TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Πώληση μαθημάτων και ασκήσεων

Οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί θυμούνται την εποχή που είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα φωτοτυπικά μηχανήματα. Πόσο πιο εύκολη έγινε η δουλειά τους, όταν δε χρειαζόταν να ετοιμάζουν και να γράφουν στον πίνακα ασκήσεις κάθε μέρα. Τις είχαν έτοιμες στο φάκελό τους από προηγούμενες εκτυπώσεις ή χρησιμοποιούσαν τις σχετικές εκδόσεις που ακόμη κυκλοφορούν και έβγαζαν τις πολυσυζητημένες φωτοτυπίες.

Η ψηφιακή εξέλιξη του ίντερνετ χτύπησε και αυτόν τον τομέα και σήμερα οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναζητούν στο Google τον τίτλο του μαθήματος που θέλουν και επιλέγουν από πληθώρα ασκήσεων, παρουσιάσεων βίντεο για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι εξελίξεις όμως δε σταματούν και ένα νέο μοντέλο αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά, αρχικά συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι παρόμοιου τύπου με τα stores του Android και iOS, στα οποία κάποια μεγάλη εταιρεία αναλαμβάνει να προβάλλει, να προωθεί και να πουλά το περιεχόμενο που δημιουργούν κάποιοι ανεξάρτητοι ταλαντούχοι χρήστες, πληρώνοντας τους για κάθε πώληση και κρατώντας κι ένα ποσοστό για τις υπηρεσίες της.

Στη δική μας περίπτωση των μαθημάτων και των ασκήσεων, η Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει εισάγει μια πλατφόρμα πώλησης εκπαιδευτικού περιεχομένου με την ονομασία Amazon Ignite.  Το υλικό (ασκήσεις, παρουσιάσεις, μαθήματα, ετικέτες, αφίσες, κ.α.) κατασκευάζεται από εκπαιδευτικούς ή άλλους δημιουργούς και ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Αφού ελεγχθεί από την εταιρεία, δημοσιεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και κατεβαίνει, αφού πληρωθεί σε χαμηλή συνήθως τιμή, για να αξιοποιηθεί από άλλους εκπαιδευτικούς, σχολεία ή και οικογένειες.

Μπορούν να πουληθούν αρχεία Office (Word, PowerPoint και  Excel) και αρχεία pdf, τα οποία είναι πρωτότυπα, έχουν δημιουργηθεί από τους εκπαιδευτικούς που τα ανεβάζουν και διαθέτουν τα δικαιώματα για αυτά. Περιλαμβάνονται όλα τα μαθήματα όπως μαθηματικά, γλωσσικά, τεχνολογία, επιστήμη, κ.α. Όπως και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά καταστήματα, σε κάθε έκδοση περιλαμβάνονται προεπισκόπηση του υλικού, κριτικές πελατών και προτάσεις και άλλων αγορών. Προς το παρόν το Amazon Ignite δέχεται δημιουργούς μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο με πρόσκληση.

Η ιδέα τουλάχιστον για το εξωτερικό δεν είναι καινούργια. Ήδη στην ίδια χώρα, υπάρχει ένα πολύ επιτυχημένο παρόμοιο σάιτ, το Teachers Pay Teachers, στο οποίο υπάρχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο. Σε αυτό μπορούν να εγγραφούν δημιουργοί από όλο τον κόσμο και να πληρώνονται για τις πωλήσεις τους μέσω PayPal. Ήδη συμμετέχουν με έργα τους σε αυτό και αρκετοί Έλληνες εκπαιδευτικοί.  Έχουμε επίσης αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας, για τα Ψηφιακά σχολεία στη Μόσχα – Moscow Online School, στο οποίο προβλέπεται και επιχορήγηση για τους δημιουργούς μαθημάτων.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στην ιδέα της αγοράς ψηφιακού περιεχομένου (Netflix, Spotify, Apple Music, κ.α.) δεν είναι καθόλου απίθανο και άλλοι τομείς να ακολουθήσουν. Όποιοι λοιπόν αισθάνονται ότι έχουν πρωτότυπες ιδέες κατασκευής ασκήσεων και μαθημάτων, ας αρχίσουν να ετοιμάζονται. Ακόμα και η γνώση του PowerPoint και του Word είναι αρκετή για αρχή.

Στο techteacher.gr υπάρχει άρθρο για την Κατασκευή τεστ και ασκήσεων με το Word και αρκετά άρθρα για την εκμάθηση του PowerPoint και τη χρήση του στην κατασκευή γραφικών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *