TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Ψηφιακές τράπεζες

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο ραγδαίο μετασχηματισμό  αγαθών και υπηρεσιών σε ψηφιακή μορφή, που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι προτιμούν να είναι αυτά εύκολα προσβάσιμα από οπουδήποτε, καθώς και να διαχειρίζονται πολλές πλευρές της ζωής τους μόνοι τους, από μια δική τους συσκευή. Μια από τις σπουδαιότερες πλευρές της ζωής μας, η οικονομική, έχει μπει εδώ και πολύ καιρό στον ψηφιακό κόσμο με τις εφαρμογές e-banking που διαθέτουν οι παραδοσιακές τράπεζες, αλλά και με τις εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών με το κινητό που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Αυτά προέρχονται από τις παραδοσιακές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν και δίκτυα υποκαταστημάτων για την διαπροσωπική εξυπηρέτηση όλων των πελατών τους.

Κι αυτό όμως το μοντέλο τελευταία έχει αρχίζει να μεταβάλλεται, με την εμφάνιση αμιγώς ψηφιακών τραπεζών, χωρίς φυσικά υποκαταστήματα, προσφέροντας πλήθος τραπεζικών υπηρεσιών και εντελώς διαφορετική οικονομική εμπειρία στους ιδιώτες, τους ταξιδιώτες, τους επενδυτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και μάλιστα πολύ πιο εύκολα και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία, ακόμα και για άνοιγμα λογαριασμού, μια που όλα γίνονται μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Πλεονεκτήματα των ψηφιακών τραπεζών

  • Δωρεάν ή χαμηλές χρεώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες π.χ. αγορά και πώληση συναλλάγματος, αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό.
  • Καλύτερος σχεδιασμός εφαρμογών και εμπειρία χρήστη.
  • Λιγότερη γραφειοκρατία και έλεγχος.
  • Πολύ εύκολο άνοιγμα λογαριασμού και διαχείρισή του.

Μειονεκτήματα των ψηφιακών τραπεζών

  • Αδυναμία κατάθεσης μετρητών.
  • Δύσκολη ως αδύνατη προσωπική επαφή, για ερωτήσεις και υποστήριξη.
  • Ανύπαρκτες εξειδικευμένες υπηρεσίες π,χ, έκδοση επιταγών, επαγγελματικά δάνεια, κ.α.
  • Περιορισμοί υπηρεσιών στα δωρεάν πακέτα.
  • Οι αγορές και οι πληρωμές μέσω των εφαρμογών ή των καρτών τους δεν συνεισφέρουν στη κάλυψη απαιτούμενου ποσού δαπανών σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι πιο δημοφιλείς ψηφιακές τράπεζες

Revolut

Η Revolut είναι σήμερα η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα, με περισσότερους από 15 εκατομμύρια χρήστες. Ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα λόγω του Brexit έχει έδρα στη Λιθουανία (Ευρωπαϊκή Ένωση) και δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες. Προσφέρει αρκετές τραπεζικές υπηρεσίες όπως αγορά συναλλάγματος με πραγματική ισοτιμία  χωρίς προμήθειες, δωρεάν διεθνείς μεταφορές δάνεια, δωρεάν χρεωστική κάρτα (που μπορεί να συνδεθεί με το Google Pay), ταξιδιωτική ασφάλιση και συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε αναλήψεις από οποιοδήποτε ΑΤΜ μέχρι 200€ το μήνα (στο δωρεάν πακέτο). Φέτος απέκτησε και στην Ελλάδα τραπεζική άδεια και οι πελάτες της στη χώρα μας θα απολαμβάνουν προστασία στις καταθέσεις τους, μέσω του συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

N26

Η N26 έχει περισσότερους από 7 εκατομμύρια χρήστες και καλύπτει κι αυτή κάθε λογαριασμό έως και 100.000 €, αφού έχει άδεια γερμανικής τράπεζας. Προσφέρει, δωρεάν μεταφορές και δωρεάν ως 3 αναλήψεις το μήνα (στο δωρεάν πακέτο) και δωρεάν εικονική χρεωστική κάρτα Mastercard που μπορεί να συνδεθεί με το Google ή το Apple Pay.

Υπάρχουν φυσικά εκτός από τις 2 δημοφιλέστερες που παρουσιάστηκαν και πολλές άλλες παρόμοιες ψηφιακές τράπεζες, με τα δικά τους χαρακτηριστικά, όπως οι Monese, Wise, Bunq, κ.α.

 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι ψηφιακές τράπεζες προσφέρουν πολλές υπηρεσίες δωρεάν, χωρίς χρεώσεις, όμως για να αποφύγουμε κάποιους περιορισμούς που υπάρχουν και να κάνουμε χρήση και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, διαθέτουν και premium πακέτα με κόστος μερικών ευρώ το μήνα. Οι άνθρωποι που μετακινούνται συχνά μεταξύ χωρών αλλά και όσοι στέλνουν τακτικά εμβάσματα στο εξωτερικό θα τις βρουν πολύ χρήσιμες και θα εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα κάνοντας χρήση των υπηρεσιών τους.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *