TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων

Δεν είναι σπάνιο να το να σβήσουμε κάποια στιγμή αρχεία από τον υπολογιστή μας είτε σκόπιμα θεωρώντας ότι δεν μας χρειάζονται είτε από λάθος χειρισμό και να  συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρειαζόμαστε μετά από κάποιο διάστημα. Δε χρειάζεται να ανησυχήσουμε, τις περισσότερες φορές  υπάρχουν τρόποι για την επαναφορά των διαγραμμένων αρχείων.

Μπορούμε να κάνουμε και Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων στο κινητό

Συνήθως τα αρχεία που σβήνουμε (με το πλήκτρο Delete, ή επιλέγοντας Διαγραφή, από το μενού που εμφανίζεται, όταν κάνουμε δεξί κλικ πάνω τους), μπορεί να εξαφανίζονται από τους φακέλους, αλλά μεταφέρονται στον Κάδο Ανακύκλωσης από όπου μπορούμε να τα επαναφέρουμε.

Για να βρούμε τον Κάδο Ανακύκλωσης, πατάμε το εικονίδιο με το φάκελο Εξερεύνηση αρχείων, που είναι κάτω αριστερά λίγο πιο πέρα από το κουμπί της Έναρξης. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το βελάκι αριστερά από τη γραμμή διεύθυνσης και εμφανίζεται ο Κάδος Ανακύκλωσης, ανάμεσα σε άλλα περιεχόμενα του υπολογιστή.

Εδώ βρίσκουμε τα αρχεία που έχουν διαγραφεί. Αν είναι πολλά και είναι δύσκολο να ψάχνουμε, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε ανάλογα με όνομα, μέγεθος, ημερομηνία διαγραφής, πατώντας πάνω στον τίτλο κάθε στήλης. Όταν βρούμε το αρχείο που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε Επαναφορά, και αυτό «φεύγει» από τον Κάδο και εμφανίζεται στο φάκελο που βρισκόταν πριν.

Ο Κάδος Ανακύκλωσης έχει ένα όριο μεγέθους και όταν αυτό ξεπεραστεί, τα παλαιότερα αρχεία θα αρχίσουν αυτόματα να διαγράφονται εντελώς. Το  όριο μεγέθους αυτό, μπορεί να προσαρμοστεί, από τις Ιδιότητες  που εμφανίζονται, κάνοντας δεξί κλικ στον Κάδο Ανακύκλωσης.

Πολλοί ωστόσο χρησιμοποιούν για τη διαγραφή Shift-Delete (ειδικά για μεγάλα αρχεία),   διαγράφοντας τα δεδομένα εντελώς, χωρίς να πηγαίνουν στον Κάδο Ανακύκλωσης κι έτσι αυτά δεν πιάνουν χώρο στο δίσκο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα αρχεία βρίσκονται σε στικάκι USB ή  σε κάρτα SD, κατά τη διαγραφή τους  εξαφανίζονται και δεν μεταφέρονται στον Κάδο Ανακύκλωσης.

Τι θα κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις αν χρειαστούμε τα αρχεία που διαγράψαμε και δεν υπάρχουν στον Κάδο Ανακύκλωσης;

Πρώτα πρώτα σκεφτόμαστε μήπως έχουμε διατηρήσει αντίγραφο του διαγραμμένου αρχείου σε εξωτερικό δίσκο ή σε μια υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων (αν δηλαδή είχαμε κάνει τα λεγόμενα backups). Ή μήπως το είχαμε μοιραστεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κάποιο γνωστό ή συνεργάτη.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα αρχεία μας με αντίγραφα ασφαλείας ή σε μια υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων.

Αν είχαμε αμελήσει να κάνουμε τα παραπάνω, (κι αφού το πάθημα γίνεται μάθημα, δεν θα το ξανακάνουμε), υπάρχει μια τελευταία προσπάθεια να κάνουμε, χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα επαναφοράς διαγραμμένων αρχείων (data recovery software).

Το πιο γνωστό και δωρεάν πρόγραμμα επαναφοράς διαγραμμένων αρχείων είναι το Recuva. Το Recuva μπορεί να ανακτήσει εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο ή οποιοδήποτε άλλο τύπο αρχείου  από οποιαδήποτε μέσo (κάρτες μνήμης, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB sticks και πολλά άλλα)! Μπορεί επιπλέον να ανακτήσει χαμένα αρχεία από δίσκους που έχει γίνει πρόσφατα format. Για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης των διαγραμμένων αρχείων μας θα πρέπει:

  • Να το συνειδητοποιήσουμε πολύ σύντομα (όσο πιο γρήγορα ενεργήσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουμε για ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων).
  • Από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσουμε, δεν πρέπει να αποθηκεύσουμε ή να κατεβάσουμε αρχεία ούτε να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα.
  • Να χρησιμοποιήσουμε την φορητή (portable) έκδοση του προγράμματος ανάκτησης, την οποία θα έχουμε σε ένα στικάκι USB.
  • Να ορίσουμε σαν τοποθεσία επαναφοράς των διαγραμμένων αρχείων, ένα εξωτερικό δίσκο ή στικάκι USB.

Η βασική διαδικασία εργασίας με το πρόγραμμα Recuva, όπως και με άλλα παρόμοια προγράμματα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων είναι:

  • Επιλέγουμε τα είδη των διαγραμμένων αρχείων που ενδιαφερόμαστε (φωτογραφίες, έγγραφα ή και όλα) και το δίσκο ή άλλο μέσο που τα περιείχε.
  • Πατάμε Scan και περιμένουμε για την ολοκλήρωση της αναζήτησης. Ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου και την ισχύ του συστήματος, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος.
  • Από τα αρχεία που εμφανίζονται (αυτά που μπορούν να ανακτηθούν), επιλέγουμε όποια θέλουμε (ή και όλα) και τέλος επιλέγουμε μια θέση όπου θα τοποθετηθούν, η οποία όπως είπαμε, πρέπει να είναι διαφορετική από την αρχική θέση τους.

Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *