TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Εναλλακτικές εφαρμογές κάμερας για κινητά

Όλα τα σύγχρονα κινητά smartphones που είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες φωτογράφησης, διαθέτουν και τις αντίστοιχες εφαρμογές. Πολλές από αυτές είναι πολύ απλές και χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες, ενώ άλλες στα ακριβότερα κυρίως κινητά προσφέρουν εκτεταμένες επιλογές τόσο στον έλεγχο της λήψης όσο και  στην επεξεργασία των φωτογραφιών.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι για τις ποιοτικές φωτογραφίες το μεγαλύτερο ίσως ρόλο παίζουν οι ποιοτικοί φακοί, ωστόσο μετά από αυτό υπάρχει ψηφιακή επεξεργασία για την δημιουργία του αποτελέσματος. Οι εναλλακτικές εφαρμογές κάμερας προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες, διευρυμένες επιλογές ρύθμισης και βελτιωμένη τελική επεξεργασία, με αποτέλεσμα καλύτερες και ποιοτικότερες φωτογραφίες.

Google Camera (GCam)

Η εφαρμογή της Google είναι από τις καλύτερες και πιο φιλικές για αρχάριους. Παράγει ευκρινείς εικόνες ενισχυμένες με λειτουργίες όπως HDR και με μικρό, αλλά αποτελεσματικό σύνολο χαρακτηριστικών, όπως αργή κίνηση, νυχτερινή λήψη, σταθεροποίηση βίντεο και πολλά άλλα. Το μόνο μειονέκτημα είναι η συμβατότητα, μια που διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για τα κινητά της εταιρείας στο Play Store (Nexus και Pixel με Android 7.1.1 και άνω). Ευτυχώς για όλους τους άλλους, προγραμματιστές κατάφεραν να τροποποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή και σε άλλα smartphones.  Αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση εδώ.

Camera MX

Μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς εφαρμογές κάμερας. Απλή και με ποικιλία έτοιμων λειτουργιών φωτογράφισης για διαφορετικές συνθήκες. Συνοδεύεται από ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας και πολλά ειδικά εφέ τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο.

Cymera Camera

Κι αυτή η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως στους απλούς χρήστες. Προσφέρει τις βασικές ρυθμίσεις φωτογράφησης όπως αυτόματη εστίαση, έλεγχο φωτεινότητας, ζουμ, χρονόμετρο κ.α. Η εφαρμογή ξεχωρίζει για τη σειρά εργαλείων μεταμόρφωσης, με τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε επιθυμητά ή να αφαιρέσουμε ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά από τις φωτογραφίες μας και να φαινόμαστε ψηλότεροι, πιο αδύνατοι και γενικά πιο όμορφοι.

Open Camera

Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φωτογραφικών μηχανών για σοβαρούς φωτογράφους με πλήθος χειροκίνητων ρυθμίσεων και εργαλείων (έκθεσης, ταχύτητας, ISO), αυτόματη σταθεροποίηση, χρονόμετρο, HDR, ενεργοποίηση λήψης με τη φωνή κ.α.
Η εφαρμογή είναι open source, εντελώς δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις και επιπλέον αγορές.

ProCam X ( HD Camera Pro )

Άλλη μια εφαρμογή για προχωρημένους φωτογράφους, η οποία θα μεταμορφώσει το κινητό μας σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφική μηχανή DSLR. Υποστηρίζει αντιστάθμιση έκθεσης, ISO, ταχύτητα κλείστρου, εστίαση, ισορροπία λευκού, επίσης φωτογραφίες RAW, βελτιωμένο HDR, ζωντανό ιστόγραμμα και πολλά άλλα. Δεν είναι βέβαια δωρεάν αλλά γι’ αυτά που προσφέρει δεν είναι πολλά τα 4,39€.

Υπάρχουν και πολλές άλλες εφαρμογές φωτογραφίας για κινητά οι οποίες συνδυάζουν ευχρηστία και απλότητα αλλά και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά και χειροκίνητους ελέγχους για πιο σοβαρούς χρήστες. Πρέπει τέλος να ξέρουμε ότι ανάλογα με τον τύπο του κινητού και του επεξεργαστή του, καθώς επίσης και με την έκδοση του Android, πολλές από τις λειτουργίες των εναλλακτικών εφαρμογών κάμερας για κινητά, μπορεί να μην είναι διαθέσιμες.

Δείτε πώς βρίσκουμε τα Τα καλύτερα κινητά για φωτογραφίες

Δείτε και πώς τραβάμε Καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *