TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚινητό

Κατέβασμα εφαρμογών στο κινητό

Όταν αγοράσουμε ένα κινητό αυτό έρχεται εφοδιασμένο με λίγες βασικές εφαρμογές, με πιο συνηθισμένες το ημερολόγιο, τη φωτογραφική μηχανή, την  αριθμομηχανή (κομπιουτεράκι), ίσως σημειωματάριο, καιρό και διάφορες άλλες, ανάλογα και με την εταιρεία. Μπορούμε όπως ξέρουμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του κινητού ή του τάμπλετ μας κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας επιπλέον εφαρμογές.

Κατέβασμα εφαρμογών από το Play Store

Ο αρχικός και βασικός τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών στο Android είναι βέβαια μέσω της πλατφόρμας της Google του Play Store. Από εδώ μπορούν να εγκατασταθούν πάμπολλες δωρεάν εφαρμογές και να αγοραστούν άλλες, πληρώνοντας τες με την πιστωτική μας κάρτα, τα στοιχεία της οποίας δίνουμε κατά την εγγραφή μας στην υπηρεσία ή κατά την πρώτη μας αγορά.

Κατέβασμα εφαρμογών από εναλλακτικά App marketplaces

Αρκετά κινητά και τάμπλετς (κυρίως τα φτηνά) δεν διαθέτουν το Play Store κι έτσι οι χρήστες τους δεν έχει πρόσβαση για κατέβασμα εφαρμογών. Άλλοι αν και το διαθέτουν, δε θέλουν να εγγραφούν σε αυτό για διάφορους λόγους. Όλοι αυτοί μπορούν να κατεβάζουν τις εφαρμογές από άλλα εναλλακτικά αλλά παρόμοια σάιτς (Sideload).

Οι εφαρμογές αυτές κατεβαίνουν στο κινητό σε αρχεία τύπου apk  ή xapk, που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση εφαρμογών σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, κάτι παρόμοιο με τα αρχεία msi ή exe, που είναι τα διάφορα αρχεία προγραμμάτων για εγκατάσταση στον υπολογιστή. Σ’ αυτό το αρχείο το οποίο είτε το έχουμε κατεβάσει κατ’ ευθείαν στο κινητό, είτε στον υπολογιστή και το μεταφέρουμε με διάφορους τρόπους, πατάμε για να αρχίσει η εγκατάσταση.

Περισσότερα για εγκατάσταση εφαρμογών στο κινητό Android

Μερικά από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά App marketplaces είναι τα παρακάτω:

Aptoide

Με πάνω από 6 δισεκατομμύριο downloads, πάνω από 800.000 εφαρμογές και παρόμοιο στην εμφάνιση με το Play Store της Google. Μπορούμε να πλοηγηθούμε και να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μέσω του browser μας, αλλά και χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για Android, για να πλοηγούμαστε και να κατεβάζουμε κατευθείαν στο κινητό.

ApkMirror

Εδώ πλοηγούμαστε και κατεβάζουμε μόνο μέσω μέσω του browser μας, και μόνο τις δωρεάν εφαρμογές και όχι αυτές που χρειάζονται πληρωμή.

Blackmart Alpha

Το καλύτερο κατάστημα για να βρεθούν σχεδόν όλες οι δωρεάν αλλά και με πληρωμή εφαρμογές, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω της ανάλογης εφαρμογής για Android. Η εφαρμογή είναι επίσης ιδιαίτερα προσαρμοσμένη και φιλική προς το χρήστη, έχοντας πολλές επιλογές κατηγοριοποίησης των εφαρμογών, όπως και στο Play Store (κατά είδος, δωρεάν ή πληρωτές, βαθμολογικά, κ.α.).

Κατέβασμα εφαρμογών με αναζήτηση στο Google

Αν δε θέλουμε να εγκαταστήσουμε τις παραπάνω εφαρμογές και αν ξέρουμε για τι ψάχνουμε,  ένας απλός -αλλά όχι ακίνδυνος- τρόπος κατεβάσματος και εγκατάστασης εφαρμογών, είναι αναζητώντας την εφαρμογή στο  Google, συνοδεύοντας το όνομά της με τη λέξη Apk. Για τις περισσότερες γνωστές εφαρμογές θα εμφανιστούν πολλές επιλογές κατεβάσματος από πολλά σάιτς. Εδώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η πλοήγηση και το κατέβασμα από τέτοιες ιστοσελίδες, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε άγνωστες και ίσως και επιβλαβείς για τη συσκευή μας απειλές και κινδύνους, τους οποίους έχουμε περιγράψει στο άρθρο μας Κίνδυνοι στο ίντερνετ. Θα πρέπει επίσης να είμαστε εφοδιασμένοι μ’ ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς (τα γνωστά Antivirus στην απλή τους μορφή ή τα Internet Security με περισσότερες δυνατότητες). Αν λοιπόν είμαστε αρκετά ριψοκίνδυνοι και εξοικειωμένοι (αλλιώς ας μην το επιχειρήσουμε), θα κατεβάσουμε τελικά ένα αρχείο τύπου apk ή xapk, το οποίο εγκαθιστούμε με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Με κάποιους από τους παραπάνω εναλλακτικούς τρόπους για κατέβασμα εφαρμογών στο Android (Sideloading), προσεγγίζουμε την περιοχή της πειρατείας, μια που η εγκατάσταση και η χρήση λογισμικού χωρίς άδεια, θεωρητικά δεν επιτρέπονται. Και ίσως και της πιθανότητας μόλυνσης των συσκευών μας από διάφορων ειδών κακόβουλο λογισμικό, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Από την άλλη, εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί η Google δεν λαμβάνει μέτρα (όχι μόνο νομικά αλλά και εξαφάνισης των σελίδων τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης) εναντίον όλων αυτών των σάιτς, που διανέμουν σε εκατομμύρια χρήστες, δωρεάν τις εφαρμογές που πουλάει εκείνη, με αποτέλεσμα να χάνει πολλά κέρδη. Κι αν πέρα από το ανήθικο του θέματος της αθέμιτης χρήσης προϊόντων δηλαδή, θα υπάρχουν τελικά και νομικές κυρώσεις γι’ αυτούς που το κάνουν.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *