TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Αγορές

Συμβουλές για σωστές αγορές

Η καταναλωτική μας συμπεριφορά καθορίζει την οικονομική μας κατάσταση. Και δεν είναι κρυφό, ότι πολλοί προσπαθούν να επηρεάσουν την πρώτη, για το κέρδος ή ακόμα και για την επιβίωσή τους.

Γνωρίζουμε όμως τώρα πια, ότι η οικονομική μας κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία μας. Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνουμε ότι ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής, που δεν επηρεάζεται από μόδες, καμπάνιες, πρότυπα, διαφημίσεις, κ.α., αλλά οι αγορές του εξαρτώνται μόνο από τις πραγματικές του ανάγκες, θα είναι ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.




Προτείνονται παρακάτω συμβουλές για αγορές με σωστή καταναλωτική συμπεριφορά:

  • Δεν αγοράζουμε παρορμητικά, αν υπάρχουν διαφόρων ειδών προσφορές.

Αναρωτιόμαστε κατ’ αρχήν, αν πραγματικά μας είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη αγορά. Τις πιο πολλές φορές πρόκειται για είδη που δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή που θα αντικατασταθούν με νεότερα μοντέλα.

  • Το φθηνότερο είναι αυτό που έχουμε.

Δεν αγοράζουμε, αν η συσκευή που ήδη έχουμε, διατηρεί τη λειτουργικότητά της. Αν έχει κάποια βλάβη, διερευνούμε αν επισκευάζεται (αν το κόστος είναι λογικό, αν υπάρχουν ανταλλακτικά, κ.α.) ή αν μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος γνωστός.

  • Ενημερωνόμαστε και συγκρίνουμε πριν αγοράσουμε.

Κάνουμε έρευνα αγοράς είτε επιτόπια είτε στο ίντερνετ για να μάθουμε τα χαρακτηριστικά των συσκευών, τις τιμές τους, τις εμπειρίες και τις αξιολογήσεις άλλων χρηστών.

  • Δεν κάνουμε συναισθηματικές αγορές.

Για να υποστηρίξουμε κάποιο συγγενή μας, φίλο ή γείτονα (τις περισσότερες φορές θα μας εκμεταλλευτούν), εκτός αν προσφέρουν κάτι παραπάνω (ευκολίες πληρωμής, προσφορές και εκπτώσεις, γρήγορη ανταπόκριση σε προβλήματα, δωρεάν σέρβις). Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών Θράκης και νησιών ανατολικού Αιγαίου ψωνίζουν αγαθά και υπηρεσίες από Βουλγαρία και Τουρκία εδώ και πολύ καιρό με επιτυχία και με κέρδος για τα οικονομικά τους.

  • Ψάχνουμε για την πιο αξιόλογη αγορά στην κατηγορία τιμών που θέλουμε να κινηθούμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Ψάχνουμε για τις καλύτερες τιμές με βάση τα χαρακτηριστικά των συσκευών που ενδιαφερόμαστε και που χρειαζόμαστε και όχι είδη ανώτερων χαρακτηριστικών που δεν θα τα χρειαστούμε, ούτε βέβαια χαμηλότερων από όσα θέλουμε.




Το βέβαιο είναι ότι σωστός καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται χρόνος, ενασχόληση, μελέτη. Μπορούμε να το δούμε (το ψάξιμο χαρακτηριστικών, τιμών, ευκαιριών) σαν ένα πρόσκαιρο χόμπι, και όσο καιρό διαρκέσει να το απολαύσουμε. Πολλές φορές μάλιστα, η απόλαυση της αναζήτησης της καλύτερης αγοράς, μπορεί να υπερβεί και την απόλαυση της χρήσης του προϊόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *