TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΕπικαιρότηταΚινητό

Τι είναι οι κωδικοί QR;

Τα έχουμε δει σε προϊόντα, σε περιοδικά, σε διαφημιστικά φυλλάδια, σε καταστήματα και εστιατόρια, σε περιοδικά και εφημερίδες, στο διαδίκτυο. Τα τετραγωνάκια με γραμμές και τελείες, που πρέπει να σαρώσουμε με το κινητό για να αποκαλύψουν τις πληροφορίες τους, λέγονται κωδικοί QR (QR codes) και έχουν πολλές χρήσεις (πληροφοριακές, διαφημιστικές, κ.α.).

Οι κωδικοί QR (Quick Response – γρήγορη ανταπόκριση) είναι η εξέλιξη του παλιού γραμμικού κώδικα barcode και αποτελούνται από εικονοστοιχεία αντί για γραμμές. Σε αντίθεση όμως με το barcode, οι κωδικοί QR περιέχουν περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες, παρουσιάζουν πολύ λιγότερα σφάλματα και είναι πολύ ευκολότεροι στην ανάγνωση.

 Όλα αυτά οδήγησαν στη μεγάλη δημοτικότητά τους. Πολλοί από μας τους έχουν σκανάρει για να μεταφερθούν σε μια σελίδα ίντερνετ, να ανοίξουν ένα χρήσιμο έντυπο, να βρουν στοιχεία επικοινωνίας. Χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως:

  • Πάνω στις επαγγελματικές κάρτες για να προστίθενται αυτόματα τα στοιχεία επικοινωνίας μας στις επαφές των κινητών.
  • Σε συσκευασίες προϊόντων για να βρίσκουν οι καταναλωτές πρόσθετα στοιχεία π.χ. συνταγές φαγητών, προσφορές κ.α.
  • Σε εστιατόρια και καφετέριες, για άνοιγμα του μενού τους στο κινητό ή για αυτόματη σύνδεση στο wifi.
  • Σε όλων των ειδών τα καταστήματα για άνοιγμα των σάιτς τους και των κοινωνικών δικτύων τους.
  • Σε διαφημιστικά έντυπα και αφίσες για προβολή εκδηλώσεων, γεγονότων, προϊόντων με περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Σε ενημερωτικά έντυπα περιοδικά ή εφημερίδες παρέχοντας βελτιωμένη εμπειρία αλληλεπιδράσεων με τους αναγνώστες.

και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις που συνεχώς αυξάνονται και βελτιώνονται.

Οι κωδικοί QR σκανάρονται και εμφανίζουν τις πληροφορίες τους μέσω της εφαρμογής της κάμερας στα iPhone και μέσω του Google Lens και της κάμερας στις συσκευές με Android. Αν σε κάποιο κινητό αυτά δεν λειτουργούν, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ανάγνωσης κωδικών QR και barcodes,όπως οι Σαρωτής QR & Barcode, Συσκευή ανάγνωσης QR & γραμμικού κώδικα, Extreme QR code reader & QR code scanner app.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, το ίδιο και οι απαιτήσεις και οι τάσεις του κοινού. Έτσι και οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι φορείς, πρέπει να προσαρμόζονται και να τις ακολουθούν για να παραμένουν καινοτόμοι, σύγχρονοι και ελκυστικοί προς τους πελάτες τους. Οι κωδικοί QR με τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον (μειώνοντας τα απορρίμματα χαρτιού), αλλά και προς το χρήστη, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο άρθρο μας Δημιουργία QR codes, δείχνουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας κωδικούς.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *