TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Μεταφορά αρχείων από κινητό σε υπολογιστή

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, πάρα πολλοί άνθρωποι δε χρησιμοποιούν πια καθόλου υπολογιστή για τις ανάγκες επικοινωνίας, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εργασίας, παρά μόνο τα κινητά τους τηλέφωνα, βοηθούμενοι σε αυτό από τις μεγάλες οθόνες και την ευκολία και απλότητα στη χρήση τους. Παρ’ όλα αυτά οι υπολογιστές παραμένουν χρήσιμοι για επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες. Η λεπτομερέστερη και πληρέστερη επεξεργασία εικόνων, βίντεο και εγγράφων, με τα πιο ολοκληρωμένα στις δυνατότητές τους προγράμματα, ο μεγαλύτερος χώρος εργασίας, οι περισσότερες επιλογές αποθήκευσης, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τη χρήση των υπολογιστών απαραίτητη για πολλούς χρήστες.

Αυτοί θέλουν τα αρχεία που έχουν στο κινητό, όπως φωτογραφίες και βίντεο που έχουν τραβήξει, έγγραφα και άλλα αρχεία που έχουν δημιουργήσει ή κατεβάσει ή τους έχουν στείλει, να τα μεταφέρουν στον υπολογιστή για να τα διαχειριστούν περαιτέρω.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να μεταφέρουμε τα αρχεία μας από το κινητό στον υπολογιστή:

Με Bluetooth

Το Bluetooth, ένας από τους παλιότερους τρόπους μεταφοράς μεταξύ κυρίως φορητών συσκευών, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, παρόλο που η σύζευξη δεν είναι τόσο γρήγορη για τα μεγάλα αρχεία φωτογραφιών και βίντεο. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν Bluetooth, το οποίο ενεργοποιείται από το κουμπάκι Ειδοποιήσεων στη κάτω δεξιά γωνία της οθόνης Ενεργοποιούμε ταυτόχρονα το Bluetooth και στο κινητό και στη συνέχεια αφού δουν το ένα το άλλο, δημιουργείται σύζευξη και μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία, μικρού πάντα μεγέθους για να μην πάρει πολύ χρόνο.

Wi-Fi Direct

Από τα νεότερα πρότυπα μεταφοράς αρχείων από τα κινητά, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς ανάμεσα σε δύο συσκευές, χωρίς μάλιστα να απαιτείται ύπαρξη WiFi δικτύου και router. Το βρίσκουμε στις επιλογές Κοινής χρήσης αρχείου, όταν πατήσουμε πάνω στο αρχείο που θέλουμε να μεταφέρουμε, το οποίο για να μεταφερθεί θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το WiFi και στις 2 συσκευές. Λειτουργεί δηλαδή περίπου όπως το Bluetooth αλλά με καλύτερες ταχύτητες. Δεν υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές (διαφορετικά πρότυπα, διαφορετικών εταιρειών, παλαιότερες συσκευές), μπορούμε όμως να το δοκιμάσουμε.

Με καλώδιο USB

Ο πιο εύκολος τρόπος σύνδεσης κινητού με υπολογιστή είναι με το καλώδιο που ενώνει το κινητό με το φορτιστή του και παρέχεται συνήθως με την αγορά  μαζί με τη συσκευή. Απλά το βύσμα που βάζουμε στο φορτιστή, το εισάγουμε σε μια θύρα Usb του υπολογιστή. Τώρα θα βλέπουμε το σύστημα αρχείων του κινητού σαν άλλον έναν δίσκο του υπολογιστή.

Μέσω Wifi

Επειδή δεν είναι πρακτικό να κουβαλάμε παντού το καλώδιο, ένας πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά αρχείων είναι χρησιμοποιώντας το WiFi δίκτυο και μια  δωρεάν εφαρμογή, το Airdroid. Βεβαιωνόμαστε ότι το κινητό και ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο και ανοίγουμε την εφαρμογή. Δεν χρειάζεται να εγγραφούμε και να συνδεθούμε. Στην Ενότητα My devices επιλέγουμε AirDroid web και η δεύτερη επιλογή μας δείχνει μια διεύθυνση του τύπου 192.168.x.x.:xxxx. Την γράφουμε στο browser του υπολογιστή (Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox λειτουργεί με όλους) και ανοίγει μια σελίδα στην οποία βλέπουμε όλους τους φακέλους και τα αρχεία του κινητού και  τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε με πολλούς τρόπους, όπως μεταφορά από και προς τον υπολογιστή μας, διαγραφή, δημιουργία νέων φακέλων κ.α.

Υπηρεσίες online αποθήκευσης αρχείων

Οι υπηρεσίες αυτές μας δίνουν δωρεάν online αποθηκευτικό χώρο (1-5 GB) αρκεί να έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό σ’ αυτές. Εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους, να μεταφέρουμε αρχεία και να κάνουμε διάφορες εργασίες με αυτά. Ήδη στα κινητά Android υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή για Κοινή χρήση αρχείου και Αποθήκευση στο Google Drive. Για τις άλλες Υπηρεσίες δωρεάν online αποθήκευσης αρχείων (Dropbox, OneDrive) όταν αποκτήσουμε λογαριασμό και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή του, θα παρέχεται και η αντίστοιχη επιλογή στην Κοινή χρήση αρχείου. Στον υπολογιστή μας μέσω της εγκατάστασης ενός προγράμματος της υπηρεσίας, δημιουργείται ένας ξεχωριστός φάκελος που περιέχει τα ίδια με τον online χώρο. Κάθε φορά που κάνουμε μια εργασία σ’ αυτόν το φάκελο (διαγραφή, αποθήκευση κ.α), το ίδιο γίνεται αυτόματα και στον online χώρο και αντίστροφα κι έτσι το βλέπουμε αυτόματα στο σύστημα αρχείων του υπολογιστή μας.

Με email

Μια άλλη λύση είναι η αποστολή των αρχείων που θέλουμε από το κινητό, σαν συνημμένα με email σε μια δεύτερη διεύθυνση mail που θα έχουμε. Ανοίγοντας τα emails στον υπολογιστή, βρίσκουμε το συνημμένο και το κατεβάζουμε. Υπάρχει όμως περιορισμός μεγέθους συνημμένων στα emails (25ΜΒ συνήθως).

Αν και η ευελιξία και η απλότητα και η ευκολία χρήσης των κινητών δε συγκρίνονται, για να διατηρηθούν, υπάρχουν μόνο οι πολύ βασικές δυνατότητες προγραμμάτων και εφαρμογών, παρόλο που η επεξεργαστική τους ισχύς τα έχει μετατρέψει σε μικρούς φορητούς υπολογιστές. Έτσι όσοι θέλουν πλήρη έλεγχο και πιο αξιόλογα αποτελέσματα θα πρέπει να διαλέξουν, ανάλογα και με την περίπτωση, κάποιους από τους παραπάνω τρόπους για να μεταφέρουν τα αρχεία τους από το κινητό στον υπολογιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *