TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο

Τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο πού είδαμε σε παλαιότερο άρθρο, προσφέρουν βασικές λειτουργίες επεξεργασίας βίντεο και έχουν αρκετούς περιορισμούς, όπως έλλειψη δυνατοτήτων, λιγότερες ρυθμίσεις, χαμηλότερες ταχύτητες, υποστήριξη λίγων δημοφιλών μορφών βίντεο κ.α., με σκοπό βέβαια να αγοραστούν οι ολοκληρωμένες τους εκδόσεις. Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει η επεξεργασία βίντεο και θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρότερα με αυτή, τότε καλό είναι να προμηθευτούμε κάποιο ισχυρότερο πρόγραμμα από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των ημιεπαγγελματικών (prosumer), τα οποία κοστίζουν από 50€ ως 100€ περίπου, ανάλογα με την έκδοση και την έκπτωση της κάθε εταιρείας. Για μια βασική επεξεργασία βίντεο, θα έχουμε σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα από όλα τα παρακάτω προγράμματα. Θα επιλέξουμε ανάλογα με τις πρόσθετες δυνατότητές τους (περισσότερα εφέ, απλούστερο περιβάλλον για αρχαρίους, ταχύτητα επεξεργασίας, κ.α.):


CyberLink PowerDirector

video_editing_CyberLink_PowerDirector

Αναμφισβήτητα το καλύτερο και ταχύτερο (και στην επεξεργασία αλλά και στο χρόνο παραγωγής – rendering – του τελικού βίντεο), με εύκολο και κατανοητό περιβάλλον χωρίς να του λείπουν δυνατότητες. Υποστήριξη ανάλυσης βίντεο 4Κ ultra-HD και βίντεο 360 μοιρών, συγχρονισμός βίντεο του ίδιου γεγονότος από πολλαπλές κάμερες, σταθεροποίηση «κουνημένων» σκηνών, πολλά εφέ, τίτλοι, μεταβάσεις, επεξεργασία ήχων. Διαθέτει τέλος ένα πολύ πλούσιο φόρουμ για βοήθεια καθώς και για κατέβασμα βοηθητικών πρόσθετων, εφέ, βίντεο, ήχων, που δημιουργούνται από χρήστες και εμπλουτίζουν το πρόγραμμα.

Corel VideoStudio

video_editing_Corel_VideoStudio

Ιδανικό για αρχάριους  απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες με περιορισμένες δεξιότητες που θέλουν να κάνουν βίντεο για φίλους, συγγενείς ή να το μοιραστούν online. Έχει βέβαια όλα τα βασικά εργαλεία που αναζητούμε σε αυτή την κατηγορία, όπως εφέ, μεταβάσεις, τίτλους, αυτόματη δημιουργία βίντεο, υποστήριξη πολλαπλών καμερών και βίντεο 360 μοιρών. Δέχεται τα περισσότερα είδη βίντεο.

Pinnacle Studio

video_editing_Pinnacle_Studio

Προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες (περισσότερα από 1.800) από εφέ, τίτλους, μεταβάσεις, αντικείμενα και πρότυπα, τα οποία δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα και την ευελιξία δημιουργίας πολύπλοκων έργων. Πολύ χρήσιμο επίσης είναι ένα έτοιμο δοκιμαστικό project που βλέπουμε ανοίγοντας αρχικά το πρόγραμμα,  για να το μελετήσουμε και να κατανοήσουμε το τρόπο που εργαζόμαστε.

Adobe Premiere Elements

video_editing_Adobe-Premiere-Elements

Από την  εταιρεία που δημιουργεί και το κορυφαίο επαγγελματικό Adobe Premier Pro. το Premiere Elements δίνει βάρος στην απλότητα, στην καθοδήγηση (με τη λειτουργία Guided Edit) και στον αυτοματισμό των λειτουργιών του. Διαθέτει και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες δυνατότητες, του λείπουν όμως  κάποια χαρακτηριστικά όπως το multicam και υστερεί σε ταχύτητα, ευελιξία και υποστήριξη για νέους τύπους περιεχομένου.

Magix Movie Edit

video_editing_MAGIX-Movie-Edit

Από τα παλιότερα προγράμματα αυτού του είδους φτιάχνεται από  γερμανική εταιρεία. Μια εφαρμογή  που διαθέτει τις περισσότερες δυνατότητες των προηγουμένων, καθιστώντας την καλή επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Αργεί στο χρόνο παραγωγής – rendering – του τελικού βίντεο, οπότε δε συνιστάται για έργα με πολλά εφέ ή μεγάλα σε διάρκεια.

 

 

Μετά από αρκετή ενασχόληση με κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, αφού έχουμε γνωρίσει σε βάθος τις περισσότερες λειτουργίες τους και αφού έχουμε δημιουργήσει πολλά βίντεο, μπορούμε να μπούμε σιγά σιγά σε πιο επαγγελματικά μονοπάτια, συνεργαζόμενοι με κάποιον επαγγελματία της περιοχής μας  στο χώρο των γάμων, βαπτίσεων και εκδηλώσεων. Στο άρθρο μας Λήψη βίντεο εκδήλωσης υπάχουν τα βασικά για τη σωστή βιντεοσκόπηση μιας εκδήλωσης. Μπορούμε επίσης, αν έχουμε  και γνώσεις βιντεοκάμερας ή φωτογραφικής μηχανής να κάνουμε το δικό μας συνεργείο με κάποιο φίλο που έχει κι αυτός ανάλογες γνώσεις και εξοπλισμό.  Αν δεν έχουμε θα πρέπει να εφοδιαστούμε μ’ έναν ισχυρό υπολογιστή όπως αυτούς που προτείνουμε στο άρθρο μας Υπολογιστής για επεξεργασία βίντεο.



Κι αν βέβαια προχωρήσουμε στο μοντάζ και δεν μας καλύπτουν πια τα προγράμματα αυτού του επιπέδου, θα προχωρήσουμε και στα απολύτως επαγγελματικά, με πιο γνωστό το κορυφαίο Adobe Premier Pro, τα οποία για να μαθευτούν χρειάζονται πολλή ενασχόληση, διάβασμα βιβλίων ή και παρακολούθηση μαθημάτων και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *