TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΚινητό

Εξοικονόμηση μπαταρίας στο κινητό

Πόσες φορές μας έχει τύχει να θέλουμε να δώσουμε κάποια στοιχεία που έχουμε αποθηκευμένα στο κινητό ή να περιμένουμε ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή λίγο πριν τελειώσουμε πρώτοι την πίστα σ’ ένα δικτυακό παιχνίδι και ξαφνικά να κλείνει το κινητό επειδή δεν υπολογίσαμε σωστά τον χρόνο που απέμεινε στη μπαταρία του; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας και λιγότερη κατανάλωση της μπαταρίας του κινητού μας:

Η μεγαλύτερη κατανάλωση στη μπαταρία γίνεται από την ανοιχτή οθόνη του κινητού, ιδίως αν είναι στη μέγιστη φωτεινότητα. Σε λιγότερο φωτισμένους χώρους δεν μας είναι απαραίτητη η μεγάλη φωτεινότητα, οπότε μπορούμε να την ελαττώσουμε αρκετά. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε τη λειτουργία της φωτεινότητας στο αυτόματο, έτσι ώστε να αυξομειώνεται μόνη της ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος. Άλλο ένα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε την οθόνη να κλείνει όταν δε χρησιμοποιούμε το κινητό και μάλιστα γρηγορότερα από την αρχική της ρύθμιση.

Αν και είναι εντυπωσιακά τα κινούμενα wallpapers καταναλώνουν κι αυτά πολλή μπαταρία. Περιοριζόμαστε λοιπόν σε ένα λιτό background με λίγα και κατά προτίμηση σκούρα χρώματα.

Οι ήχοι και οι δονήσεις που κάνει το κινητό όταν το χρησιμοποιούμε, αλλά και όταν έρχονται ειδοποιήσεις, μηνύματα κ.α. εκτός του ότι είναι ενοχλητικοί και δημιουργούν νευρικότητα, καταναλώνουν και αρκετή ενέργεια της μπαταρίας. Τα απενεργοποιούμε λοιπόν κι αυτά από τις Ρυθμίσεις των Ήχων.

Μεγάλος παράγοντας αυξημένης κατανάλωσης της μπαταρίας είναι επίσης τα κάθε είδους δίκτυα. Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, σύνδεση δεδομένων, κ.α. αν μένουν συνέχεια ανοικτά, στραγγίζουν τη μπαταρία πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό πρέπει να θυμόμαστε πάντα να κλείνουμε όλες αυτές τις συνδέσεις, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Προτιμάμε οπωσδήποτε, για τη σύνδεση στο ίντερνετ, το Wi-Fi (αν υπάρχει διαθέσιμο), αντί για τη σύνδεση δεδομένων του δικτύου μας, η οποία καταναλώνει πολύ περισσότερο μπαταρία.

Αν δε θέλουμε να μπλέκουμε με τόσες ξεχωριστές ρυθμίσεις, στα περισσότερα κινητά είναι διαθέσιμες επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, τις οποίες θα βρούμε στην περιοχή Μπαταρία των Ρυθμίσεων. Με αυτές  μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας τη δραστηριότητα πολλών εφαρμογών και υπηρεσιών ή απενεργοποιώντας τις εντελώς, κόβοντας τα δίκτυα, τα οπτικά εφέ, τα χρώματα, τους ήχους και αφήνοντας μόνο τα βασικά (τηλέφωνο, ίντερνετ, ειδοποιήσεις, κ.α.). Για παράδειγμα σε πολλά κινητά της Samsung βρίσκουμε τη ρύθμιση Ultra Εξοικονόμηση Ενέργειας, σε κινητά Huawei τη ρύθμιση Υπερεξοικονόμηση ενέργειας, σε κινητά iPhone τη  Λειτουργία χαμηλής ισχύος.

Τέλος, ένας εύκολος τρόπος εξοικονόμησης μπαταρίας, είναι να κλείνουμε το κινητό τη νύχτα, όταν πηγαίνουμε για ύπνο κι αν βέβαια η δουλειά μας ή τα προσωπικά μας, δεν απαιτούν συνεχή διαθεσιμότητα. Μάλιστα πολλά κινητά παρέχουν τη ρύθμιση Αυτόματης Ενεργοποίησης και Απενεργοποίησης και μάλιστα τις ώρες που θέλουμε.

Η μεγιστοποίηση της ζωής της μπαταρίας του κινητού απαιτεί δυστυχώς έναν συνδυασμό περιορισμού και της χρήσης του σαν τηλέφωνο και των εφαρμογών που καταναλώνουν ενέργεια. Με την υιοθέτηση κάποιων από τους παραπάνω τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες μας και το είδος της χρήσης που κάνουμε στο κινητό, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο διπλάσιο ή και παραπάνω, κάτι που θα κάνει καλό και μακροπρόθεσμα στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *