TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Χρήσιμες εφαρμογές για το κινητό

Τα κινητά τηλέφωνα είναι φορητές συσκευές, ικανές για πολύ περισσότερα από τη λήψη τηλεφωνικών κλήσεων, τράβηγμα φωτογραφιών, και περιήγηση και δημοσίευση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν ένα πολυεργαλείο που θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας και την ζωή μας γενικότερα, θα πρέπει να τα εφοδιάσουμε με τις κατάλληλες εφαρμογές που θα τους προσδώσουν τις πολλές δυνατότητες που θα αξιοποιήσουμε στην εργασία μας, στην ψυχαγωγία μας, στην υγεία μας.

Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν ήδη κάποιες βασικές εφαρμογές, π.χ. φωτογράφησης, αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο, κοινωνικής δικτύωσης, κ.α..  Εδώ αναφέρουμε πιο ειδικές εφαρμογές που θα εγκαταστήσουμε, για να εμπλουτίσουμε τις δυνατότητες του κινητού μας και τι θα μας προσφέρει κάθε μία από αυτές:

Διαχείριση αρχείων

Με τις εφαρμογές διαχείρισης αρχείων μπορούμε να περιηγηθούμε στα αρχεία της συσκευής και της κάρτας, όπως επίσης και στα αρχεία που μπορεί να έχουμε σε online υπηρεσίες αποθήκευσης, να βρούμε τι μας έχουν στείλει, να μετακινήσουμε ή και να διαγράψουμε αρχεία για απελευθέρωση χώρου και πολλά άλλα. Οι καλύτερες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων είναι οι Astro File Manager και  Cx File Explorer.

Σημειώσεις

Η ζωή μας γίνεται συνεχώς όλο και πιο πολύπλοκη, γεμάτη από υποχρεώσεις, προθεσμίες, αγορές και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα θυμόμαστε όλα για να ανταπεξερχόμαστε χωρίς συνέπειες.  Σε αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν εύχρηστες εφαρμογές που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε σημειώσεις (κείμενο, αριθμό, εικόνα, link, κ.α), ακόμα και φωνητικές ή και χειρόγραφες για άνεση και ευκολία, για να ανατρέξουμε όποτε χρειαστεί αλλά και να μας ειδοποιούν όταν πλησιάζουν οι χρόνοι που έχουμε ορίσει. Η καλύτερη εφαρμογή για σημειώσεις είναι η Nebo, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες.

Χάρτες

Οι εφαρμογές χαρτών και πλοήγησης μας βοηθούν να βρίσκουμε διευθύνσεις και μας καθοδηγούν στην πορεία μας σε άγνωστες περιοχές. Ορισμένες είναι απλά για πλοήγηση, ενώ άλλες έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες όπως φωνητική καθοδήγηση, κοινή χρήση τοποθεσίας στα κοινωνικά μέσα ή διαδρομές για πεζοπορία. Η πιο γνωστή εφαρμογή πλοήγησης είναι οι Χάρτες Google, η οποία είναι προεγκατεστημένη στα περισσότερα κινητά. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες εφαρμογές πλοήγησης οι οποίες ενεργούν με τον ίδιο τρόπο περίπου, όπως η Maps.me, η οποία δεν χρειάζεται και δεδομένα ίντερνετ για να λειτουργήσει.

Άσκηση και fitness

Τα κινητά μας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επωμιστούν τις περισσότερες από τις λειτουργίες των smartwatches ρολογιών και των activity trackers, με ειδικές εφαρμογές που θα εγκαταστήσουμε και με τις οποίες μπορούμε να προπονούμαστε με διάφορους τρόπους (workouts) βάσει οδηγιών ειδικών, να καταγράφουμε τις αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις μας και να θέτουμε στόχους διατροφής και άσκησης παρακολουθώντας το ιστορικό και στατιστικά για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Περισσότερα στο άρθρο μας Εφαρμογές για άσκηση και fitness

Ανάγνωση pdf

Όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά αρχεία pdf όλων των ειδών, όπως επίσημα έγγραφα, περιοδικά και βιβλία, διαφημιστικά ή εκπαιδευτικά έντυπα φόρμες για συμπλήρωση, κ.α. τα οποία θέλουμε να τα ανοίγουμε και να τα διαβάζουμε στο κινητό μας. Μπορεί επίσης να θέλουμε και να σημειώνουμε ή να σχεδιάζουμε πάνω στα αρχεία αυτά, όπως κάνουμε στα πραγματικά βιβλία. Οι καλύτερες εφαρμογές ανάγνωσης pdf αρχείων είναι Xodo PDF Reader, Adobe Acrobat Reader, PDF Viewer Pro.

Οικονομικά

Αν και πολλές φορές υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας, να περιορίσουμε τα έξοδά μας και να ελέγχουμε συνεχώς τη ροή των χρημάτων μας, συνήθως το ξεχνάμε, συνεχίζοντας να παραπονούμαστε για την ακρίβεια. Οι εφαρμογές διαχείρισης οικονομικών θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε, προϋπολογίζοντας τα έσοδα, τα έξοδα και τους στόχους μας και εμφανίζοντας μας στατιστικά των δαπανών μας χρονικά και κατά κατηγορίες. Το να βλέπουμε το κατά πόσο ξεφεύγουμε από τους προϋπολογισμούς που έχουμε ορίσει, ενδέχεται να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες στη διαχείριση των οικονομικών μας. Μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές διαχείρισης προσωπικών οικονομικών είναι η AndroMoney, Money Manager, Mint.

Οι εφαρμογές που παρουσιάσαμε, μπορεί να μην είναι οι καλύτερες στο είδος τους, αλλά είναι όλες εντελώς δωρεάν (τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο), χωρίς υποχρέωση αγορών εντός εφαρμογής, ή προβολής διαφημίσεων. Παρόμοιες με αυτές, θα βρίσκονται ήδη προεγκατεστημένες σε πολλά κινητά. Συνήθως όμως αυτές οι εφαρμογές είναι είτε περιορισμένων δυνατοτήτων, είτε σε δοκιμαστική μορφή με χρόνο λήξης, είτε μας ζητούν να εγγραφούμε για να τις χρησιμοποιήσουμε.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *