TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΕπικαιρότηταΚινητό

Οι καλύτερες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας

Μια από τις τελευταίες τεχνολογίες που βρίσκουμε στα εξελιγμένα κινητά, είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality στα αγγλικά και AR για συντομία), στην οποία τεχνητά ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπάρχον περιβάλλον, δίνοντας και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης στο χρήστη.  Η τεχνολογία αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται από πολλές εταιρείες με πολλές διαφορετικές εφαρμογές και όχι μόνο για κινητά. Η Google επενδύει πολύ στην  Επαυξημένη Πραγματικότητα κι ένα τρόπο χρήσης αυτής είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας Google 3D ζώα.

Έχουν δημιουργηθεί πολλές πρωτότυπες, χρήσιμες αλλά και διασκεδαστικές εφαρμογές που κάνουν χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας και δημιουργούνται συνεχώς και νέες. Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές από τις πιο γνωστές:

Just a Line

(Android,iOS)

Και αυτή η εφαρμογή είναι δημιουργία της Google. Σε αυτή σχεδιάζουμε εικονικές γραμμές με το κινητό στο περιβάλλον γύρω μας, τις οποίες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν παιχνίδι ή να τις μοιραστούμε και να συνεργαστούμε στη σχεδίαση με άλλους χρήστες, ταυτόχρονα Android και iOS.

BBC Civilisations AR

(Android, – iOS)

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα βρίσκει εξαιρετικές χρήσεις στην εκπαίδευση. Η εφαρμογή BBC Civilisations AR μας δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε και να εξερευνήσουμε διάφορα ιστορικά αντικείμενα (να περιστρέψουμε ή να αλλάξουμε το μέγεθός τους, να δούμε και να ακούσουμε πληροφορίες, ακόμη και να δούμε στο εσωτερικό τους με μια λειτουργία ακτίνων Χ). Υπάρχουν περισσότερα από 30 ιστορικά αντικείμενα για μελέτη, για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και για τα μουσεία.

SketchAR

(Android, – iOS)

Μέσω της κάμερας του smartphone, εμφανίζεται ένα σκίτσο AR στο χαρτί ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια μπροστά μας. Με ένα μολύβι σχεδιάζουμε στο χαρτί, ακολουθώντας τις εικονικές γραμμές που βλέπουμε στο κινητό, βήμα προς βήμα. Είναι δηλαδή αρχικά μια εφαρμογή εκμάθησης σχεδίου, αλλά μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα και πολλά άλλα διασκεδαστικά πράγματα.

YouCam Makeup

(Android, – iOS)

Το YouCam Makeup είναι μια εφαρμογή δοκιμής μακιγιάζμε την οποία βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πάνω στο πρόσωπό μας, τις αλλαγές από διάφορους τύπους και μάρκες κραγιόν, βαφής ματιών – μαλλιών, μάσκαρα, κ.α.)

Froggipedia

(Android, – iOS)

https://www.youtube.com/watch?v=MhI49AefyJY

Η Froggipedia είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μας βοηθά να εξερευνήσουμε με διασκεδαστικό τρόπο τον κύκλο ζωής ενός βατράχου, από την αρχή του ως αυγό έως την πλήρη ανάπτυξη. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παρατηρούμε μια διαφανή εικόνα ενός ζωντανού βατράχου, καθώς και να διαχωρίσουμε και να τεμαχίσουμε περαιτέρω τον βάτραχο, για να δούμε τα ξεχωριστά ργανα και συστήματά του. Δυστυχώς, η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για iOS.

Ink Hunter

(Android, – iOS)

Το Ink Hunter μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε σχέδια για τατουάζ, τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε εικονικά και με πολύ μεγάλη αληθοφάνεια, σε οποιαδήποτε θέση και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος θέλουμε.

Knightfall AR

(Android, – iOS)

Το Knightfall AR είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, του οποίου το πεδίο μάχης είναι οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια του σαλονιού ή του δωματίου μας.  Ο σκοπός του είναι να προστατέψουμε τα τείχη μας από εχθρικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας όπλα όπως βέλη και καταπέλτες.

Pokémon GO

(Android, – iOS)

Το πρώτο παιχνίδι που γνώρισε σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες την Επαυξημένη Πραγματικότητα και δημιούργησε μια μανία όταν εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια. Το Pokémon GO αναγκάζει τους παίκτες  να βγουν έξω, να περπατήσουν και να ψάξουν για να βρουν κρυμμένα Pokémon σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ingress Prime

(Android, – iOS)

Το Ingress Prime είναι ένα παιχνίδι MMO (Massively multiplayer online ) που παίζεται online από ομάδες πολλών παικτών. Υπάρχουν  δύο φατρίες – Enlightened και Resistance – που αγωνίζονται για τον έλεγχο εικονικών περιοχών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ολοκληρωμένος τίτλος στρατηγικής που στηρίζεται στην επιστημονική φαντασία.

IKEA Place

(Android, – iOS)

Από τα γνωστά καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, έρχεται η εφαρμογή αυτή, για να μας βοηθήσει να τοποθετήσουμε εικονικά στους χώρους του σπιτιού μας τα έπιπλα που μας ενδιαφέρουν, για να ελέγξουμε πώς φαίνονται, να κάνουμε αλλαγές ειδών ή χρωμάτων και να αποφασίσουμε και να αποφασίσουμε πιο εύκολα για την αγορά τους.

Πολλές ακόμα ευφάνταστες εφαρμογές υπάρχουν, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, των παιχνιδιών και των αγορών. Αν ενδιαφερόμαστε, πριν τις χρησιμοποιήσουμε ή πριν αγοράσουμε το νέο μας κινητό, θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι συμβατό με την τεχνολογία ARCore της Google, στη σελίδα της εταιρείας  ARCore supported devices.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *