TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΔραστηριότητες

Ξεκλείδωμα αρχείων pdf

Έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο μας τρόπους για την Προστασία αρχείων pdf, για να μην επιτρέπουμε δηλαδή την αντιγραφή ή την εκτύπωσή τους. Η προστασία αυτή είναι 2 ειδών:


• Κλειδωμένα για εκτύπωση ή αντιγραφή του περιεχομένου τους. Αυτά τα αρχεία pdf λέμε ότι έχουν “κωδικό ιδιοκτήτη” και μπορούν να ξεκλειδωθούν πολύ εύκολα.
• Κλειδωμένα με password για όλα τα προηγούμενα αλλά ακόμα και για άνοιγμα και ανάγνωση. Αυτά τα αρχεία pdf λέμε ότι έχουν “κωδικό χρήστη” και είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο να σπάσουμε την προστασία τους.

Γνωρίζουμε όλοι βέβαια ότι στον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχουν απόλυτες λύσεις και είναι γνωστό πώς «ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει». Ειδικά από όσους διαθέτουν γνώσεις, εξοπλισμό, χρόνο και υπομονή. Ας δούμε τους τρόπους για ξεκλείδωμα αρχείων pdf  και κατάργηση της προστασίας τους:

Αφαίρεση προστασίας και ξεκλείδωμα αρχείων pdf με προγράμματα

Τα παρακάτω δωρεάν προγράμματα ξεκλειδώνουν άμεσα τα αρχεία pdf με “κωδικό ιδιοκτήτη” επιτρέποντάς μας την αντιγραφή και την εκτύπωση. Για τα αρχεία pdf με “κωδικό χρήστη” κάνουν επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ανακάλυψης του κωδικού, δοκιμάζοντας χιλιάδες πιθανούς συνδυασμούς.

PDF Password Genius

Εύκολο στη χρήση πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης αρχείων PDF που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης και την αφαίρεσή του, με δοκιμή πιθανών συνδυασμών και περιορίζοντας τους με διάφορους τρόπους (γράμματα μικρά μεγάλα,  αριθμούς, ειδικοί χαρακτήρες, μήκος, κ.α.). Η ταχύτητα του εξαρτάται από την ισχύ και τους πυρήνες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών, καθώς και από το μέγεθος και την περιπλοκότητα του κωδικού. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει και τους περιορισμούς για την επεξεργασία, την αντιγραφή και την εκτύπωση, που μπορεί να υπάρχουν.

PDF Password Recovery

Παρέχει τρεις τρόπους ανάκτησης κωδικών πρόσβασης (Δοκιμή όλων των πιθανών συνδυασμών, προσαρμογή από εμάς με αριθμούς, σύμβολα, χαρακτήρες, κάνοντας χρήση ενσωματωμένου ή προσαρμοσμένου λεξικού). Όσο περισσότερους χαρακτήρες έχει ο κωδικός, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για την ανάκτησή τους. Γι’ αυτό μπορεί να αποθηκευτεί η πρόοδος αναζήτησης, να κλείσει ο υπολογιστής και να συνεχίσει η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε όταν ξανανοίξει το πρόγραμμα.

Advanced PDF Password Recovery

Και αυτό το πρόγραμμα προσπαθεί με συνδυασμό λεξικών και δοκιμάζοντας χιλιάδες πιθανούς συνδυασμούς (brute force), χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα έναν συνδυασμό μοτίβων και κανόνων για να μειωθεί ο αριθμό των κωδικών πρόσβασης που θα δοκιμαστούν. Η ταχύτητά του μπορεί να αυξηθεί αν ο υπολογιστής διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή και σύγχρονη κάρτα βίντεο.

Αφαίρεση προστασίας και ξεκλείδωμα αρχείων pdf στο ίντερνετ

Αν δε θέλουμε να εγκαταστήσουμε πρόγραμμα στον υπολογιστή και η εργασία για ξεκλείδωμα αρχείων pdf γίνεται σπάνια, μπορούμε να δοκιμάσουμε υπηρεσίες αφαίρεσης προστασίας και ανάκτησης κωδικών αρχείων pdf στο ίντερνετ.
Οι παρακάτω απλές και δωρεάν υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα να ξεκλειδωθούν αρχεία PDF, κλειδωμένα για αντιγραφή ή εκτύπωση του περιεχομένου τους, δηλαδή αυτά με “κωδικό ιδιοκτήτη”:

www.unlock-pdf.com/  

smallpdf.com/unlock-pdf

pdf.io/unlock/

Ενώ με την παρακάτω μπορούμε να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε εκτός από την προστασία με  “κωδικό ιδιοκτήτη” και προστασία με “κωδικό χρήστη” αν βέβαια αυτός είναι αρκετά απλός (πχ. με λίγα ψηφία, μόνο με αριθμούς, με λέξεις του αγγλικού λεξικού κλπ.):

www.ilovepdf.com/unlock_pdf

Αν ο “κωδικός χρήστη” για την προστασία του pdf αρχείου είναι πολύπλοκος, μόνη μας ελπίδα τα προγράμματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με την υπολογιστική ισχύ και την υπομονή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *