TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Εγκατάσταση εφαρμογών στο κινητό

Είναι πια γνωστό ότι τα κινητά και τάμπλετς της Huawei, έχουν αποκλειστεί με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης από τις υπηρεσίες της Google, γι’ αυτό δεν διαθέτουν το Play Store κι έτσι οι χρήστες τους δεν έχουν πρόσβαση για κατέβασμα εφαρμογών. Οι πάμπολλοι χρήστες των πολύ καλών κινητών της, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να κατεβάσουν τις εφαρμογές που θέλουν, όπως το AppGallery, το παρόμοιο σάιτ της Huawei, από το οποίο όμως πολλές εφαρμογές απουσιάζουν. Αλλά υπάρχουν και χρήστες άλλων κινητών, οι οποίοι αν και διαθέτουν τις υπηρεσίες της Google και το Play Store, δε θέλουν να εγγραφούν σε αυτό για τους δικούς τους λόγους.

Όλοι αυτοί κατεβάζουν τις εφαρμογές από άλλα σάιτς (Sideload). Οι εφαρμογές αυτές κατεβαίνουν σε αρχεία τύπου apk, το οποίο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση εφαρμογών σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, κάτι παρόμοιο με τα αρχεία msi ή exe, που είναι τα διάφορα αρχεία προγραμμάτων για εγκατάσταση στον υπολογιστή.

Δείτε το άρθρο μας Κατέβασμα εφαρμογών στο κινητό και τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά App marketplaces.

Σ’ αυτό το αρχείο, το οποίο είτε το έχουμε κατεβάσει κατ’ ευθείαν στο κινητό είτε στον υπολογιστή και το μεταφέρουμε με διάφορους τρόπους π.χ, με καλώδιο USB ή μέσω Wifi, πατάμε για να αρχίσει η εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό ή στο τάμπλετ..

Δείτε τα άρθρα μας Μεταφορά αρχείων από κινητό σε υπολογιστή και Μεταφορά αρχείων.

Ενδέχεται να μη μπορούμε να βρούμε που έχει πάει το αρχείο. Θα πρέπει να έχουμε στη συσκευή μας μια εφαρμογή διαχείρισης αρχείων, για να μπορούμε να δούμε τους φακέλους και τα περιεχόμενά τους. Αν δεν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κάποια, που θα την καταλάβουμε από το όνομά της, μπορούμε να κατεβάσουμε κάποια δωρεάν, όπως το  File Manager, από το Googleplay ή το Αpkpure.

Επειδή αρχικά η συσκευή είναι ρυθμισμένη να μην επιτρέπει την εγκατάσταση σε εφαρμογές apk που δεν προέρχονται από το Play Store της Google, αν προσπαθήσουμε να το κάνουμε, θα δούμε ένα μήνυμα ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Πρέπει να πάμε στις Ρυθμίσεις της συσκευής, να μπούμε στην κατηγορία Ασφάλεια και να ενεργοποιήσουμε το Εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες ή εξωτερικές πηγές, για να συνεχιστεί η εγκατάσταση. Όταν τελειώσει και δούμε ότι η εφαρμογή τρέχει κανονικά, τότε καλό είναι να απενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση μέχρι την επόμενη φορά. 

Μερικές φορές -ειδικά σε μεγάλα παιχνίδια- δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να κατεβάσουμε επιπλέον και ένα φάκελο με αρχείο τύπου obb, το οποίο περιέχει τα γραφικά και τα αρχεία πολυμέσων και συνήθως είναι αρκετά μεγάλο. Αυτόν το φάκελο πρέπει να τον μεταφέρουμε στο σύστημα αρχείων της συσκευής μας, στο φάκελο Android /obb, για να δουλέψει η εφαρμογή μας. Εάν η συσκευή μας δεν διαθέτει φάκελο obb, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν και στη συνέχεια να μεταφέρουμε το αρχείο σε αυτόν το φάκελο.

Για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία, όλες τις μεγάλες εφαρμογές αυτού του είδους, τις βρίσκουμε τον τελευταίο καιρό και σε ενοποιημένα αρχεία τύπου xapk, στα οποία έχουν πακεταριστεί όλα όσα χρειάζονται. Για να τις εγκαταστήσουμε, χρειαζόμαστε τρίτες εφαρμογές, οι οποίες αποσυμπιέζουν τα αρχεία αυτά και εγκαθιστούν όπου χρειάζεται τα τμήματά τους. Δύο από τις πιο γνωστές είναι το XAPK Installer και το XAPK Manager.

Επειδή συνήθως αυτές οι εφαρμογές δεν ενημερώνονται αυτόματα, όπως  αυτές που προέρχονται από το Play Store της Google, μπορούμε αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε άλλη μια εφαρμογή, την APKUpdater για την αυτόματη ενημέρωσή τους.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κατέβασμα εφαρμογών στο Android εκτός των επίσημων ιστοτόπων των μεγάλων εταιρειών (Sideloading), μπορεί να είναι από παράνομο έως επικίνδυνο για μόλυνση των συσκευών μας από διάφορων ειδών κακόβουλο λογισμικό, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *