TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΔραστηριότητεςΚινητό

Δημιουργία QR codes

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στους QR codes,  τα μικρά τετραγωνάκια με γραμμές και τελείες, που πρέπει να σαρώσουμε με το κινητό για να αποκαλύψουν τις πληροφορίες τους και έχουν πολλές χρήσεις (πληροφοριακές, διαφημιστικές, κ.α.). Οι χρήσεις των κωδικών QR, συνεχώς επεκτείνονται και τους συναντάμε αλλά και τους χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ελάχιστοι όμως, αν και μπορεί να τους είναι χρήσιμοι, έχουν μπει σε διαδικασία δημιουργίας τους, θεωρώντας ότι απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εφαρμογές. Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να τους δημιουργήσουμε και να τους χρησιμοποιήσουμε για πολλούς σκοπούς, όπως αναφέραμε στο άρθρο μας Τι είναι οι κωδικοί QR:

Ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία των κωδικών QR, είναι με τη βοήθεια σάιτς στο ίντερνετ, τα οποία έχουν κάνει τη διαδικασία πολύ εύκολη, ακόμα και για μη ειδικούς. Ο τρόπος χρήσης είναι ως επί το πλείστον ο ίδιος για όλα τα σάιτς αυτού του είδους: επιλέγουμε τον τύπο του κωδικού QR (URL, φωτογραφία, VCard κ.λπ.), μετά εισάγουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες και τέλος εμφανίζουμε τον κωδικό QR, τον οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε, συνήθως σε μορφή εικόνας jpeg ή και άλλων μορφών και να τα ενσωματώσουμε στα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα προβολής.

Δύο από τα πιο γνωστά είναι:

QR-Code Monkey

QR Code Generator

με τα οποία δημιουργούμε όλα τα είδη QR Codes όπως url, κείμενο, sms, email, τηλέφωνο, vcard, διεύθυνση, wifi και κοινωνικές πλατφόρμες όπως το facebook. Οι  κωδικού QR μπορούν να περιέχουν επίσης και λογότυπο αλλά και να είναι και έγχρωμοι για να ταιριάζουν με το λογότυπο ή με τον όλο σχεδιασμό μας.  

Στην κεντρική εικόνα του άρθρου φαίνεται το QR Code που δημιουργήσαμε, το οποίο αν σκαναριστεί ανοίγει την σελίδα techteacher.gr.

Το QR-Code Monkey είναι διαθέσιμο και στο Chrome Web Store, σαν πρόσθετο του Chrome.

Οι κωδικοί QR που δημιουργούνται είναι 2 ειδών:

Στατικοί, στους οποίους δεν μπορούμε να διορθώσουμε ή ν’ αλλάξουμε δεδομένα μετά τη δημιουργία τους, αλλά ούτε να παρακολουθήσουμε την κίνηση που έχουν.

Δυναμικοί που είναι επεξεργάσιμοι (δηλαδή μπορούμε αργότερα ν΄ αλλάξουμε τα δεδομένα που περιέχουν) και μπορούμε να παρακολουθούμε στατιστικά της κίνησής τους (αριθμούς σκαναρισμάτων, τοποθεσίες χρηστών, κ.α.) και προτείνεται για χρήση στον σημερινό διαδικτυακό κόσμο είτε σε στατικό τύπο, ο τελευταίος που δεν μπορεί να αλλάξει αφού ρυθμιστεί.

Δυστυχώς οι κωδικοί που παίρνουμε από τις δωρεάν εκδόσεις των σάιτς αυτών ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κωδικούς της δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει να εγγραφούμε και να πληρώνουμε συνδρομές (που αρχίζουν από 5€ το μήνα), κάτι που είναι υπερβολικό για ανθρώπους που δεν ανήκουν στο γραφιστικό χώρο.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *