TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΕπικαιρότητα

Νέες τεχνολογίες στο σχολείο

Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την διδασκαλία και τη μάθηση και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προετοιμάσουν τους μαθητές για έναν κόσμο επιταχυνόμενης τεχνολογικής αλλαγής. Σ’ αυτό το άρθρο παρουσιάζονται νέες τεχνολογικές τάσεις, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους στην αυριανή σχολική τάξη.



Wearable (Φορετή) τεχνολογία

wearablesΟλοένα και περισσότερο, οι νέες συσκευές «φοριούνται» πάνω μας. Συσκευές όπως κάμερες, έξυπνα ρολόγια (smartwatches), γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, κ.α. Αυτές οι τεχνολογίες γίνονται φθηνότερες και απλούστερες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στη σχολική τάξη.

Υπάρχουν ορισμένες προφανείς χρήσεις σε περιπτώσεις που χρειάζεται σύλληψη και καταγραφή δεδομένων, όπως στη φυσική αγωγή ή κατά τη διάρκεια ενός πειράματος στις φυσικές επιστήμες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη Γεωγραφία για εικονικές περιηγήσεις, στη δημιουργία χαρτών κ.α.

Interactive Flat Panels (Μεγάλες οθόνες αφής)

Interactive_Flat_PanelΠάρα πολλά σχολεία έχουν πια εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες, με αρκετές όμως δυσκολίες στη χρήση και ανάμεικτα μαθησιακά αποτελέσματα. Το πιο κοινό πρόβλημα αφορούσε την εξοικείωση και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την έλλειψη κατάλληλου υλικού συνδεδεμένου με τα αναλυτικά προγράμματα.

Πολλές από αυτές τις συσκευές τώρα έχουν παλιώσει και χρειάζονται αντικατάσταση. Οι μεγάλες οθόνες αφής είναι πολύ ευκολότερες στην εγκατάσταση και τη χρήση (απλώς μεγάλα τάμπλετ), δεν χρειάζονται τη συνοδεία προτζέκτορα (λιγότερη καλωδίωση), λειτουργούν καλύτερα σε φωτεινά περιβάλλοντα και έχουν μια πολύ καλύτερη διάρκεια ζωής από τους διαδραστικούς πίνακες. Ακόμα βέβαια είναι αρκετά ακριβές (οι τιμές τους κυμαίνονται πάνω από τις 3000€) αλλά είναι αναμενόμενο ότι θα μειώνονται στο μέλλον.

Βίντεο για μάθηση και για αξιολόγηση

video_in_schoolΤα βίντεο χρησιμοποιούνται σήμερα σαν εποπτικά μέσα, για την κατανόηση και την εμβάθυνση των σχετικών θεμάτων. Πολλοί εκπαιδευτικοί πειραματίζονται με μοντέλα αντίστροφης τάξης (flipped classroom), έχοντας πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν δικά τους εκπαιδευτικά βίντεο, μια που σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές (laptop, tablet ή κινητό), έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν βίντεο υψηλής ποιότητας.

Στο μέλλον αντί για απλές προβολές, τα βίντεο θα χρησιμοποιούνται επίσης σαν ομαδοσυνεργατικές δημιουργίες από μαθητές, αντί για γραπτές εργασίες.

3D Εκτύπωση

3D-printer 1Οι εκτυπωτές που εκτυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα, χρησιμοποιούνται ήδη από εταιρείες ή σχολές επεξεργασίας στερεών υλικών (ξύλου ή μετάλλου). Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο για τα μαθήματα της γεωμετρίας, της γεωλογίας ή και των καλλιτεχνικών. Η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών εξακολουθεί να είναι σχετικά αργή και δαπανηρή ακόμα, αλλά όπως όλες οι τεχνολογίες, αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.

 

 

Ρομποτική και Drones

roboticsΗ Ρομποτική χρησιμοποιείται ήδη για την εκμάθηση προγραμματισμού και την επίλυση προβλημάτων σε πολλά σχολεία. Διοργανώνονται διαγωνισμοί και υπάρχουν πολλοί φορείς που προωθούν τη χρήση της στην εκπαίδευση.

 

 

 

 

drones_in_schoolΤα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως στην τοπογραφία και την μελέτη του περιβάλλοντος, την επιθεώρηση των υποδομών, την επίβλεψη των μαθητών στο διάλειμμα, στην εκδρομή και στα διαγωνίσματα, την αποστολή δεμάτων μεταξύ κτιρίων ενός εκπαιδευτικού συγκροτήματος.

 

Ψηφιακή σχολική τσάντα

digital booksΟι μαθητές αντί για τη σχολική τσάντα ή σακίδιο θα φέρνουν τις δικές τους συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ, κινητά). Σε αυτές θα έχουν όλη τη σχολική τους ύλη και θα διαβάζουν και θα κάνουν τις ασκήσεις τους όπου βρίσκονται και όποτε θέλουν. Αυτό θα μειώνει το βάρος που θα μεταφέρουν αλλά και τους πόρους που θα απαιτούνται για την εκτύπωση και τη διανομή κάθε χρόνο νέων βιβλίων. Επίσης θα είναι πιο εξοικειωμένοι και πιο προσεκτικοί με τις συσκευές τους. Απ’ την άλλη  θα προκύψουν ζητήματα σχεδιασμού, χωρητικότητας και ταχύτητας των ασύρματων δικτύων, ασφάλειας και ελέγχου της online συμπεριφοράς των μαθητών και της προσοχής τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Εργασία και αποθήκευση στο cloud

cloud_schoolΣε συνδυασμό με το προηγούμενο, η  εκπαίδευση θα γίνεται «διάχυτη», θα συνδέεται όλο και λιγότερο με συγκεκριμένα κτίρια και αίθουσες. Οι εργασίες θα γίνονται και θα αποθηκεύονται online. Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους μαθητές και τους δασκάλους απ’ αυτό. Θα μπορούν να εργαστούν απ’ όπου θέλουν, όποτε θέλουν, για όσο θέλουν, μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους. Τα δεδομένα δεν μπορεί να χαθούν ή να ξεχαστούν και μπορούν πάντα να ανακτηθούν ή να αναθεωρηθούν. Οι ανάγκες για αναβάθμιση ελαττώνονται και ο εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι τελευταίας γενιάς.

 



Η τεχνολογία αλλάζει και βελτιώνει πολλές πλευρές της ζωής μας, το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να ενισχύουν το έργο τους με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο τους. Αρκεί αυτό να μην είναι αυτοσκοπός αλλά να έχουν μελετηθεί σωστά οι ανάγκες, σχεδιαστεί εμπεριστατωμένα (οικονομικά και τεχνικά) οι αναβαθμίσεις και οι αγορές, για να αξιοποιηθούν πλήρως και χωρίς προβλήματα.teacher-using-technology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *