TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Αγορές

Τηλεόραση χωρίς κεραία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25-1-2023

Παλαιότερα, όταν όλα ήταν απλούστερα και φθηνότερα, τηλεόραση βλέπαμε δωρεάν, με λήψη μέσω κεραίας μόνο. Υπήρχαν αρχικά 1-2 κρατικά κανάλια και αργότερα μπήκαν και 5-6 ιδιωτικά με διαφημίσεις και πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο. Μετά εισήχθη η δορυφορική τηλεόραση, για πρώτη φορά σαν υπηρεσία τηλεόρασης με συνδρομή και με πάμπολλα κανάλια απ’ όλο τον κόσμο, με κάθε είδους περιεχόμενο. Σήμερα, εποχή ραγδαίων αλλαγών σε πολλούς τομείς, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσουμε τηλεοπτικά προγράμματα στις τηλεοράσεις μας αλλά και σε άλλου είδους συσκευές, χωρίς την ύπαρξη κεραίας ή τηλεοπτικού σήματος.

  • Οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν γι’ αυτό, είναι όσοι διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά σε περιοχή, όπου το τηλεοπτικό σήμα δεν είναι αρκετά ισχυρό και «δεν πιάνουν» όπως λέγεται.
  • Υπάρχουν επίσης πολλοί που δεν ικανοποιούνται με το περιεχόμενο των καναλιών και επιζητούν πρόσθετα κανάλια για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους (αθλητικά, παιδικά, ξένα ειδησεογραφικά, κ.α.).
  • Όποιοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα από όλες τις φορητές συσκευές (smartphone, tablet και laptop).
  • Τέλος αρκετοί αλλοδαποί που κατοικούν στην Ελλάδα, θέλουν να βλέπουν ταυτόχρονα και τηλεοπτικά κανάλια των χωρών τους για την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία τους.

Ας δούμε τους τρόπους παρακολούθησης τηλεοπτικών καναλιών και προγραμμάτων και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους:

Λήψη σήματος με κεραία (ο παλιός γνωστός τρόπος)

Ο μόνος δωρεάν τρόπος παρακολούθησης και μόνο για τα μεγάλα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια και κάποια περιφερειακά.

Μέσω ίντερνετ

Σχεδόν όλα τα κανάλια εκπέμπουν το πρόγραμμά τους και διαδικτυακά κι έτσι μπορούμε μπαίνοντας στα σάιτς τους, να τα δούμε σε όλες τις προαναφερόμενες συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ, αρκεί βέβαια να διαθέτουμε σύνδεση. Μπορούμε βέβαια και να συνδέσουμε τον υπολογιστή π.χ. στην τηλεόραση για να κάνουμε χρήση μεγαλύτερης οθόνης. Μειονέκτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηλεκοντρόλ.

Λήψη σήματος με δορυφορική κεραία

Ιδανικός τρόπος για περιοχές με δύσκολη λήψη και χωρίς ίντερνετ. Απαιτείται εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας. Προσφέρεται από 2 εταιρείες, τη Nova και την Cosmote:

Εκτός από τα ελληνικά κανάλια, περιλαμβάνονται και στις δύο, αθλητικά, παιδικά (Disney, Nickelodeon, κ.α.), κανάλια με ντοκιμαντέρ (History Channel, National Geographic, κ.α.), Lifestyle, μουσικά και  ειδησεογραφικά (BBC, CNN, EuroNews).

Ακόμα υπάρχουν διάφορες επιλογές στα πακέτα μέσω Δορυφόρου της Cosmote ανάλογα με το είδος των προγραμμάτων (αθλητικά, ταινίες, adult, κ.α.) και τον αριθμό των καναλιών με τη φθηνότερη (Family Pack) να κοστίζει 12,93€/μήνα.
Τα πακέτα Nova Satellite προσφέρονται σε συνδυασμό με υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ, οπότε κοστολογούνται και ακριβότερα (τιμές 29,90€/μήνα για τηλέφωνο και ίντερνετ και 24,90€/μήνα μόνο με ίντερνετ) .

Μέσω των εταιρειών τηλεφωνίας (Ιντερνετική τηλεόραση)

Το τηλεοπτικό σήμα σ’ αυτή την περίπτωση έρχεται στο σπίτι είτε μέσω τηλεφωνικής γραμμής (με παροχή ίντερνετ) είτε μέσω δορυφορικής κεραίας και με τη βοήθεια ενός αποκωδικοποιητή, στον οποίο συνδέεται η τηλεόραση βλέπουμε το πρόγραμμα. Μπορούμε επίσης να δούμε το τηλεοπτικό περιεχόμενο χωρίς τη χρήση αποκωδικοποιητή, παρά μόνο με εφαρμογές για smartTV, κινητό, tablet και υπολογιστή. Εδώ βέβαια και ανάλογα με το πακέτο που αγοράζουμε, έχουμε τη δυνατότητα πολύ περισσότερων τηλεοπτικών καναλιών αλλά και προβολής κινηματογραφικών ταινιών ή σειρών (με έξτρα χρεώσεις). Και οι 3 εταιρείες τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) καθώς και η Forthnet με το Novaflix, προσφέρουν ιντερνετική τηλεόραση. Οι συνδρομητές τους ξεπερνούν τις 300.000, με την Cosmote να έχει τους περισσότερους. Οι χαμηλότερες μηνιαίες συνδρομές αρχίζουν από τα 7€ περίπου. Περισσότερες πληροφορίες για αυτά, στο άρθρο μας Τα φθηνότερα πακέτα τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Streaming πλατφόρμες

Αν δεν μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα, οι σειρές και οι ενημερωτικές εκπομπές των ελληνικών καναλιών, μπορούμε να εγγραφούμε συνδρομητές σε μία από τις διεθνείς υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, to Apple TV, το Amazon Prime, το Hulu, το HBO Max ή το Disney+ (τα περισσότερα είναι και στα ελληνικά και τα υπόλοιπα έρχονται στη χώρα μας το επόμενο διάστημα), με τιμές λίγων ευρώ το μήνα, οι οποίες αποκτούν διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς για παρακολούθηση δημοφιλών ταινιών ή σειρών. Μπορούμε να  χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε  από τις συσκευές μας εκτός από την τηλεόραση (tablet, κινητό, laptop, παιχνιδομηχανή), αρκεί να διαθέτουμε σύνδεση ίντερνετ (ή να έχουμε πρόσβαση). Κάθε πλατφόρμα έχει τις δικές της σειρές. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχει χρονική ροή του προγράμματος (μπορούμε να επιλέξουμε το χρόνο θέασης) και συνήθως καθίστανται συνολικά διαθέσιμα όλα τα επεισόδια της σεζόν κάθε σειράς. Οι συνδρομητές που έχουν στη χώρα μας οι πλατφόρμες αυτές, υπολογίζονται σε περίπου 500.000, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στο Netflix. Τελευταία και ελληνικά κανάλια ακολουθούν αυτό το μοντέλο, όπως το ΑΝΤ1+ και το ERTFLIX (η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, που είναι και δωρεάν, χρειάζεται μόνο εγγραφή).

Όπως είδαμε έχουμε πολύ περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για παρακολούθηση τηλεοπτικών καναλιών και προγραμμάτων και μάλιστα με πολύ περισσότερο και εξειδικευμένο περιεχόμενο για όλα τα γούστα. Για να εκμεταλλευτούμε  όλα τα πλεονεκτήματα αυτών των λύσεων θα πρέπει να επιβαρυνθούμε μ’ ένα ακόμα, μικρό μεν αλλά μόνιμο έξοδο, κάτι που μάλλον θα επεκτείνεται για όλο και περισσότερες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *