TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΑγορέςΕπικαιρότητα

Τι είναι τα eBooks;

Ζούμε στην εποχή  κατά την οποία πολλά από όσα γνωρίζαμε σαν υλικά γίνονται ψηφιακά και άυλα. Χρήματα, εισιτήρια, δώρα, μουσική, ταινίες και πολλά άλλα προστίθενται συνεχώς. Οι άνθρωποι προτιμούν να ελαττώνουν τον όγκο των υπαρχόντων τους, να είναι αυτά εύκολα προσβάσιμα από οπουδήποτε, καθώς και να διαχειρίζονται πολλές πλευρές της ζωής τους, μόνοι τους από μια δική τους συσκευή. Αυτή η τάση έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό και στα βιβλία και την ανάγνωσή τους με τα γνωστά ebooks. Όσοι δεν τα ήξεραν, τώρα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έμαθαν ότι όλα τα σχολικά βιβλία διατίθενται και σε ψηφιακή μορφή. Τι είναι λοιπόν ένα ebook;

Ένα ebook (ηλεκτρονικό βιβλίο) είναι ένα κείμενο που μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να διαβάζεται σε υπολογιστή, κινητό, τάμπλετ ή άλλη φορητή συσκευή. Τι το διαφοροποιεί όμως από άλλα αρχεία κειμένου που μπορούν να διαβαστούν σ’ αυτές τις συσκευές, π.χ. αρχεία Word; Το ότι:

  • δεν είναι επεξεργάσιμο, δηλαδή δε μπορεί όποιος θέλει να το επεξεργαστεί και να αλλάξει το περιεχόμενό του.
  • Μπορεί να προσαρμοστεί το μέγεθος των χαρακτήρων του, διατηρώντας σωστή εμφάνιση στην οθόνη της συσκευής.

Τα πιο διαδεδομένα και πιο γνωστά είδη αρχείων ebook είναι τα pdf, παρόλο που τεχνικά δεν διαθέτουν τη δεύτερη ιδιότητα, γιατί ουσιαστικά είναι σαν εικόνες που μπορούμε μόνο να μεγεθύνουμε και δεν είναι πάντα εύκολο να τα διαβάσουμε, ειδικά σε μικρότερης οθόνης συσκευές. Στην πραγματικότητα, αρχεία ebook, θεωρούνται κυρίως τα epub και τα mobi, τα οποία εμφανίζονται πάντα σωστά, ανεξάρτητα από τη συσκευή στην οποία διαβάζονται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί, ειδικά για την ανάγνωση ebooks, συσκευές που ονομάζονται eReaders. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι μπορούν να διαβαστούν άνετα παντού, ακόμα και στον ήλιο και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Οι οθόνες τους είναι μεγέθους μικρού βιβλίου, συνήθως ασπρόμαυρες και ειδικές για ξεκούραστη ανάγνωση. Τα πιο δημοφιλή eReaders είναι το Kindle της Amazon, και το Kobo. Οι τιμές τους αρχίζουν από 100€ περίπου και φτάνουν πάνω από 300€.

Μπορούμε όμως να διαβάσουμε άνετα όλων των ειδών ebooks στους υπολογιστές (σταθερούς και φορητούς), καθώς και στα κινητά και τάμπλετ, με τα κατάλληλα προγράμματα βέβαια.

Οι καλύτερες εφαρμογές για διάβασμα βιβλίων ebooks στο κινητό ή στο τάμπλετ

Τα ψηφιακά βιβλία μπορούν να αγοραστούν είτε από το Play Store, με τον ίδιο τρόπο που αγοράζουμε εφαρμογές και παιχνίδια, είτε μέσω των εφαρμογών ανάγνωσης iBooks (για συσκευές iOS), είτε από τα σάιτς των εκδοτών, με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Για να μπορέσουμε να τα διαβάσουμε στη συσκευή μας, υπάρχει μια αρχική απλή διαδικασία, για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, για την οποία υπάρχει λεπτομερής περιγραφή στις σελίδες των εκδοτικών οίκων. Περισσότερα για την ανάγνωση και  τους περιορισμούς των ψηφιακών βιβλίων εδώ ή εδώ.

Τα πλεονεκτήματά των ebooks είναι ότι:

  • είναι αρκετά φθηνότερα (περίπου 30%).
  • δεν έχουν όγκο ή βάρος κι έτσι δεν μας επιβαρύνει η κατοχή και η μεταφορά τους.
  • Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αφού δε χρειάζεται για την κατασκευή τους, παραγωγή και επεξεργασία χαρτιού.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι ακολουθώντας τη μοίρα και των υπόλοιπων ψηφιακών αρχείων (μουσικής, ταινιών, προγραμμάτων, κ.α.), έτσι και για τα ebooks,  δεν είναι ακατόρθωτη η κατάργηση της προστασίας τους και φυσικά ο διαμοιρασμός τους είτε μεταξύ φίλων αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα σε πολλά torrents και downloading sites.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *