TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΔραστηριότητεςΕπικαιρότητα

10 δημιουργικές δραστηριότητες όταν μένουμε σπίτι

Είναι πολύ εύκολο στην πρωτόγνωρη έως τρομακτική κατάσταση που βιώνουμε τούτο τον καιρό, να πέσουμε σ’ ένα τέλμα παθητικότητας και αδράνειας. Αυτό  το υποστηρίζουν, αν δεν το επιδιώκουν κιόλας, η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα του ίντερνετ, τα οποία επιδιώκουν να μην ασχολούμαστε με τίποτα άλλο, με απώτερο σκοπό βέβαια την άνοδο της κίνησης τους και των διαφημιστικών τους εσόδων.

Η αδράνεια σε συνδυασμό με το φόβο μπορεί να μας οδηγήσουν εύκολα σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως στην ένταση με τους οικείους μας, στη μελαγχολία, στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας τροφών ή και ποτών. Στο σάιτ μας από πάντα υποστηρίζαμε τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου μας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και δείχναμε τρόπους για να το επιτυγχάνουμε

Ας δούμε μερικούς από αυτούς, για να περνάμε πιο ευχάριστα και δημιουργικά τον πολύ χρόνο μας που απαιτείται να μένουμε στο σπίτι:

Φυσική κατάσταση

Βασική προτεραιότητα θα είναι, να υπάρχει το ”νους υγιής εν σώματι υγιεί”,  θα πρέπει δηλαδή να διατηρήσουμε τη σωστή φυσική μας κατάσταση ή να την αποκτήσουμε. Αυτό επιτυγχάνεται αρχικά με τη σωστή διατροφή αλλά και με την σωστή άσκηση. Αφού δεν μπορούμε να πάμε στο γυμναστήριο, μπορούμε να βρούμε στο youtube πληθώρα σχετικών βίντεο κάνοντας αναζήτηση για ‘personal training ή  ‘workout at home’.

Μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξάσκησης που διατίθεται είτε online είτε σαν  εφαρμογή στο κινητό ή στο τάμπλετ με ολοκληρωμένα προγράμματα, είναι η Sworkit , η οποία περιλαμβάνει σετ ασκήσεων, το είδος και η διάρκεια των οποίων μπορούν να επιλεγούν. Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα σειρές από ασκήσεις βάσει κάποιων παραμέτρων (χρόνου, δυσκολίας ηλικίας) που έχουμε δώσει από πριν.

Δείτε και το άρθρο μας για Εφαρμογές για άσκηση και fitness, με εφαρμογές άσκησης διατροφής  και αθλητισμού για κινητά.

Παρακολούθηση ταινιών και σειρών

Μια από τις κυριότερες μορφές ψυχαγωγίας είναι βέβαια οι κινηματογραφικές ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, τις οποίες θα προμηθευτούμε με διάφορους τρόπους. Είτε μέσα από streaming πλατφόρμες, όπως το Netflix,  με συνδρομή, είτε κατεβάζοντας τις στον υπολογιστή μας μέσω torrents, είτε παρακολουθώντας την προβολή τους online.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλους τους τρόπους παρακολούθησης και κατεβάσματος ταινιών και σειρών στο άρθρο μας Κατέβασμα και προβολή ταινιών.

Διάβασμα βιβλίων

Αν και όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων από μικρούς και μεγάλους, οι περισσότεροι παρασυρμένοι από το λαμπερό και εύκολο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, αναβάλλουν το διάβασμά τους για τις διακοπές του καλοκαιριού. Τώρα λοιπόν που η έλλειψη χρόνου δεν είναι πια δικαιολογία είναι ευκαιρία να επιλέξουμε μερικούς τίτλους βιβλίων για διάβασμα. Τα κλειστά καταστήματα και η απαγόρευση εξόδου δεν αποτελούν ούτε αυτά εμπόδιο, μια που οι περισσότεροι τίτλοι κυκλοφορούν πια και σε ψηφιακή μορφή (e-books) και μάλιστα αρκετά φθηνότερα από τα τυπωμένα. Κυκλοφορούν επίσης και πολλά δωρεάν e-books που θα τα βρούμε με σχετική αναζήτηση στο ίντερνετ.

Τα ψηφιακά βιβλία θα τα διαβάσουμε είτε στον υπολογιστή με ένα πρόγραμμα ανάγνωσης pdf είτε στο τάμπλετ ή και στο κινητό ανάλογα με τον τρόπο προμήθειάς τους. Υπάρχουν επίσης και ειδικές συσκευές Ebook readers, με καλύτερες και πιο ξεκούραστες οθόνες για διάβασμα.

Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματικές και προσωπικές. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι μόνο με μαθήματα σε φροντιστήριο ή με ιδιαίτερα, θα φτάσουμε στο σημείο να γνωρίζουμε επαρκώς μια ξένη γλώσσα, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε ή και για να δώσουμε εξετάσεις για την απόκτηση κάποιου πτυχίου. Ευτυχώς, το ίντερνετ, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μας διευκολύνει στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, κάνοντας τη διαδικασία πιο προσιτή, πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες για μαθήματα ξένων γλωσσών, από τις οποίες άλλες είναι δωρεάν και άλλες με πληρωμή.

Αυτή που θεωρείται η πιο δημοφιλής, καλύτερη και πιο βατή για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους και μάλιστα προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις δυνατότητές της είναι η Duolingo, η οποία διατίθεται τόσο διαδικτυακά (στον browser), αλλά και σαν εφαρμογή για φορητές συσκευές iPhone και Android.

Εκμάθηση χρήσιμων δεξιοτήτων

Κάθε άνθρωπος διαθέτει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια ταλέντα, τα οποία οι περισσότεροι παρασυρμένοι από τις επαγγελματικές και οικογενειακές μέριμνες τα εγκαταλείπουν. Πολλοί δεν ξέρουν καν ότι τα έχουν, καθώς δεν βρέθηκαν σε περιβάλλον κατάλληλο για να τα αξιοποιήσουν. Τώρα λοιπόν και με τη βοήθεια του ίντερνετ, όλοι έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τις κρυφές προτιμήσεις τους, σε βαθμό βέβαια που αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο σπίτι.  Οι επιλογές είναι άπειρες (φωτογραφία, προγραμματισμός, μαγειρική, ζωγραφική, χειροποίητες κατασκευές, και πολλά άλλα) και το youtube γεμάτο από σχετικά βίντεο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή αναζήτηση και βέβαια αν υπάρχει και η γνώση αγγλικών διευρύνουμε περισσότερο τη γκάμα επιλογών μας.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών μαθημάτων, με δωρεάν ή επί πληρωμή μαθήματα, από τις οποίες το Udemy είναι μία από τις καλύτερες με πάνω από 24 εκατομμύρια χρήστες, 35.000 εκπαιδευτές και πάνω από 80.000 μαθήματα.

Δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο ή μαθημάτων

Αν ήδη είμαστε κάτοχοι κάποιων από τις δεξιότητες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, τότε μπορούμε να γίνουμε αυτοί που παραδίδουν ή δημιουργούν τα μαθήματα για τους άλλους. Στην αρχική του μορφή το πρότζεκτ αυτό δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα κινητό με κάμερα κι ένα λογαριασμό στο youtube. Αργότερα και αν υπάρχει ανταπόκριση, μπορούμε να αγοράσουμε καλύτερο εξοπλισμό (κάμερα, μικρόφωνα, φωτιστικά, κ.α.), να συνεργαστούμε με άλλες ειδικότητες, και να τοποθετήσουμε τα μαθήματα είτε σε μια εκπαιδευτική πλατφόρμα όπως το Udemy, που αναφέρθηκε παραπάνω είτε δημιουργώντας κι ένα προσωπικό blog, τα οποία θα απαιτούν όμως περισσότερο χρόνο ενασχόλησης, αλλά στο τέλος μπορεί να καταλήξουμε να έχουμε και κάποια έσοδα.

Συντήρηση συσκευών

Καλό είναι τώρα που έχουμε χρόνο, να συντηρήσουμε τις συσκευές μας. Να καθαρίσουμε το κινητό και τον υπολογιστή. Να ελέγξουμε το κινητό για παλιά βίντεο και φωτογραφίες, να σβήσουμε όσα δε χρειαζόμαστε και να μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε υπολογιστή ή εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Να προστατέψουμε όλα τα αρχεία μας δημιουργώντας σε εξωτερικά μέσα αντίγραφα ασφαλείας ή δημιουργώντας λογαριασμό και ανεβάζοντάς τα για backup σε Υπηρεσίες δωρεάν αποθήκευσης αρχείων στο ίντερνετ.

Παίξιμο παιχνιδιών

Μετά από όλες τις προηγούμενες σοβαρές δραστηριότητες, όλοι χρειαζόμαστε λίγη χαλάρωση και τα σημερινά παιχνίδια μπορούν να μας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης. Η πιο εύκολη λύση είναι βέβαια τα παιχνίδια για το κινητό, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Τα καλύτερα παιχνίδια για κινητά.

Επικοινωνία με συγγενείς και φίλους

Στην εποχή της απρόσωπης επικοινωνίας μέσω αναρτήσεων, links και likes, καλό είναι να επικοινωνούμε πραγματικά και μέσω παραδοσιακών μέσων ή αν υπάρχει η δυνατότητα και μέσω βιντεοκλήσεων με τους συγγενείς και φίλους μας και να μιλάμε πραγματικά για αρκετή ώρα συζητώντας για την καθημερινότητά μας, για τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες μας. Αυτό θα είναι πολύ καλό για μας, αλλά ευεργετικό για τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, που δεν έχουν άλλο τρόπο επαφών.

Ενέργειες διαχείρισης δεδομένων σε περίπτωση αρρώστιας

Τέλος αν και είναι άβολο, δεν είναι κακό να προβλέψουμε τι θα γίνει με την ψηφιακή παρουσία μας και κάθε είδους δεδομένα μας. αν αρρωστήσουμε και δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Ενέργειες προετοιμασίας σε περίπτωση θανάτου ή μακρόχρονης αδυναμίας παρουσιάζονται στο άρθρο μας Ψηφιακή κληρονομιά – Διαχείριση δεδομένων μετά θάνατο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *