TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΕπικαιρότητα

Τι είναι τα drones

Όλοι μας έχουμε δει αυτά τα μικρά αεροσκάφη που περιφέρονται βουίζοντας και με φωτάκια που αναβοσβήνουν. Τα έχουμε δει κυρίως σε γάμους και άλλες τελετές αλλά μπορεί και σε νησιά όταν κάνουμε μπάνιο στην παραλία ή το απόγευμα όταν τρώμε ή πίνουμε τον καφέ μας. Η γνώμη που έχουμε οι περισσότεροι για τα λεγόμενα drones είναι ότι είναι κάτι σαν τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια που επιπλέον μπορούν να πετούν και διαθέτουν και κάμερα.




Η λέξη drone είναι αγγλική και σημαίνει βόμβο ή βούισμα, το βασικό χαρακτηριστικό των drones (καθώς και κηφήνα). Η επίσημη ονομασία τους είναι στα ελληνικά ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) ενώ στα αγγλικά UAV (unmanned aerial vehicles, δηλαδή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) και είναι πολύ πιο σύνθετες και εξελιγμένες συσκευές από τα τηλεκατευθυνόμενα καθώς ενσωματώνουν πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες πτήσης και ελέγχου. Ουσιαστικά είναι αεροσκάφη που ελέγχονται από απόσταση αλλά μπορούν να πετάξουν και αυτόνομα με τη βοήθεια αισθητήρων και GPS που διαθέτουν.

Στην αρχή τα drones – όπως και πολλές άλλες τεχνολογίες-  αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς από την αμερικάνικη αεροπορία (αναγνωρίσεις. φωτογραφήσεις και τελευταία και επιθέσεις), με πιο γνωστό το Predator, μήκους 8 μέτρων και κόστους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο φέτος αποσύρθηκε.

Predator

Τώρα πια, τα drones χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές υπηρεσίες πολλών χωρών, της Τουρκίας συμπεριλαμβανόμενης με τα γνωστά ANKA, που πήραν μέρος στον πόλεμο στη Συρία και τώρα χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικούς σκοπούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Τα drones πλέον κατασκευάζονται σε πολλούς τύπους και μεγέθη και για πολλές πιο «πολιτικές» χρήσεις, από τις βιντεοσκοπήσεις γάμων και εκδηλώσεων, την παρακολούθηση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων ως την έρευνα και διάσωση ή την παράδοση δεμάτων και επιστολών.

drones_what_is_2

Τα μικρά καταναλωτικά drones κατασκευάζονται από ελαφρύτερα, λιγότερο ανθεκτικά υλικά και κινούνται με μικρούς ηλεκτρικούς κινητήρες με μπαταρίες, γι’ αυτό η διάρκεια πτήσης τους δε ξεπερνά τα 20-30 λεπτά.  Ο συνηθέστερος τύπος είναι του quadcopter, δηλαδή σαν ελικοπτεράκι με 4 έλικες. Σχεδόν όλα διαθέτουν και ένα είδους αυτόματου πιλότου με διαφορετικά σύνολα χαρακτηριστικών.

Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από τους γνωστούς τρόπους και για:

  • Πανοραμικές φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις τοπίων, οι οποίες είναι πολύ εντυπωσιακές, για επαγγελματική ή και προσωπική χρήση.
  • Εξέταση δύσκολα προσβάσιμων τμημάτων κτιρίων π.χ. σκεπές, για προβλήματα ή ανάγκες επισκευών.
  • Επιτήρηση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων από γεωργούς ή κτηνοτρόφους.
  • Μεταφορές διαφόρων ειδών από σχετικές επιχειρήσεις (delivery, courier).
  • Αναζήτηση χαμένων οικιακών ή κτηνοτροφικών ζώων.
  • Σχολική χρήση για Γεωγραφία ή Μελέτη Περιβάλλοντος καθώς και σε άλλων ειδών projects και δραστηριότητες.
  • Συμμετοχή σε αγώνες ή διαγωνισμούς διαφόρων ειδών με άλλους χρήστες drones.
  • Διασκέδαση και παιχνίδι από μικρότερες ηλικίες.




Τα απλά drones διατίθενται σε τιμές που αρχίζουν κάτω από τα 100€. Για μια σωστή και ολοκληρωμένη όμως εμπειρία, (λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης, εγγραφή σε κάρτα μνήμης, έλεγχος με τηλεχειριστήριο που συνδέεται με τάμπλετ ή κινητό και προβολή της εικόνας της κάμερας στην εφαρμογή, σταθερότητα πτήσης και σωστή ανταπόκριση στις εντολές, δέκτη GPS, προγραμματισμένες κινήσεις, αυτόματη παρακολούθηση θέματος, κ.α.) πρέπει να δαπανήσουμε αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Στην κατηγορία αυτή οι μόνες αξιόλογες επιλογές είναι της κινέζικης εταιρείας DJI.

dji_drones

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης,  έχουν αρχίσει ήδη να εισάγονται κανονισμοί και περιορισμοί για την χρήση των drones, απαιτείται δήλωση κατοχής και άδεια οδήγησης (μετά από εξετάσεις) ανάλογα με το είδος και τη χρήση. Περισσότερες πληροφορίες για τη χώρα μας στη διαδικτυακή εφαρμογή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *