ενδιαφέρουσα στιγμή ή επιτυχία σ’ ένα παιχνίδι ή κάποιο απόσπασμα από σάιτ σε περίπτωση που αλλάξει ή εξαφανιστεί (τιμή προϊόντος, σχόλιο, κ.α.)

Ε. Αντιγραφή φωτογραφίας

Πολλές φορές διάφορες σελίδες στο ίντερνετ δεν επιτρέπουν την αντιγραφή φωτογραφιών με τους συνηθισμένους τρόπους για λόγους προστασίας του περιεχομένου τους. Έτσι το στιγμιότυπο (screenshot) είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε τη φωτογραφία.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να πάρουμε ένα στιγμιότυπο (screenshot) της οθόνης μας:

  • Με την κουμπί του πληκτρολογίου PrtScn αντιγράφουμε πατώντας το, ολόκληρη την οθόνη. Για να πάρουμε στιγμιότυπο οθόνης του ενεργού παραθύρου, χρησιμοποιούμε τη συντόμευση πληκτρολογίου Alt + PrtScn. Μετά μπορούμε να επικολλήσουμε την εικόνα σε όποιο πρόγραμμα δέχεται εικόνες, όπως το Paint των Windows, το Word ή το PowerPoint και άλλα και να την επεξεργαστούμε, όπως έχουμε δείξει στο άρθρο μας Επεξεργασία Εικόνας στο Word.
  • Χρησιμοποιούμε τα Εργαλεία αποκομμάτων των Windows (Snipping Tool), το οποίο βρίσκεται στα Βοηθήματα των Windows στην  Έναρξη ή το νεότερο Απόκομμα και σχέδιο (Snip & Sketch), που το βρίσκουμε στις εφαρμογές της έναρξης. Με αυτά παίρνουμε στιγμιότυπα (screenshots), εικόνες δηλαδή, ολόκληρης της οθόνης ή συγκεκριμένου μόνο μέρους της τα οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε ή να αντιγράψουμε για να τα εισάγουμε σε όποιο πρόγραμμα θέλουμε.

Και τα 2 αυτά εργαλεία των Windows, μας δίνουν τη δυνατότητα αναβολής του screenshot για μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να προλάβουμε ν’ ανοίξουμε κάποιο μενού ή να πατήσουμε κάποια εντολή.

Υπάρχουν επίσης και ξεχωριστά προγράμματα καταγραφής στιγμιότυπων, με περισσότερες δυνατότητες, επεξεργασία της εικόνας, σχεδίαση σχημάτων πάνω της, πρόσθεση κειμένου κ.α. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Lightshot, το οποίο είναι δωρεάν και θα χρησιμεύσει πολύ σε όσους γράφουν συχνά οδηγούς χρήσης υπολογιστή και προγραμμάτων. Αν θέλουμε τέλος καταγραφή στιγμιότυπων επαγγελματικού επιπέδου, υπάρχει το Snagit, με το οποίο εκτός των άλλων, μπορούμε να καταγράψουμε ακόμα και μικρά βίντεο των ενεργειών μας στην οθόνη του υπολογιστή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *