TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚινητό

Οι καλύτεροι web browsers για κινητά

Από τις πιο σημαντικές εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή είναι τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ (Web browsers στα αγγλικά). Έχουμε παρουσιάσει τους καλύτερους για υπολογιστές στο άρθρο μας Οι καλύτεροι browsers.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι browsers για κινητά, διαθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις, καθώς και τις συνήθεις λειτουργίες περιήγησης στο ίντερνετ  τα οποία είναι:

  • Αποθήκευση αγαπημένων σελίδων και ιστορικού, για να μπορούμε να  τα ξαναβρίσκουμε εύκολα
  • Άνοιγμα πολλαπλών καρτελών για ταυτόχρονη περιήγηση σε διαφορετικές σελίδες.
  • Ανώνυμη ή ασφαλής πλοήγηση που δεν κρατάει στοιχεία από την περιήγηση μας.
  • Αυξομείωση του μεγέθους των κειμένων ή και όλης της σελίδας.
  • Συμπλήρωμα αυτόματα και με ασφάλεια των στοιχείων μας σε διάφορα σάιτς που έχουμε εγγραφεί για να μην τα ξαναγράφουμε κάθε φορά.
  • Συγχρονισμός με τους αντίστοιχους browsers του υπολογιστή για να έχουμε άπό παντού πρόσβαση στο ιστορικό, στους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, ακόμα και στις ανοιχτές καρτέλες κάθε συσκευής.

 Αν και το Google Chrome θεωρείται το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης Android για τους περισσότερους ανθρώπους, άλλα προγράμματα περιήγησης δίνουν έμφαση σε άλλα χαρακτηριστικά όπως στην διαφύλαξη του απόρρητου, στην ταχύτητα, την αναγνωσιμότητα κ.α. Ας δούμε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις  στους browsers που έχουν κερδίσει αναγνώριση και ποσοστά εγκατάστασης στις συσκευές (κινητά και τάμπλετς, Android και iOS) των χρηστών, μαζί με τα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν μεταξύ τους:

Google Chrome

Ο πιο δημοφιλής browser για όλες τις πλατφόρμες, μια που έρχεται προεγκατεστημένος σε πολλές συσκευές. Ολοκληρώνεται πλήρως με όλο το οικοσύστημα των εφαρμογών του Λογαριασμού Google (mail, αποθήκευση, Office, Ημερολόγιο, Youtube και πολλά άλλα), τα οποία συνδέονται πλήρως και με τις υπόλοιπες συσκευές μας, έτσι ώστε όλα τα δεδομένα μας να συγχρονίζονται εύκολα και παντού. Προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες όπως ασφαλή αποθήκευση τρόπων πληρωμής, λειτουργία αποθήκευσης δεδομένων, αυτόματη μετάφραση, αποκλεισμό διαφημίσεων και αναδυόμενων παραθύρων κ.α.

Δε συνιστάται σε όσους δεν θέλουν να ακολουθούν την «μάζα» και όσους φοβούνται ότι η Google παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους για διαφημιστικούς ή και άλλους λόγους (αν και αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς και μέσω της λειτουργίας αναζήτησης από οποιονδήποτε browser).

Firefox Browser

Είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Google Chrome και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλά που να τους ξεχωρίζουν, εκτός από το ο Firefox  θεωρείται ότι υποστηρίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων για κερδοσκοπία, αν και κανείς δεν είναι τέλειος. Διαθέτει προστασία παρακολούθησης, συγχρονισμό μεταξύ συσκευών και πλατφορμών, ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, προσαρμογή εμφάνισης με διαφορετικά θέματα και επεκτάσεις λειτουργιών με πρόσθετα. Για πρόσθετη ασφάλεια διατίθεται η έκδοση Firefox Focus, η οποία θυσιάζει μέρος της λειτουργικότητας υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Microsoft Edge

Ο browser της Microsoft είναι μια αξιοπρεπής εφαρμογή περιήγησης στο κινητό. Συνιστάται βέβαια γι’ αυτούς που έχουν λογαριασμούς στο σύστημα της Microsoft και θέλουν να συγχρονίζουν εύκολα τα δεδομένα τους (π.χ. αρχεία Office) με τους υπολογιστές τους με τα Windows 10. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία ανάγνωσης κωδικών QR καθώς και φωνητική αναζήτηση.

Opera Browser

Ο Opera, γνωστός κι αυτός από την δημοφιλή έκδοση για υπολογιστές, έρχεται στα κινητά με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων browsers. Διαθέτει ενσωματωμένα αποκλεισμό διαφημίσεων και VPN που ενισχύει περαιτέρω το απόρρητο και την ασφάλειά κατά την περιήγηση. Διατίθενται όμως κι άλλες εκδόσεις, όπως ο Opera Mini που είναι μια μικρότερη, πιο ελαφριά έκδοση καιι το Opera Touch, που ξεχωρίζει για το περιβάλλον εργασίας (κέρδισε βραβείο Red Dot) και είναι η μόνη του έκδοση και για iPhone.

Brave Browser

Ο Brave Browser είναι ένα από τα νεότερα προγράμματα περιήγησης που παρουσιάστηκε το 2016 και διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες, όπως σελιδοδείκτες, ιστορικό, εστιάζοντας πολύ στο απόρρητο των χρηστών και αποκλείοντας αυτόματα διαφημίσεις και trackers και cookies. Παρέχει ρυθμίσεις για βελτιώσεις ταχύτητας και διάρκειας ζωής της μπαταρίας καθώς και ξεχωριστές ρυθμίσεις ανά τοποθεσία. Ενα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν προαιρετικά διαφημίσεις και να ανταμείβονται σε BAT, ένα κρυπτονόμισμα που οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να το δίνουν σε επαληθευμένους δημιουργούς στο διαδίκτυο ή να το κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Dolphin Browser

Το πρόγραμμα περιήγησης Dolphin ήταν πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο παλαιότερα στο Android. Αν και σήμερα έχει υποχωρήσει πίσω από τις γνωστότερες εφαρμογές, είναι αρκετά καλό και αξίζει μια δοκιμή. Περιλαμβάνει υποστήριξη flash, επεκτάσεις, αποκλεισμό διαφημίσεων, λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, φωνητικό έλεγχο ή με χειρονομίες (gestures). 

Tor Browser

Οπως και το αντίστοιχο για υπολογιστές, είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης για την προστασία του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής. Συνδέεται στο δίκτυο Tor και κρύβει πολύ καλά τις ενέργειές μας στο ίντερνετ, καθώς περιλαμβάνει κρυπτογράφηση πολλαπλών επιπέδων. Προτείνεται μόνο σε χρήστες που ασχολούνται σοβαρά με την ασφάλεια τους αλλά και έχουν περισσότερες γνώσεις για να κατανοούν πώς λειτουργεί.

Ecosia Browser

Ο Ecosia είναι ένας browser ο οποίος εκτός από τις περισσότερες γνωστές λειτουργίες που αναφέρονται και παραπάνω, ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, μια που δίνει μέχρι και το 80% των κερδών του για δενδροφυτεύσεις. Αυτό δεν παίζει βέβαια κάποιο ρόλο στην εμπειρία πλοήγησης, όμως για κάποιους μπορεί να είναι επιθυμητό. Βασίζεται στον κώδικα του Chromium, όπως και ο Chrome και γι’ αυτό μοιάζουν αρκετά.

Όλοι οι παραπάνω browsers διατίθενται δωρεάν για κινητά Android αλλά και για κινητά με iOS, στα οποία φυσικά κυριαρχεί ο browser Safari, ο οποίος είναι ο προκαθορισμένος φυλλομετρητής στις συσκευές της Apple. Οπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Google Chrome προτιμάται από τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών κινητών (περίπου τα 2/3), αφήνοντας λίγο χώρο για τους άλλους.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *