TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο

Αν δεν ασχολούμαστε επαγγελματικά ή και ημιεπαγγελματικά με το βίντεο (διαφήμιση, εκδηλώσεις, youtuber) και απλώς ανεβάζουμε περιστασιακά κάποιο βιντεάκι, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με την επεξεργασία βίντεο. Αν όμως θέλουμε να βελτιώνουμε τα βίντεο που τραβάμε και ελπίζουμε να μπούμε σιγά σιγά σε αυτή την ενασχόληση, είτε σαν χόμπι είτε και βιοποριστικά, μας χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο.

Για την αρχή λοιπόν θα παρουσιάσουμε τα απλά και δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, για την εισαγωγή κάποιου αρχαρίου σ’ αυτόν το χώρο:

OpenShot

Είναι πρόγραμμα ανοικτού κώδικα (open source) και μπορεί να εγκατασταθεί σε συστήματα Windows, Mac και Linux. Στις λειτουργίες του περιλαμβάνονται υποστήριξη εικόνας και ήχου, απεριόριστα στρώματα βίντεο ή ήχου (layers), τίτλοι και εφέ 3D animation, προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο. Το OpenShot είναι επίσης καλό για την αλλαγή μεγέθους, περικοπή, κόψιμο και περιστροφή των κλιπς.

VideoPadVideoEditor

Απλό στη χρήση ακόμα και για αρχάριους και ισχυρό στα χαρακτηριστικά. Με μια πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας και ήχου, όπως drag-and-drop, εισαγωγή  μουσικής και αφήγησης, οπτικά και ηχητικά εφέ, μεταβάσεις, 3D βίντεο, τίτλους, σταθεροποίηση βίντεο. Εξάγει εύκολα στο YouTube  σε ποικίλες αναλύσεις ως και 4K.

VSDC VideoEditor

Εντυπωσιακό σε δυνατότητες και σε συνεχή ανάπτυξη παρέχει μια τεράστια ποικιλία εφέ μεταβάσεων και φίλτρων και με επιλογές που ταιριάζουν σε αρχάριους αλλά κυρίως σε πιο προχωρημένους χρήστες. Μπορεί να χειριστεί πολλαπλά βίντεο με διάφορα εφέ, τίτλους κ.α. και να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας ταινίες.

HitFilmExpress

Ιδανικό για αρχάριους, αλλά και με πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά, για όσους θέλουν κάτι περισσότερο όπως σπουδαστές βίντεο, gamers, YouTubers. Διατίθενται στο σάιτ του, πολλά δωρεάν εκπαιδευτικά βίντεο και projects, για εισαγωγή στο χώρο της επεξεργασίας βίντεο.

Avidemux

Ελαφρύ και ιδανικό για μικρές εργασίες επεξεργασίας και βελτίωσης βίντεο κλιπ, κοψίματα, μετατροπές αρχείων βίντεο κλπ. Επεκτάσιμο μέσω plugins.

Όποιος χρησιμοποιήσει κάποια από τα παραπάνω προγράμματα και δεν καλύπτεται από τις δυνατότητές τους, μπορεί να κοιτάξει άλλα πολύ καλά προγράμματα τα οποία κοστίζουν ως 100€ περίπου όπως τα  CyberLink PowerDirector, Corel VideoStudio, Pinnacle Studio, MAGIX Movie Edit κ.α. τα οποία παρουσιάσαμε στο άρθρο μας Τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο.

Υπάρχουν βέβαια και τα απολύτως επαγγελματικά τα οποία για να μαθευτούν χρειάζονται πολλή ενασχόληση, διάβασμα βιβλίων ή και παρακολούθηση μαθημάτων και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ, όπως  τα Sony Vegas Pro, Final Cut Pro, Lightworks Pro και το πιο γνωστό και κορυφαίο Adobe Premier Pro.

Πολλοί χρήστες δε θέλουν να επιβαρύνουν τον υπολογιστή τους με πρόσθετα προγράμματα, για ένα δυο μικρά βίντεο που θέλουν να διορθώσουν σε κάποια σημεία. Η λύση γι’ αυτούς είναι η επεξεργασία βίντεο στο ίντερνετ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *