Χρήση και χρησιμότητα των smartwatches
Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους που τρέχουν κάνοντας τζόκιγκ ή κάποιο άλλο άθλημα να κοιτάζουν το ρολόι τους. Και άλλους να ακουμπούν ή να σέρνουν τα δάχτυλα τους πάνω στο ρολόι τους. Δεν είναι πια σπάνιο, είναι αρκετά γνωστό ότι αυτά είναι τα νέα έξυπνα ρολόγια (smartwatch), τα οποία ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των φορετών συσκευών (wearables). Οι εταιρείες που τα παράγουν τα εφοδιάζουν συνεχώς με ενδιαφέρουσες λειτουργίες και ελκυστικά χαρακτηριστικά, τα διαφημίζουν αναλόγως, κι έτσι η χρήση και η χρησιμότητά τους επεκτείνεται από τους λάτρεις των σπορ και της τεχνολογίας αρχικά, σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.
Με τον όρο έξυπνα ρολόγια (smartwatches) εννοούμε τα ηλεκτρονικά ρολόγια τα οποία μπορούν να τρέξουν κάθε είδους μικρές εφαρμογές (επικοινωνίας, υγείας, διασκέδασης, άθλησης, κ.α.). Αυτό μπορεί να γίνει γιατί είναι κι αυτά εξοπλισμένα με επεξεργαστή και μνήμη όπως οι υπολογιστές και τα κινητά και διαθέτουν παρόμοιο λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows ή το Android και iOS (watchOS, Android Wear ή Tizen της Samsung).
Τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches)εκτός από τις τυπικές λειτουργίες των ρολογιών (ώρα, χρονόμετρο, υπενθυμίσεις, κ.α.), έχουν και πολλές άλλες λειτουργίες που μπορούν να μας χρησιμεύσουν σε πολλές περιπτώσεις, όπως:
- Σύνδεση με το κινητό και παρακολούθηση της κίνησής του (κλήσεις, μηνύματα, νέα, κ.α.), ελαττώνοντας την ανάγκη να βγαίνει από την τσέπη ή την τσάντα. Δυνατότητα και απαντήσεων με έτοιμα μηνύματα ή ακόμα και μέσω φωνητικής αναγνώρισης.
- GPS για την παρακολούθηση της θέσης και της κίνησης και τη λήψη πληροφοριών και ειδοποιήσεων για τοποθεσίες, διανυόμενες αποστάσεις, χάρτες, κ.α.
- Ακρόαση μουσικής με ακουστικά bluetooth είτε μέσω του συνδεδεμένου κινητού είτε αποθηκευμένης στη δική τους μνήμη.
- Εγκατάσταση διαφόρων εφαρμογών ή και παιχνιδιών μέσω των αντίστοιχων markets ή stores.
- Ανέπαφες πληρωμές χωρίς την ανάγκη κάρτας μέσω NFC.
- Έλεγχος άλλων έξυπνων συσκευών μέσα στο σπίτι (τηλεόραση, φώτα, κ.α.)
- Καταγραφή της δραστηριότητας (περπάτημα, διατροφή, ύπνος, καρδιά, προπόνηση) για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για όλα τούτα υπάρχει ειδική κατηγορία ρολογιών, τα λεγόμενα activity ή fitness trackers, τα οποία είναι βελτιστοποιημένα στην κατασκευή και στις λειτουργίες τους για παρακολούθηση και ανάπτυξη φυσικής κατάστασης, άθλησης και ευεξίας.
Η ανάπτυξη της αγορά των έξυπνων ρολογιών (smartwatches) που άρχισε κυρίως με την startup Pebble το 2013, είναι ραγδαία τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνοντας παγκοσμίως πωλήσεις 141 εκατομμυρίων συσκευών το 2018, από 5 εκατομμύρια το 2014.
Όλες οι γνωστές εταιρείες κατασκευής κινητών, όπως οι Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei διαθέτουν τα δικά τους smartwatches με μεγάλη επιτυχία. Μαζί με αυτές και κάποιες άλλες εταιρείες όπως η Garmin, η Fitbit, η Polar, οι οποίες είναι κυρίως επικεντρωμένες στην άθληση και στην προπόνηση. Οι τιμές τους αρχίζουν από τα 20-30€ πχ, και φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 500€ για επαγγελματίες αθλητές.
Γιατί να αγοράσω smartwatch:
- Θέλω να διαθέτω πάντα συσκευές που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας
- Έχω συνεχώς πολλές ειδοποιήσεις από το κινητό και δε μπορώ να το βγάζω συνέχεια για να το ελέγχω, όσο κάνω άλλες δραστηριότητες.
- Μου αρέσει να ασκούμαι, να βελτιώνω τη φυσική μου κατάσταση και να παρακολουθώ την εξέλιξη και την επίτευξη των στόχων.
Θεωρητικά, όλα τα προαναφερθέντα σημεία καθιστούν τα smartwatches πολύ χρήσιμη αγορά. Αλλά στην πράξη τα Smartwatches δεν είναι τόσο φιλικά προς το χρήστη, και έχουν ελλείψεις, ειδικά τα φθηνότερα. Οι μετρητές βημάτων, ορόφων και απόστασης, δεν είναι απόλυτα ακριβείς στις μετρήσεις τους, οι αισθητήρες καρδιακού ρυθμού και η κατανάλωση θερμίδων λειτουργούν σωστά μόνο για ορισμένα σπορ και μόνο σε ιδανικές συνθήκες. Η φωνητική αναγνώριση δεν είναι ακόμα αρκετά καλή. Η κολύμβηση και ειδικά σε ανοιχτή θάλασσα λείπει ή είναι υποτυπώδης στις περισσότερες συσκευές. Τέλος, ένα από τα πιο κοινά παράπονα των χρηστών εξακολουθεί να είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Επίσης όλη αυτή η λειτουργικότητα δεν είναι ακόμα ζωτικής σημασίας για τους περισσότερους χρήστες. Έτσι τα smartwatches δεν είναι απαραίτητα, τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός κι αν θέλουν να είναι ή να δείχνουν trendy, ή βρίσκουν την τεχνολογία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.