TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Επεξεργασία βίντεο

Η επεξεργασία βίντεο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας λήψης μέσω φωτογραφικών μηχανών,  βιντεοκαμερών και smartphones και απαραίτητη λόγω της  ανάγκης σωστής εμφάνισης των αυξανόμενων βίντεο που δημοσιεύονται στο ίντερνετ. Παλαιότερα αυτή η εργασία ήταν πολύ απαιτητική, απαιτούσε μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, ειδικές πρόσθετες κάρτες, ακριβά και δύσκολα προγράμματα και εξειδικευμένους χρήστες. Όμως και σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε χαμηλών προδιαγραφών  – και τιμής – υπολογιστή (προτεινόμενη σύνθεση υπολογιστή για επεξεργασία βίντεο), αν και υπάρχουν δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με επαγγελματικού επιπέδου δυνατότητες και εκπληκτικά εύκολα στη χρήση, τα οποία  μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθέναν. Με αυτά μπορούν να γίνουν σε αξιοπρεπή επίπεδα οι κυριότερες εργασίες επεξεργασίας βίντεο οι οποίες είναι:

  • Μη γραμμική επεξεργασία (non-linear video edit) δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετούμε και να επεξεργαζόμαστε τις σκηνές της ταινίας με όποια σειρά θέλουμε και όχι μόνο με τη σειρά που έχουν τραβηχτεί.
  • Αφαίρεση ανεπιθύμητων τμημάτων της ταινίας (κουνημένες σκηνές, ενοχλητικές σκηνές, μείωση χρονικής διάρκειας)
  • Αφαίρεση και ένθεση ηχητικών σημείων στην ταινία.
  • Περιστροφή λήψεων (κυρίως από κινητά ή τάμπλετ) κατά 90ο.
  • Ένωση διαφορετικών σκηνών σε ένα ενιαίο βίντεο.
  • Υπέρθεση τίτλων για πληροφορίες και συντελεστές ταινίας καθώς και διάφορων άλλων γραφικών.
  • Φίλτρα διαφόρων ειδών για διόρθωση ακουστικών και οπτικών ατελειών και διαφόρων ειδών εφέ (χαμηλοί ήχοι, χρωματικές διορθώσεις, τροποποίηση αντικειμένων, θολώματα περιοχών, φωτισμοί κ.α.)
  • Εφέ μετάβασης από τη μία σκηνή στην άλλη (transitions) όπως το γνωστό fade που η μία σκηνή σβήνει ομαλά και εμφανίζεται ταυτόχρονα η άλλη.
  • Υποστήριξη των κυριότερων μορφών βίντεο, ήχου και εικόνας για εισαγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή.
  • Αυτόματη δημιουργία (χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις) βίντεο για συσκευές (κινητά, τάμπλετ, παιχνιδομηχανές κ.α.) και ανέβασμα στις ίντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού (YouTube, Facebook).
  • Δε θα ήταν άσχημο να υπάρχει και λειτουργία κατευθείαν εγγραφής σε DVD, αν και το συγκεκριμένο μέσο δε χρησιμοποιείται τώρα πια αρκετά.

Για να κάνουμε όλα αυτά θα χρειαστούμε τα κατάλληλα προγράμματα. Αρχικά θα δοκιμάσουμε τα Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, και αν αυτά δε μας καλύπτουν θα πάμε στα επί πληρωμή καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο.  Μαζί με τα παραπάνω θα χρειαστούμε κι έναν ανάλογων δυνατοτήτων υπολογιστή για  επεξεργασία βίντεο.  

Πολλοί χρήστες δε θέλουν να επιβαρύνουν τον υπολογιστή τους με πρόσθετα προγράμματα, για ένα δυο μικρά βίντεο που θέλουν να διορθώσουν σε κάποια σημεία. Η λύση γι’ αυτούς είναι η επεξεργασία βίντεο στο ίντερνετ.

Σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε όλη αυτή τη διαδικασία και θέλουμε μια γρήγορη επεξεργασία στο κινητό ή στο τάμπλετ που τραβήξαμε το βίντεο, υπάρχουν εφαρμογές για Επεξεργασία βίντεο στο Android.

Δείτε επίσης και Συμβουλές για τη σωστή βιντεοσκόπηση μιας εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *